Αδυνάτισμα: Νέα μόδα για απώλεια βάρους η οξύτητα στα τρόφιμα

Διαβάζεται σε 4'
Γυναίκα μετρά την περίμετρο μέσης
Γυναίκα μετρά την περίμετρο μέσης iStock

Οι συμμετέχοντες σε νέα κλινική μελέτη για τη μείωση της «οξύτητας στη διατροφή» έχασαν σημαντικό βάρος. Ποια τρόφιμα προτείνουν  οι ειδικοί για αδυνάτισμα χωρίς στερήσεις.

Καλά νέα φέρνει μία νέα επιστημονική μελέτη, ειδικά για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, αλλά δεν θέλουν να μειώσουν την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουν.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η αποφυγή τροφίμων που αυξάνουν τα επίπεδα οξύτητας στον οργανισμό, μπορεί να είναι ο πιο καλός τρόπος για να χάσετε τα περιττά κιλά.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition, υποδηλώνει ότι η υψηλή κατανάλωση τροφίμων που προκαλούν συσσώρευση οξέων στον οργανισμό συνδέεται με χρόνια φλεγμονή, η οποία διαταράσσει το μεταβολισμό και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχασαν σχεδόν ένα κιλό σε βάρος σε διάστημα 16 εβδομάδων, ενώ η μεσογειακή διατροφή δεν είχε καμία επίδραση στο βάρος τους.

Η συσσώρευση οξέων στον οργανισμό αυξάνει αυτό που ονομάζεται διατροφικό φορτίο οξέων (DAL).

Και δεν είναι η οξύτητα ενός τροφίμου που καθορίζει αν είναι όξινο, αλλά τα υποπροϊόντα που δημιουργούνται όταν το σώμα το αφομοιώνει.

Ποια θεωρούνται όξινα τρόφιμα για τον οργανισμό και μας παχαίνουν

Στην κορυφή της κλίμακας των όξινων τροφίμων βρίσκονται τα ραφιναρισμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά και αυτά που περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κρέας και το τυρί.

Στο κάτω μέρος της κλίμακας βρίσκονται τα σχετικά αλκαλικά φρούτα και λαχανικά.

Στη νέα κλινική δοκιμή, που διεξήχθη από ερευνητές της Επιτροπής Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική, του Πανεπιστημίου της Γιούτα και του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον και στην οποία συμμετείχαν 62 υπέρβαροι ενήλικες, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν είτε μια μεσογειακή διατροφή που περιελάμβανε κρέας και ψάρι, είτε μια vegan διατροφή χαμηλή σε λιπαρά για τέσσερις μήνες.

Όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια περίοδο αποτοξίνωσης του οργανισμού τους διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων πριν ακολουθήσουν την άλλη διατροφή για επιπλέον 16 εβδομάδες.

Όλοι οι συμμετέχοντες κατέγραψαν όσα έτρωγαν και τα διατροφικά τους αρχεία αναλύθηκαν στη συνέχεια για να εκτιμηθεί το DAL τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η vegan διατροφή όχι μόνο οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερο DAL, αλλά είχε ως αποτέλεσμα και καλύτερη μέση απώλεια σε σύγκριση με την μεσογειακή διατροφή.

«Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι η μείωση του DAL σε όσους ακολουθούσαν τη διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και vegan συσχετίστηκε με την απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Hana Kahleova, διευθύντρια κλινικής έρευνας στο Physicians Committee for Responsible Medicine και συγγραφέας περισσότερων από δώδεκα επιστημονικών μελετών για τη διατροφή.

«Διαπιστώσαμε ότι η διατροφή που αντικαθιστά τα ζωικά προϊόντα με πιο αλκαλικά τρόφιμα, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά και όσπρια, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους».

Άλλες μελέτες έχουν υποδείξει ότι το DAL μπορεί να σχετίζεται με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Μια μελέτη του 2025 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Cardiology Cardiovascular Risk and Prevention υποδεικνύει ότι «μια πιο όξινη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης», μια πάχυνση των αρτηριών που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, ενώ μια άλλη πρόσφατη μελέτη στο Scientific Reports, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή με στόχο τη μείωση του DAL «μπορεί να αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, ειδικά σε ηλικιωμένους».

Τα καλύτερα τρόφιμα με χαμηλή οξύτητα

Φρούτα

  • Μήλα
  • Βερίκοκα
  • Μούρα
  • Κεράσια
  • Πεπόνι
  • Πορτοκάλια
  • Ροδάκινα
  • Αχλάδια
  • Σταφίδες
  • Φράουλες

 

Λαχανικά

  • Μελιτζάνα
  • Παντζάρια
  • Μπρόκολο
  • Λάχανο
  • Καρότα
  • Κουνουπίδι
  • Κολοκύθι
  • Σκόρδο
  • Φυλλώδη λαχανικά
  • Μαρούλι
  • Μπιζέλια
  • Πατάτες
  • Σπανάκι
  • Ντομάτες

Άλλα

  • Ρεβίθια
  • Φακές
  • Κριθάρι
  • Κινόα
  • Σόγια

Τα χειρότερα τρόφιμα που σχηματίζουν οξέα

  • Μπύρα
  • Πατατάκια και αλμυρά σνακ
  • Λιπαρά κόκκινα κρέατα
  • Ανθρακούχα ποτά
  • Εντόσθια
  • Παρμεζάνα
  • Επεξεργασμένα κρέατα
  • Τσένταρ
  • Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα