Τράπεζες: Οι τελευταίες πινελιές για την επιστροφή στην κανονικότητα

Τράπεζες: Οι τελευταίες πινελιές για την επιστροφή στην κανονικότητα
ΑΤΜ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI) Eurokinissi

Τέσσερα βήματα απομένουν ακόμη για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που έχει θέσει και υλοποιεί τους τελευταίους μήνες η κάθε τράπεζα, προκειμένου να θωρακιστούν κεφαλαιακά και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Τις τελευταίες πινελιές στο στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιούν με ορίζοντα την φετινή χρήση, προκειμένου να θωρακιστούν κεφαλαιακά και να αυξήσουν την κερδοφορία τους, ετοιμάζονται να βάλουν οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών τους τις τελευταίες ημέρες του έτους.

«Ουσιαστικά απομένουν ακόμη τέσσερα βήματα για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που έχει θέσει και υλοποιεί πιστά η κάθε τράπεζα τους τελευταίους μήνες», τονίζει έμπειρος τραπεζίτης, και εξηγεί:

Το πρώτο βήμα αφορά στις τελευταίες πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων και συμμετοχών σε μη τραπεζικές δραστηριότητες

Το δεύτερο βήμα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του τραπεζικού μετασχηματισμού με την ολοκλήρωση στρατηγικών συνεργασιών που κυοφορούνται εδώ και μήνες και με την αξιοποίηση – αναδιάταξη θυγατρικών.

Τα τρίτο βήμα έχει να κάνει με την ολοκλήρωση των πρόσφατων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου εργαζομένων που ολοκληρώνονται μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου, με ταυτόχρονο μετασχηματισμό των καταστημάτων και των ψηφιακών δικτύων.

Και το τέταρτο βήμα και ίσως του σημαντικότερο για την οικονομία αφορά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τις εκταμιεύσεις νέων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Eurobank

H Eurobank, είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που εμφανίζει ήδη μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων στο 7,5% και εντός του 2022 θα κινείται κάτω του 5%. Όπως ανέφερε η διοίκηση της Τράπεζας κατά την παρουσίαση του σχεδίου Eurobank 2030, η στρατηγική πλέον επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον στη χρηματοδότηση εμβληματικών έργων και επενδύσεων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, με στόχους την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της οικονομίας και τη μείωση του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε στη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κυρίως μέσω επενδύσεων βάσει των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance), το οποίο υπολογίζεται γύρω στα 100 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, στη χορήγηση επαγγελματικών επενδυτικών δανείων σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια της επένδυσης.

Τρίτον, ανάπτυξη του ανθρωποκεντρικού μοντέλου Phygital που αξιοποιεί την άρτια τεχνολογική υποδομή με τον ανθρώπινο παράγοντα για απλή, γρήγορη, προσωποποιημένη και ασφαλή εξυπηρέτηση 24/7. Η Eurobank ήδη έχει ετοιμάσει τα πρώτα νέα καταστήματα στην Αθήνα και σύντομα θα επεκταθεί ο νέος σχεδιασμός του “physgital” σε όλη την Ελλάδα.

Alpha Bank

H Alpha Bank ολοκληρώνει ταχύτατα τις τελευταίες λεπτομέρειες του deal με τη Nexi, από το οποίο πρόκειται να εγγράψει άμεσο όφελος 570 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία του σχεδίου Skyline που αφορά στην αγορά real estate και προβλέπει κοινοπραξία με τρίτο επενδυτή και δημιουργία πλατφόρμας ακινήτων θα επιφέρει όφελος 400 εκατ. ευρώ. Το deal προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.

Παράλληλα η Alpha Bank τρέχει τρεις ακόμη πωλήσεις με άμεσο κεφαλαιακό όφελος 1,6 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα προχωράει στην πώληση της θυγατρικής της στην Αλβανία, στο πλαίσιο του τραπεζικού μετασχηματισμού, στην πώληση της θυγατρικής στο Λονδίνο, καθώς και σε συνθετική τιτλοποίηση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ. Τέλος, στην τελική ευθεία βρίσκονται και δύο ακόμη τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, το project Orbit που αφορά σε κόκκινα δάνεια 1,3 δισ.) και το project Sky που περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια από την Κύπρο ύψους 2,2 δισ.).

Η Alpha Bank θα διαθέσει το 2021 νέα δάνεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ, με στόχο νέα δάνεια 8 δισ. ευρώ στην τριετία 2021-2024.

Τράπεζα Πειραιώς

Μέχρι σήμερα, ο Όμιλος Πειραιώς έχει ολοκληρώσει πάνω από το 90% των δράσεων και των στόχων του τραπεζικού μετασχηματισμού που είχε ανακοινώσει κατά την περίοδο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά μέχρι το τέλος του έτους σε στην πώληση του πακέτου ναυτιλιακών κόκκινων δανέιων (project Dory), την πώληση συμμετοχών σε μη τραπεζικές δραστηριότητες (σχέδιο Mayfair) και σε μία επιπλέον συνθετική τιτλοποίηση (Ermis 3).

Παράλληλα η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε και σε άλλες κινήσεις που είχαν θετική επίπτωση στα κεφάλαια όπως οι εκδόσεις Tier 1 ομολόγων, η πώληση των πιστωτικών καρτών, κέρδη από ομόλογα κ.α ενισχύοντας τα κεφάλαιά της κατά 2,1 δισ. ευρώ (πέραν της ΑΜΚ των 1,4 δισ.), απορροφώντας έτσι το κόστος μείωσης των κόκκινων δανείων.

Παράλληλα, η Τράπεζα ολοκλήρωσε προχθές μια ακόμη εθελουσία έξοδο προσωπικού, ενώ ανέφερε στους αναλυτές ότι ο στόχος των 5,7 δισ. ευρώ νέων δανείων για το 2021 φαίνεται ότι έχει ήδη επιτευχθεί.

Εθνική Τράπεζα

Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του πακέτου κόκκινων δανείων ύψους 6 δις. ευρώ (project Frontier) τρέχει και την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό κεφάλαιο CVC Partners που έχει καθυστερήσει λόγω των διευκρινήσεων που έχει ζητήσει η DGcom για θέματα ανταγωνισμού. Πρόκειται για δύο μεγάλα deals, τα οποία προσθέτουν 170 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας.

Παράλληλα η διοίκηση της τράπεζας εργάζεται πυρετοδώς για το σχέδιο Εθνική 2.0 που αφορά μία δέσμη δράσεων για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων εθνικών και ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων. Βασικός στόχος είναι η συνολική πιστωτική επέκταση το 2021 να ανέλθει σε περίπου 5 δισ. ευρώ, επίδοση που έχει στόχο να διατηρηθεί και τα επόμενα έτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα