ΙΟΒΕ: Ενίσχυση για τα ταμεία η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

ΙΟΒΕ: Ενίσχυση για τα ταμεία η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Πρόσθετα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να αποδώσει η υιοθέτηση κινήτρων για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εκτιμά το ΙΟΒΕ

Κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία, πρότεινε το ΙΟΒΕ μεταξύ άλλων προτάσεων πολιτικής, κατά την παρουσίαση σχετικής μελέτης που διενήργησε, με θέμα: “Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα”.

Ειδικότερα, το ΙΟΒΕ προτείνει επιστροφή του 1% της αξίας των συναλλαγών για τις συναλλαγές που έχουν χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής με παράλληλο διοικητικό μέτρο η δυνατότητα χρήσης ΗΜΠ (ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών) σε όλες τις ΥΚΩ (ταχυδρομεία, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ)..

Για τις συναλλαγές μετρίου κινδύνου φοροδιαφυγής ως κίνητρο προτείνεται η επιστροφή 5% της αξίας των συναλλαγών και ως διοικητικό μέτρο η υποχρεωτική διάθεση τερματικών POS. Και για τις συναλλαγές υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής προτείνεται επιστροφή 10% της αξίας των συναλλαγών και λοταρία από τα Ηλεκτρονικά Μέσα Πληρωμής (ΗΜΠ), ενώ ως διοικητικά μέτρα η υποχρεωτική χρήση ΗΜΠ για συναλλαγές με αξία πάνω από 30 ευρώ.

Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ το καθαρό δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται ότι πλησιάζει το 1,6 δισ. ευρώ. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, τόνισε ότι η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν πρέπει να οδηγήσει στην υπερφορολόγηση και σημείωσε ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτινάχθηκαν με την επιβολή του capital control.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα