Χοακίν Φίνιξ: Η αντισυμβατική ζωή του μεγάλου φαβορί των φετινών Όσκαρ

Χοακίν Φίνιξ: Η αντισυμβατική ζωή του μεγάλου φαβορί των φετινών Όσκαρ
Ο Χοακίν στην περεριέρα του "Joker" στο Λος Άντζελες. Jordan Strauss/Invision/AP

Ταλαντούχος ηθοποιός, "περιστασιακός" μουσικός, vegan ακτιβιστής. Αυτά και πολλά ακόμη είναι ο καλύτερος - κατά πολλούς- "Joker" όλων των εποχών.

Είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. Ο Χοακίν Φίνιξ (μικρότερος αδερφός του αδικοχαμένου και πολύ ταλαντούχου Ρίβερ Φίνιξ), είδε τα φώτα των γυρισμάτων και της δημοσιότητας από την παιδική κιόλας ηλικία έχοντας συμμετάσχει από νωρίς σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

Η μεγάλη αναγνώριση ήρθε με την ερμηνεία του Κόμμοδου στον «Μονομάχο» του Ρίντλεϊ Σκοτ. Ακολούθησαν κι άλλοι ενδιαφέροντες και πολυδιάστατοι ρόλοι. Όταν ο Φίνιξ αποσύρθηκε από την “ενεργό δράση”, ανακοινώνοντας ότι θέλει να ασχοληθεί με το χιπ χοπ, πολλοί αναρωτήθηκαν αν έχει «σώας τας φρένας».

Ευτυχώς όμως το μουσικό “διάλειμμα” διήρκεσε λίγο και επέστρεψε δυναμικά, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων και τον Τζόνι Κας, ένας ρόλος που του χάρισε μια (από τις συνολικά τέσσερις) υποψηφιότητες για Όσκαρ. Η τελευταία ερμηνεία του ως «Τζόκερ», του χάρισε διθυραμβικές κριτικές, όχι μόνο από τους ειδικούς αλλά και από το κοινό και του άνοιξε τον δρόμο ξανά για το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο, για το οποίο θεωρείται και το φαβορί.

Με αφορμή την υποψηφιότητά του στα φετινά Όσκαρ, το News 24/7 παρουσιάζει την ταραχώδη ζωή του Χοακίν Φίνιξ και την πορεία του προς τη δόξα.

Τα παιδικά χρόνια

Ο Χοακίν Φίνιξ γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1974 στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο.

Οι γονείς του ήταν μέλη της θρησκευτικής ομάδας, με το όνομα «Τα Παιδιά του Θεού», με αποτέλεσμα η οικογένεια να μετακινείται συχνά σε όλη τη Νότια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στα τέσσερα του μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όταν οι γονείς του αποφάσισαν να απομακρυνθούν από «Τα Παιδιά του Θεού» και τις υπερβολικές απαιτήσεις της αίρεσης.

Τότε ήταν που ο πατέρας του άλλαξε και το επίθετο, από Μπότομ σε Φίνιξ, που παρέπεμπε στο φοίνικα, που καίγεται και αναγεννιέται από τις στάχτες του, μια κίνηση που ήθελε να συμβολίζει ένα νέο, γεμάτο ελπίδα ξεκίνημα.

Η καινούρια ζωή των Φίνιξ όμως δεν ήταν ιδανική. Για να ενισχύσουν τα οικονομικά της οικογένειας και τα πέντε αδέρφια έπαιζαν αυτοσχέδια θεατρικά στους δρόμους της πόλης. Μέχρι που η μητέρα τους τελικά κατάφερε να βρει ατζέντη να τους εκπροσωπήσει και σύντομα ο Χοακίν με τον αδερφό του Ρίβερ ήταν μέρος της βιομηχανίας του σινεμά.

Τα δύο αδέρφια αρχικά έκαναν εμφάνιση σε παιδικές διαφημίσεις, χωρίς όμως ποτέ να προωθήσουν κρέας ή οποιοδήποτε άλλο ζωικό προϊόν, καθώς η διατροφή τους ήταν αυστηρά χορτοφαγική.

Στα δώδεκα, ο Χοακίν εμφανίστηκε στην πρώτη του ταινία, «SOS στο Διάστημα» και μετά το «Δεσμοί Στοργής», δίπλα στον κωμικό Στιβ Μάρτιν.

Το 1989, όμως παράτησε την υποκριτική, καθώς δυσαρεστήθηκε με το ελάχιστο ενδιαφέρον που έδειχναν οι παραγωγοί για τους ηθοποιούς της ηλικίας του και πήρε την απόφαση να περιπλανηθεί από πόλη σε πόλη, με στόχο να βρει τι είναι αυτό που πραγματικά τον γεμίζει και του ταιριάζει.

Την ίδια περίοδο, οι γονείς του πήραν διαζύγιο και έτσι ο Φίνιξ περιπλανήθηκε και με τον πατέρα του στο Μεξικό και τη Νότια Αμερική.

Ο αδικοχαμένος αδερφός του, Ρίβερ

Σε αντίθεση με τον αδερφό του, Ρίβερ, που θεωρούνταν ένας από τους ανερχόμενους νέους ηθοποιούς, ο Χοακίν απείχε από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Ρίβερ από την άλλη ήταν στο απόγειο της καριέρας του τότε, καθώς όλοι διέκριναν το ταλέντο του, ενώ πολλοί τον χαρακτήριζαν “ο νέος Τζέιμς Ντιν”. Ένας χαρακτηρισμός που δεν αποδείχτηκε ποτέ, καθώς το 1993 ο Ρίβερ πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών έξω από το κλαμπ του Τζόνι Ντεπ «Viper Room».

Ρίβερ Φίνιξ, 1986. ASSOCIATED PRESS

Ο Χοακίν βρισκόταν μαζί με τον αδερφό το επίμαχο βράδυ και ήταν εκείνος που κάλεσε το ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον Ρίβερ στο νοσοκομείο. Όπως ήταν φυσικό, ο αιφνίδιος θάνατός του σχολιάστηκε για πολύ καιρό στα ΜΜΕ.

Το ηχογραφημένο τηλεφώνημά του, με το που δόθηκε στη δημοσιότητα, έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου.

«Ο Ρίβερ ήταν ένας ουσιώδης ηθοποιός και ένα μεγάλο ταλέντο του κινηματογράφου και όταν έγινε το “κακό” δεν είχαμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χοακίν Φίνιξ για τον αδελφό του, ο οποίος μόλις στα 18 του χρόνια, είχε ήδη κερδίσει υποψηφιότητα για Όσκαρ.

«Θα του χρωστάω τα πάντα», είπε πριν λίγο καιρό μετά ο Χοακίν, όταν παρέλαβε το βραβείο του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Τορόντο.

Ο Χοακίν Φίνιξ, αποκάλυψε επίσης, πως ο Ρίβερ του έδειξε μια ταινία, που του άλλαξε την οπτική του για την υποκριτική: το «Οργισμένο Είδωλο».

«Όταν ήμουν 15 χρονών, ο Ρίβερ γύρισε σπίτι από τη δουλειά, κρατώντας μια βιντεοκασέτα. Ήταν το «Οργισμένο Είδωλο». Με έβαλε να κάτσω και να τη δω. Την επόμενη μέρα με ανάγκασε να τη δω ξανά. Και με παρακάλεσε να αρχίζω να παίζω πάλι. Δεν μου το ζήτησε. Το απαίτησε. Και θα του χρωστάω για πάντα, γιατί η υποκριτική μου χάρισε μια απίστευτη ζωή».

Η οικογένεια του Χοακίν Φίνιξ έχει βρει δημιουργικούς τρόπους για να τιμήσει τη ζωή του Ρίβερ μετά το θάνατό του. Η αδερφή του Ρέιν, που είναι μουσικός στο επάγγελμα, κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ αφιερωμένο στον αδερφό της, ενώ η οικογένειά του διαχειρίζεται έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει το όνομα του Ρίβερ, ο οποίος ασχολείται με θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Χοακίν Φίνιξ έχει δηλώσει ακόμα για τον αδερφό του:

«Σε κάθε ταινία που έχω γυρίσει, υπήρξε πάντοτε μια σύνδεση με τον αδερφό μου. Όλοι έχουμε νιώσει την παρουσία του στις ζωές μας με διάφορους τρόπους, θα τον έχουμε για πάντα στις καρδιές μας σαν κάποιον που μας καθοδηγεί».

Ακτιβισμός και Vegan Lifestyle

«Δεν κοστίζει τίποτα σε έναν άνθρωπο να είναι καλός με τα ζώα» έχει δηλώσει ο Χοακίν Φίνιξ.

Ήταν η 28η Οκτωβρίου του 1977, στα τρίτα του γενέθλια και ο Φίνιξ με την οικογένειά του βρισκόταν σε ένα φορτηγό πλοίο από τη Βενεζουέλα με προορισμό το Μαϊάμι. Οι γονείς του είχαν μόλις εγκαταλείψει «Τα παιδιά του Θεού». Μαζί με τα αδέρφια του έβλεπαν τους ψαράδες να πετούν με μανία τα ζωντανά ακόμη ψάρια στα σκαριά του πλοίου και να τα αφήνουν να πεθάνουν αβοήθητα.

Ο μικρός Χοακίν τη στιγμή εκείνη σκέφτηκε ότι και τα ψάρια που τον τάιζαν οι γονείς του πίσω στη Βενεζουέλα είναι αθώα πλάσματα που οδηγούνται στο θάνατο για χάρη του ανθρώπου.

«Έχω ακόμη ζωντανή τη μνήμη του προσώπου της μαμάς μου», δήλωσε, καθώς τα παιδιά φώναζαν: «Γιατί δεν μας είπατε ότι αυτά ήταν τα ψάρια;»

Τα δάκρυα κυλούσαν στο πρόσωπό της μητέρας του, βλέποντας τα παιδιά σε τέτοια κατάσταση και μην ξέροντας τι να τους πει. Δύο μήνες αργότερα, ολόκληρη η οικογένεια θα ακολουθούσε τον βιγκανισμό, ενώ ο διάσημος ηθοποιός παραμένει vegan μέχρι σήμερα.

Ο Χοακίν Φίνιξ ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς 2019 από την PETA, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων. Η PETA αποφάσισε να τιμήσει το δημοφιλή ηθοποιό με το βραβείο, επειδή είναι vegan, αλλά και για την εμφάνισή του σε διαφημιστικές πινακίδες της οργάνωσης «We Are All Animals», στηρίζοντας έτσι με τον πιο εμφατικό τρόπο την οργάνωση.

«Ο Χοακίν Φίνιξ δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να στρέψει τους προβολείς πάνω στα βασανιστήρια που υφίστανται τα ζώα και αποτελεί ένα παράδειγμα vegan ανθρώπου» δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος της ΡΕΤΑ, Ίνγκριντ Νιούκιρκ.

Πριν λίγες μέρες μάλιστα, ο ηθοποιός βρέθηκε μαζί με άλλους ακτιβιστές στη Γέφυρα του Λονδίνου, όπου και κρέμασαν ένα πανό με το σύνθημα: «Η βιομηχανική κτηνοτροφία καταστρέφει τον πλανήτη μας. Γίνε vegan».

Ακόμη, μετά από παρότρυνση του Χοακίν Φίνιξ, η Ακαδημία αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια “οικολογική” τελετή απονομής των φετινών κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, χωρίς κρέας και χωρίς πλαστικά ποτήρια και πιάτα.

Τέλος, μία από τις τελευταίες ακτιβιστικές δράσεις του ηθοποιού ήταν η ταινία “Guardians of Life” (Φύλακες της ζωής), διάρκειας μόλις δύο λεπτών, που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο την Πέμπτη 6/2 από τις μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις Amazon Watch και Extinction Rebellion. Ο ηθοποιός υποδύεται έναν χειρουργό, ο οποίος προσπαθεί να σώσει τη ζωή ενός ασθενή που πεθαίνει. Βάζοντας τα χέρια του πάνω στην ασθενή καταφέρνει να την επαναφέρει στη ζωή και ξαφνικά η εικόνα της άρρωστης γυναίκας αποκαλύπτεται! Αντί για καρδιά όμως διακρίνονται δορυφορικά τα φλεγόμενα δάση του Αμαζονίου και της Αυστραλίας.

Υποκριτική και καταξίωση

Ήταν 2000, όταν ο ηθοποιός ενσάρκωσε τον παράφρονα Ρωμαίο αυτοκράτορα, Κόμοδο στον «Μονομάχο» του Ρίντλεϊ Σκοτ, που κέρδισε το Όσκαρ «Καλύτερης Ταινίας».

Ο Φίνιξ ανάγκασε κοινό και κριτικούς να υποκλιθούν στην ερμηνεία του, με τους τελευταίους να κάνουν λόγο για ένα ηθοποιό με «θαυμάσια ανατριχιαστική διαστροφή».

Ο Χοακίν Φίνιξ στο Μονομάχο DreamWorks Pictures και Universal Pictures

Πέντε χρόνια μετά την επιτυχία του «Μονομάχου», πρωταγωνίστησε στην ταινία «Walk The Line», ένα φιλμ βασισμένο στη ζωή του μουσικού Τζόνι Κας. Ο Φίνιξ κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία και ήταν υποψήφιος για δεύτερη φορά για το «χρυσό αγαλματίδιο».

Όλα τα τραγούδια της ταινίας ενορχηστρώθηκαν και ερμηνεύτηκαν από το Χοακίν, ενώ ήταν τόσο καλός στην ερμηνεία του που πολλοί νόμιζαν ότι τραγουδούσε ο ίδιος ο Κας.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Φίνιξ απέκτησε εξάρτηση από το αλκοόλ και τελικά εισήχθη οικειοθελώς σε κλινική αποτοξίνωσης.

Μάλιστα δήλωσε: «Τότε συνειδητοποίησα ότι έπινα. Δεν έπινα καθημερινά, αλλά δεν είχα και τίποτε καλύτερο να κάνω, τίποτα να με κρατήσει μακριά από το αλκοόλ. Εθίστηκα σε αυτό για να νιώθω καλύτερα».

Μετά από αυτή τη “γκρίζα” περίοδο, ο Φίνιξ εμφανίστηκε σε πολλά μουσικά βίντεο, ενώ στην εκπομπή «Late Show with David Letterman», έλεγε ασυναρτησίες, πετούσε τσίχλες και ξεχνούσε τα ονόματα των συμπρωταγωνιστών του.

Παράλληλα, άφησε μούσια και μακριά μαλλιά και κυκλοφορούσε παντού με σκούρα γυαλιά ηλίου, γεγονός που προβλημάτισε το κοινό, οι οποίοι δε μπορούσαν να καταλάβουν αν πρόκειται για φάρσα ή αν όντως ο ηθοποιός “έχασε” το μυαλό του.

Δύο χρόνια μετά αποκαλύφθηκε ο πραγματικός λόγος της συμπεριφοράς του. Μαζί με τον γαμπρό του, Κέισι Άφλεκ γύρισαν ένα σατυρικό ντοκιμαντέρ που πρωταγωνιστούσε ο ίδιος και αποτύπωνε όλα τις παράξενες συμπεριφορές του.

Το 2012 πρωταγωνίστησε στην ταινία «The Master» του Πολ Τόμας Άντερσον. Ο Φίνιξ ενσάρκωσε τον Φρέντι Κουέλ, έναν σεξομανή αλκοολικό βετεράνο του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην μεταπολεμική αμερικανική κοινωνία. Για πολλούς αυτή θεωρείται και η κορυφαία στιγμή της καριέρας του.

Τέλος, ο ηθοποιός κατέχει και ένα ιδιαίτερο ρεκόρ, καθώς με τον Ρίβερ είναι τα μοναδικά αδέρφια που έχουν προταθεί και τα δύο για Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Κεφάλαιο Τζόκερ


Ένα βραβείο Ερμηνείας ‘Α αντρικού ρόλου βραβείων BAFTA, 11 υποψηφιότητες Όσκαρ και 1.072 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα στους κινηματογράφους ορισμένα από τα πειστήρια ότι φέτος είναι εμφανώς η χρονιά του «Joker».

Στην Ελλάδα από την πρώτη κιόλας μέρα προβολής επικράτησε «το αδιαχώρητο». Το ρεύμα «Joker» δεν είναι βέβαια φαινόμενο μόνο της Ελλάδας. Στην Αμερική τα έσοδά του έφθασαν τα 209 εκατομμύρια μέσα σε 12 μόλις μέρες. Το δεύτερο Σαββατοκύριακο προβολής του στις ΗΠΑ ο «Joker» είχε 55 εκατ. δολάρια εισπράξεις.

Ο Χοακίν Φίνιξ κρατάει το βραβείο του Joel C Ryan/Invision/AP

Τι είναι όμως αυτό που γοήτευσε τόσο πολύ τον κόσμο και αγάπησε την ιστορία του Άρθουρ Φλεκ, κεντρικού ήρωα της ταινίας; Μια προσπάθεια να ερμηνεύσει κανείς τη φόρα αυτής της ταινίας θα μας φέρει μπροστά σε διάφορους λόγους.

Πρώτον, ο «Joker» είναι ένας ήρωας που γεννήθηκε από την ποπ κουλτούρα των κόμικς της DC και ανέκαθεν είχε μαζική αποδοχή και πολλούς φανατικούς θαυμαστές.

Δεύτερον, από το τρέιλερ του «Joker» ακόμη, πολύς κόσμος είχε ετοιμαστεί για κάτι πολύ δυνατό.

Τέλος, καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της ταινίας έπαιξε και η εκκεντρικότητα που χαρακτηρίζει τον 45χρονο ηθοποιό.

Ο ήρωας της ταινίας είναι βασισμένος πάνω στον ίδιο τον ηθοποιό που τον υποδύθηκε. Ο Τοντ Φίλιπς δεν θα μπορούσε να γυρίσει την ταινία με άλλον “Joker” και κατά δήλωσή του «ο Φίνιξ ήταν η έμπνευσή για το σενάριο».

Ο Φίνιξ ως Joker DC

Το Όσκαρ είναι σχεδόν βέβαιο ότι περιμένει τον ηθοποιό…

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ήδη ο σκηνοθέτης Τοντ Φίλιπς συζητά για το δεύτερο μέρος της ταινίας, με τον ίδιο σεναριογράφο (Σκοτ Σίλβερ) και φυσικά με τον ίδιο πρωταγωνιστή…

Λίγες μόνο ώρες λοιπόν μας χωρίζουν από την 92η Απονομή Βραβείων Όσκαρ…

Θα καταφέρει το μεγάλο φαβορί να «σαρώσει» τα αγαλματίδια ή θα έχουμε εκπλήξεις;

Κέρδισαν Βραβεία? Κέρδισαν μία θέση στη Nova. Απόλαυσε βραβευμένες ταινίες της χρονιάς με Nova Cinema pack μόνο με 19,90€ το μήνα!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα