Πρώην αξιωματούχοι σε θέσεις εκατομμυρίων

Πρώην αξιωματούχοι σε θέσεις εκατομμυρίων

Πώς εξαργυρώνουν την κρίση οι ρυθμιστές της παγκόσμιας οικονομίας. Τα μεγάλα ονόματα που έβγαλαν εκατομμύρια

Η πρόσληψη του πρώην προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve ή Fed) Μπεν Μπερνάνκι στον επενδυτικό κολοσσός της Pimco, ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα.

Δεν είναι πάντως η πρώτη θέση που αναλαμβάνει ο κ. Μπερνάνκι μετά το τέλος της θητείας του στη Fed, καθώς στα μέσα Απριλίου συμφώνησε να γίνει υψηλόβαθμος σύμβουλος και στο επενδυτικό ταμείο Citadel Investment Group.

Αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ με σημαίνοντα ρόλο στη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης επέλεξαν ή αναγκάστηκαν να αλλάξουν στρατόπεδο και να (ξανα)αρχίσουν μία καριέρα στο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Ας δούμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

BEN BERNANKE

Πρώην αξιωματούχοι σε θέσεις εκατομμυρίων

 

Μοιάζει σαν χθες τότε που ο Chris Matthews του Fortune καλωσόρισε τον Μπερνάνκι στον κόσμο των blogger της οικονομίας, αφότου ο πρώην επικεφαλής της Fed δημιούργησε το δικό του blog για το Ινστιτούτο Brookings. Σήμερα, ο Bernanke μπορεί να συμπληρώσει το εισόδημά του από το blogging μέσω της δουλειάς του ως συμβούλου για το hedge fund Citadel.  Η αμοιβή των 25 εκατομμυρίων δολαρίων είναι σημαντικά πιο ικανοποιητική σε σχέση με τα 200.000 δολάρια που λάμβανε ετησίως ως διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

TIMOTHY GEITHNER

Treasury Secretary Timothy Geithner addresses the Congressional Hispanic Caucus Institute in Washington, Monday, Sept. 13, 2010. (AP Photo/Charles Dharapak)
Treasury Secretary Timothy Geithner addresses the Congressional Hispanic Caucus Institute in Washington, Monday, Sept. 13, 2010. (AP Photo/Charles Dharapak) AP

Ο Timothy Geithner θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του κυβερνητικού προγράμματος διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών, το ύψος του οποίου ανήλθε στα 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών (2009-2013) ηγείται της Warburg Pincus, μία εταιρείας της Wall Street η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Παράλληλα με την αμοιβή του ως προέδρου της εταιρείας, ο Timothy Geithner συμπληρώνει το εισόδημά του με ομιλίες τις οποίες παραχωρεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αμοιβή του για αυτές ανέρχεται σε εξαψήφιο αριθμό.

LARRY SUMMERS

Πρώην αξιωματούχοι σε θέσεις εκατομμυρίων
2013 AFP

Ο Larry Summers  είναι ένας ακόμη πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ που εξαργυρώνει την κυβερνητική του θέση με μία αξιοζήλευτη θέση στον ιδιωτικό τομέα. Ο  Lawrence Summers υπηρέτησε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, στη συνέχεια ανέλαβε την προεδρία του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και κατόπιν επέστρεψε σε κυβερνητικό πόστο το 2009, όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα τον διόρισε διευθυντή οικονομικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου. Από το καλοκαίρι εργάζεται ως σύμβουλος σε μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, όπως η Citigroup και hedge fund όπως η  DE Shaw.

Δείτε ποιοι άλλοι είναι στη λίστα

(Πηγή: Fortunegreece.com)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece
SHARE:

24Media Network