Αμερικανική παρουσία με νόημα στην Αλεξανδρούπολη

Αμερικανική παρουσία με νόημα στην Αλεξανδρούπολη
Ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη Twitter @US_TRANSCOM

Στην Αλεξανδρούπολη μετέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ για την εκδήλωση για τα 150 χρόνια του λιμένα της πόλης.

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23/7 στην Αλεξανδρούπολη, η επετειακή εκδήλωση συμπλήρωσης ενάμιση αιώνα από την ανάδειξη του λιμένα, μετά και την άφιξη του σιδηρόδρομου (1871). 

Ο Τζέφρι Πάιατ Youtube PrintScreen

Μία εκδήλωση που συμπίπτει με την υποστήριξη της συμμαχικής άσκησης “Atlantic Resolve 2020” καθώς και τις προετοιμασίες για τη χρήση του σιδηρόδρομου για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Λιμάνι και σιδηρόδρομος όρισαν την πορεία, την ιστορία και το μέλλον της Αλεξανδρούπολης, στα τέλη του 19ου αιώνα, δίνοντάς της τη δυνατότητα προσέλκυσης του διεθνούς εμπορίου και της σύνδεσης με τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα της εποχής. 

Στην πάροδο των ετών, η πόλη κόμβος γνώρισε δόξες, προκλήσεις και δοκιμασίες, που επίσης συνέβαλαν στην ανάδειξή της σε βασική διασυνδετήρια πύλη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Ασίας. 

Σήμερα, σχεδόν 150 χρόνια μετά την άφιξη του σιδηροδρόμου και τη μετατροπή της σε διαμετακομιστικό κόμβο, το λιμάνι και ο σιδηρόδρομος, για ακόμη μία φορά, έρχονται να ορίσουν το μέλλον της, να αναδιαμορφώσουν το οικονομικό, αναπτυξιακό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον της περιοχής.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα