Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή οι επιδοτήσεις για την ενέργεια δεν είναι απαραίτητες

Διαβάζεται σε 4'
Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή οι επιδοτήσεις για την ενέργεια δεν είναι απαραίτητες

Τι προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ για το ηλεκτρικό ρεύμα, τη φορολογία και το Airbnb. Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για τη Ροδόπη και έμμεση αναφορά στις δηλώσεις Μπακογιάννη

Μόνιμη λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας θα δώσουν οι πολιτικές κατά του πληθωρισμού που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι αυξήσεις στους μισθούς, τις οποίες θα φέρει η ανάπτυξη, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτή τη στιγμή οι επιδοτήσεις για την ενέργεια δεν είναι απαραίτητες, γιατί έχουν πέσει οι τιμές“, υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τη στιγμή που η ΕΕ προαναγγέλλει ότι οι πολιτικές στήριξης για το ρεύμα θα σταματήσουν και ενώ εξετάζεται η επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Δήλωσε επίσης ότι οι πολιτικές τύπου Market Pass που ενδεχομένως να συνεχιστούν, αποτελούν προσωρινές λύσεις. “Δεν θέλουμε ο πολίτης να είναι εξαρτημένος από επιδόματα, αλλά ήταν μία ανακούφιση”, σχολίασε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, μιλώντας στο Star, ότι θα υπάρξει νέα αύξηση στις συντάξεις από 1/1/24, ενώ εκτίμησε ότι “η πορεία της οικονομίας θα είναι καλή για να δώσουμε μία έκτακτη στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν πέσει θύμα της προσωπικής διαφοράς στο τέλος του έτους”. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024 με στόχο να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Εκανε επίσης λόγο για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ – κυρίως νοσηλευτών – και για ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

Προανήγγειλε δε ότι εφόσον στις εκλογές τον εμπιστευτούν ξανά οι Έλληνες πολίτες, πριν τις διακοπές του Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί νομοσχέδιο με τις φορολογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία. Ανέφερε ότι η αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες με δύο παιδιά θα ισχύσει από 1/1/24. Οι πολιτικές για τα τεκμήρια θα εφαρμοστούν από 1/1/25. Και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα γίνει σταδιακά.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης αλλαγές στο πλαίσιο για το Airbnb. “Υπάρχουν γειτονιές που οι κάτοικοι έχουν αποκλειστεί”, αναγνώρισε. Δήλωσε πάντως ότι “θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά θα βάλουμε κανόνες που θα είναι πιο κοινωνικά αποδεκτοί”.

“Στο γεωπολιτικό επίπεδο έχουμε να συζητήσουμε ένα θέμα με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αυτό ήταν πάντα και το θέμα των διερευνητικών επαφών. Τα τελευταία χρόνια άνοιξε τη βεντάλια των θεμάτων η Άγκυρα. Τα θέματα που βάζει η Τουρκία στο τραπέζι δεν είμαι διατεθειμένος να τα συζητήσω καθόλου. Είναι μη θέματα συζήτησης”, ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

“Και αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε ένα θέμα που έρχεται από τη δεκαετία του 70, δεν σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε ένα περιβάλλον έντασης. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Ροδόπης, το οποίο η ΝΔ κρατά ψηλά στην ατζέντα, προκειμένου να συσπειρωθεί εκ δεξιών.

Επικαλέστηκε ότι το ζήτημα παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, το είχαν ανοίξει πρώτα τα ίδια τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραθέτοντας σχετικές παλαιότερες δηλώσεις. Επανέλαβε επίσης ότι υπήρξε ενημέρωση από το δικό του γραφείο στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα πριν τις πρώτες εκλογές. Ενώ δήλωσε: “Το θέμα δεν είναι να γίνει η Θράκη γαλάζια, αλλά να υπηρετούμε όλοι μία εθνική πολιτική”.

Στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη σε συζήτηση με μέλη της μειονότητας στη Ροδόπη, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πάντως: “Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας για τη μειονότητα ανεξαρτήτως της εκπροσώπησης της. Η μειονότητα μπορεί να ξαναψηφίσει το ίδιο, δεν θα αλλάξει αυτό τη δική μου επιλογή.”

Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε επίσης να διασκεδάσει εκ νέου τους φόβους ότι θα επιχειρήσει ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμα μονομερώς και ειδικά την αναθεώρηση του άρθρου 16, με στόχο τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ. Υποστήριξε ότι δεν θα προχωρήσει σε αναθεώρηση αν δεν έχει τη στήριξη ενός ακόμη κόμματος, γιατί όπως σημείωσε αυτό επιδιώκει ο νομοθέτης. Ανέφερε μάλιστα ότι το όριο των 180 βουλευτών είναι σχεδόν αδύνατο να το πετύχει η ΝΔ, ειδικά σε μία επτακομματική, ενδεχομένως και οκτακομματική Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα