Μπακογιάννης στο News 24/7: Να υπερβούμε για την Αθήνα εγωισμούς, χρώματα, κόμματα και ιδεολογίες

Μπακογιάννης στο News 24/7: Να υπερβούμε για την Αθήνα εγωισμούς, χρώματα, κόμματα και ιδεολογίες
Κώστας Μπακογιάννης

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων δεσμεύεται ότι δεν θα εγκαταλείψει τον Δήμο, σημειώνοντας με νόημα πως «το Πρόγραμμα μας έχει σχεδιασμό οκταετίας». Προαναγγέλλει αλλαγές στο διοικητικό σκέλος του δήμου Αθηναίων τονίζοντας πως «ένας ελέφαντας δεν μπορεί να χορέψει», ενώ επισημαίνει ότι επιζητά την ευρύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση.

«Την επόμενη μέρα λοιπόν θα τείνουμε χείρα συνεργασίας σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του συμβουλίου που θα είναι πρόθυμες να προτάξουν αυτά που μας ενώνουν και με αφετηρία την αγάπη για την Αθήνα, θα υπερβούν εγωισμούς, κόμματα, χρώματα και ιδεολογίες» δηλώνει με συνέντευξή του στο News 24/7 ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Μπακογιάννης αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει στο δήμο Αθηναίων δυο τετραετίες: «Είμαι ερωτευμένος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί δίνει πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα και παράγει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Τόσο απλά. Και η αλήθεια είναι ότι είμαι περήφανος για τη δουλειά μου. Πάντα, σε κάθε εκλογές μου λένε ότι θα φύγω αλλά εγώ τελειώνω τη δουλειά που έχω αναλάβει . Και για να τελειώσει μία και καλή και αυτή η συζήτηση, θα σας πω το εξής: Το Πρόγραμμά μας έχει σχεδιασμό οκταετίας. Η αυτονόητη για μένα δέσμευση λοιπόν, ότι δεν θα εγκαταλείψω το Δήμο νομίζω ότι είναι λιγότερο από αυτό που μόλις σας είπα», απαντά χαρακτηριστικά στην ερώτηση αν δεσμεύετε ότι δεν θα εγκαταλείψει το δήμο εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Κώστας Μπακογιάννης

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων απαντά και σε όσους τον κατηγορούν ότι με την επιμονή του για την ασφάλεια υποκλέπτει την ατζέντα της Χρυσής Αυγής: «Από πότε η ασφάλεια έχει χρώμα; Από πότε έχει ιδεολογία; Είναι δικαίωμα. Τελεία και παύλα. Ξέρετε, την πραγματικότητα δεν μπορούμε να την κόβουμε και να τη ράβουμε στα μέτρα των πολιτικών μας φιλοδοξιών. Αφήστε που το να εκχωρούμε την ατζέντα της ασφάλειας για παράδειγμα στην Χρυσή Αυγή, πέρα από το να δείχνει απόλυτο στρουθοκαμηλισμό, κόβει τα πόδια των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Ας πάμε λοιπόν την συζήτηση λίγο πιο πέρα, για το πώς ολόκληρες περιοχές της πρωτεύουσας έχουν εγκαταλειφθεί και πως μπορούμε να πολεμήσουμε το μίσος έμπρακτα και ας αφήσουμε τα πολλά τα λόγια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν ο δήμος Αθηναίων έχει ανάγκη από κάποιες αλλαγές ως προς το διοικητικό του σκέλος απαντά με νόημα: « Ή για να παραφράσω την ερώτησή σας, μπορεί ένας ελέφαντας να χορέψει; Η απάντηση είναι πως χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο διοίκησης και οργάνωσης, όχι μόνο για λόγους αποτελεσματικότητάς, αλλά και να εμπεδώσουμε τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη συμμετοχή των πολιτών. Σύμμαχοί μας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι του Δήμου και οι νέες τεχνολογίες. Και την αρχή οφείλουμε να την κάνουμε με την αποκέντρωση. Σε αρμοδιότητές, πόρους και μέσα. Βάση του προγράμματός μας είναι η αντίληψη πως κάθε ένα από τα επτά Δημοτικά Διαμερίσματα μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ουσιαστικά ως ένας μικρός Δήμος».

Η συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη στο News 24/7 έχει ως εξής:

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες και μετά τις επαφές σας με τους πολίτες, ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της πρωτεύουσας;

Ξέρετε κύριε Σκουρή, συνήθως λίγες μέρες πριν τις εκλογές μιλάμε ατέλειωτα για τα προβλήματα. Λες και αυτό αρκεί. Λες και η περιγραφή από μόνη της φτάνει. Αρκετά όμως με τις θεωρίες και τις εκθέσεις ιδεών. Το στοίχημα είναι η πράξη. Οι λύσεις. Για αυτό και έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα. Κάντε ένα κόπο αν θέλετε να μπείτε στο site του «Αθήνα Ψηλά» να το δείτε. Περιγράφουμε το «τί» θέλουμε να κάνουμε, το «πώς» και το «πότε» θα το κάνουμε, αλλά και το «πόσο» θα κοστίσει. Πυρήνας του σχεδίου μας είναι ο λεγόμενος πολιτισμός της καθημερινότητάς μας. Άλλωστε η Αθήνα στερείται τα αυτονόητα. Αυτά, δηλαδή, που για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι δεδομένα εδώ και δεκαετίες. Είναι προφανώς η ασφάλεια ή, όπως με διόρθωσε ένας φίλος στην Πλατεία Βικτωρίας, η ανασφάλεια που κυριαρχεί στην πόλη. Είναι η καθαριότητα, το φως, το πράσινο. Είναι όλα εκείνα τα μικρά που κάνουν τα μεγάλα.

Στο θέμα της ασφάλειας, όμως, τι ρόλο μπορεί να έχει ο Δήμος της Αθήνας; Θα υποκαταστήσετε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως κατηγορηθήκατε μετά τη δήλωσή σας ότι θα διώξετε τα τραπεζάκια από την ΑΣΟΕΕ;

Τα «τραπεζάκια», έτσι όπως το λέτε, ακούγονται κάπως σαν τα τραπεζάκια του Σαββόπουλου. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν πως πρόκειται για το απόλυτο παραεμπόριο, με αποθήκες μέσα στο πανεπιστήμιο. Μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα που εκμεταλλεύεται το άσυλο, αλλά και τον πόνο των προσφύγων. Σε ποια ευρωπαϊκή πόλη το βλέπετε αυτό; Δεν μιλήσαμε ποτέ για υποκατάσταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είπαμε το πολύ απλό. Ο Δήμος να αναλάβει την πρωτοβουλία, ώστε να δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Κέντρο Ασφάλειας. Για να μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να συλλέγει και να ανταλλάσσει πληροφορίες άμεσα και βέβαια να δρα συντονισμένα με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες που συνεργάζεται. Μεταξύ των άλλων, Σώματα Ασφαλείας, Υπουργεία, το ΕΚΑΒ. Από ‘κει και πέρα, το παραεμπόριο είναι μια από τις 29 αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας. Ας σταματήσουμε να σπρώχνουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και ας ασχοληθούμε, πλέον, σοβαρά με την πόλη μας. Ο Δήμαρχος δεν μπορεί να κοιτάζει την Αθήνα μόνο μέσα από το γραφείο του και να επιρρίπτει ευθύνες σε όλους και ποτέ στον εαυτό του. Ναρκωτικά; Στον υπουργό Υγείας. Ανομία; Στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Πρόσφυγες; Στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στις ΜΚΟ. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Ο Δήμαρχος πρέπει να τρέχει για όλη την πόλη. Να λογοδοτεί σε όλους και για όλα.

Κώστας Μπακογιάννης

Οι αντίπαλοί σας, πάντως, με επικεφαλής τον Ν. Ηλιόπουλο, σας κατηγορούν ότι υποκλέπτετε την ατζέντα της Χρυσής Αυγής;

Από πότε η ασφάλεια έχει χρώμα; Από πότε έχει ιδεολογία; Είναι δικαίωμα. Τελεία και παύλα. Ξέρετε, την πραγματικότητα δεν μπορούμε να την κόβουμε και να τη ράβουμε στα μέτρα των πολιτικών μας φιλοδοξιών. Αφήστε που το να εκχωρούμε την ατζέντα της ασφάλειας για παράδειγμα στην Χρυσή Αυγή, πέρα από το να δείχνει απόλυτο στρουθοκαμηλισμό, κόβει τα πόδια των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Ας πάμε λοιπόν την συζήτηση λίγο πιο πέρα, για το πώς ολόκληρες περιοχές της πρωτεύουσας έχουν εγκαταλειφθεί και πως μπορούμε να πολεμήσουμε το μίσος έμπρακτα και ας αφήσουμε τα πολλά τα λόγια.

Η πρώτη σας κίνηση εφόσον εκλεγείτε Δήμαρχος Αθηναίων;

Οι ίδιες οι ανάγκες τις Αθήνας υπαγόρευσαν και την επιχειρησιακή μας προσέγγιση. Το πρόγραμμα μας είναι εμπροσθοβαρές. Εκτός από τις πλήρως μελετημένες και κοστολογημένες προτάσεις μας, γνωρίζουμε, εξ’ αρχής, όλες τις χρηματοδοτικές πηγές και όλα τα απαιτούμενα χρονοδιαγράμματα. Είμαστε σε θέση, δηλαδή, να ξέρουμε ότι τους πρώτους 18 μήνες θα επενδύσουμε 30 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ των άλλων σε πεζοδρόμια, οδοστρώματα, όμβρια ύδατα, παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές και σχολεία σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. Και βέβαια, όπως, δηλαδή, σχεδιάσαμε όλο μας το Πρόγραμμα, έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Με δουλειά, δουλειά, δουλειά. Μέσα και έξω από τα γραφεία.

Πιστεύετε ότι ο Δήμος Αθηναίων, ως προς το διοικητικό του σκέλος, έχει ανάγκη από κάποιες αλλαγές; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Ή για να παραφράσω την ερώτησή σας, μπορεί ένας ελέφαντας να χορέψει; Η απάντηση είναι πως χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο διοίκησης και οργάνωσης, όχι μόνο για λόγους αποτελεσματικότητάς, αλλά και να εμπεδώσουμε τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη συμμετοχή των πολιτών. Σύμμαχοί μας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι του Δήμου και οι νέες τεχνολογίες. Και την αρχή οφείλουμε να την κάνουμε με την αποκέντρωση. Σε αρμοδιότητές, πόρους και μέσα. Βάση του προγράμματός μας είναι η αντίληψη πως κάθε ένα από τα επτά Δημοτικά Διαμερίσματα μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ουσιαστικά ως ένας μικρός Δήμος. Να σας δώσω ένα παράδειγμα που αφορά όλους τους γονείς και τα παιδιά που είναι σε σχολική ηλικία; Δεν μπορεί να έχουμε μια υδροκέφαλη σχολική επιτροπή-τέρας υπεύθυνη για τις υποδομές σε εκατοντάδες σχολεία. Ας μην αναπαράγουμε τις στρεβλώσεις του κεντρικού κράτους, όταν η δύναμη της αυτοδιοίκησης είναι η στενή επαφή με τον δημότη.

Κώστας Μπακογιάννης

Στόχος σας είναι η εκλογή σας από τον Α΄ Γύρο; Και αν ναι, πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;

Στόχος μας είναι τον Σεπτέμβριο η ομάδα μας να βρίσκεται στην πλατεία Κοτζιά και να ξεκινήσει δουλειά από την πρώτη ημέρα. Για αυτό και μιλάμε αποκλειστικά θετικά και προγραμματικά. Θέλουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο να λάβει την ευρύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση. Να το πω αλλιώς; Είναι σίγουρο πως θα χρειαστεί να σπάσουμε αυγά αν θέλουμε να αλλάξουμε την πόλη. Και γι αυτό χρειαζόμαστε την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στις εκλογές.

Οι προσεχείς εκλογές είναι οι πρώτες με το σύστημα της απλής αναλογικής. Εφόσον εκλεγείτε, με ποιον θα συνεργαστείτε;

Αλίμονο αν περιμέναμε την απλή αναλογική για να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Δέκα χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν για κάτι είμαι περήφανος, είναι για τη συναίνεση και τη συνεννόηση που προτάξαμε. Σκεφτείτε ότι σήμερα, έχουμε πετύχει 8 στις 10 αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Στερεά Ελλάδα, να λαμβάνονται με διευρυμένες πλειοψηφίες. Άλλωστε, η συνεργασία είναι στο dna της αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης. Όμως για να το πετύχουμε αυτό, ξεκινάμε πρώτα από το σπίτι μας. Η ομάδα μας ξέρει να συνεργάζεται. Είναι η πλέον υπερκομματική και πολυσυλλεκτική που έχει ποτέ δοκιμαστεί στην Αθήνα. Σκεφτείτε πως αποτελείται από υποψηφίους που ήταν σε τέσσερεις διαφορετικές αντίπαλες παρατάξεις το 2014. Επιπλέον 6 στους 10 κατεβαίνουν σε εκλογές για πρώτη φορά. Την επόμενη μέρα λοιπόν εμείς θα τείνουμε χείρα συνεργασίας σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του συμβουλίου που θα είναι πρόθυμες να προτάξουν αυτά που μας ενώνουν και με αφετηρία την αγάπη για την Αθήνα, θα υπερβούν εγωισμούς, κόμματα, χρώματα και ιδεολογίες.

Θα συνεργαστείτε με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα διεκδικήσετε από μια κυβέρνηση ΝΔ;

Από το 2010 στη αυτοδιοίκηση, έχω δουλέψει με 5 διαφορετικές Κυβερνήσεις και αναρίθμητους υπουργούς. Ξέρετε τι έχω μάθει; Ότι ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στο εκάστοτε Υπουργείο, εσύ καλείσαι ενίοτε να συνεργάζεσαι και ενίοτε να συγκρούεσαι αν θες να είσαι χρήσιμος στους ανθρώπους που υπηρετείς. Και αλλοίμονό σου αν φορέσεις κομματικές παρωπίδες ή επηρεαστείς από τις όποιες, πολιτικές σκοπιμότητες.

Στελέχη της ΝΔ χρησιμοποίησαν κατά το παρελθόν το Δήμο Αθηναίων ως «σκαλοπάτι» για ανώτατα κομματικά και άλλα αξιώματα. Δεσμεύεστε ότι δεν θα εγκαταλείψετε το Δήμο;

Είμαι ερωτευμένος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί δίνει πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα και παράγει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Τόσο απλά. Και η αλήθεια είναι ότι είμαι περήφανος για τη δουλειά μου. Πάντα, σε κάθε εκλογές μου λένε ότι θα φύγω αλλά εγώ τελειώνω τη δουλειά που έχω αναλάβει . Και για να τελειώσει μία και καλή και αυτή η συζήτηση, θα σας πω το εξής: Το Πρόγραμμά μας έχει σχεδιασμό οκταετίας. Η αυτονόητη για μένα δέσμευση λοιπόν, ότι δεν θα εγκαταλείψω το Δήμο νομίζω ότι είναι λιγότερο από αυτό που μόλις σας είπα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα