Ευρωεκλογές 2019: Το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την Κομισιόν. Κόντρα ΕΛΚ – Σοσιαλιστών για τη λιτότητα

Ευρωεκλογές 2019: Το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την Κομισιόν. Κόντρα ΕΛΚ – Σοσιαλιστών για τη λιτότητα
Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής AP

Έκκληση στους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές και να μην ψηφίσουν εθνικιστικά και εξτρεμιστικά κόμματα απηύθυνε ο υποψήφιος των σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς.

Η μετανάστευση, η ανεργία, η κλιματική αλλαγή, αλλά και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην πανευρωπαϊκή τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής της ΕΕ.

Το ντιμπέιτ ήταν μια ευκαιρία για να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους οι υποψήφιοι των έξι πολιτικών οικογενειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο  κανείς δεν μπορεί να πει με τα βεβαιότητας ότι ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα είναι ένας εξ’ αυτών. Ίσως να μην είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η παρουσία δημοσιογράφων και επισκεπτών στο χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ ήταν αισθητά πιο χαμηλή σε σχέση μ’ εκείνη των ευρωεκλογών του 2014.

Το φαβορί της βραδιάς, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, δέχτηκε τις περισσότερες ερωτήσεις από τους συνυποψηφίους του. Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο Μ. Βέμπερ είπε ότι θέλει μια Ευρώπη κοντά στον πολίτη και μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα κάνει μια νέα αρχή. Στο θέμα της οικονομικής πολιτικής, ο Γερμανός υποψήφιος του ΕΛΚ υπερασπίστηκε τη συνταγή της αλληλεγγύης σε συνδυασμό με την υπευθυνότητα των κρατών-μελών, για να δεχθεί στη συνέχεια τα πυρά από τους  υποψήφιους των ΣΟσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων που κατηγόρησαν το ΕΛΚ ότι επέβαλλε την πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη.

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Μ. Βέμπερ στράφηκε κατά του υποψηφίου των Σοσιαλιστών, του Ολλανδού Φρανς Τίμερμανς, υπενθυμίζοντάς του ότι οι πολιτικές λιτότητας εφαρμόστηκαν από εκπρόσωπους της πολιτικής του Ομάδας που κατείχαν αξιώματα στην Επιτροπή και το EUrogroup (ανέφερε τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και το σημερινό πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο) και κάλεσε τους Σοσιαλιστές να αναλάβουν την ευθύνη για τις πολιτικές τους. Ο Τίμερμανς με τη σειρά του, υπενθύμισε τη σκληρή στάση που κράτησε ο Βέμπερ στις χώρες που βρίσκονταν σε Μνημόνιο, αναφέροντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Εξάλλου, ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φ. Τίμερμανς απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές και να μην ψηφίσουν εξτρεμιστικά και λαϊκιστικά κόμματα. «Δείτε τί έκανε ο διχασμός του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζει με ένα “Game of Thrones” ντοπαρισμένο με στεροειδή», είπε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας.

Mιλώντας για την κλιματική αλλαγή, ο Φ. Τίμερμανς έκανε «άνοιγμα» σε Πράσινους, Ευρωαριστερά και Φιλελεύθερους, προτείνοντας να φτιαχτεί μια «συμμαχία» από τον Τσίπρα ως τον Εμμανουέλ Μακρόν.

«Είμαι κατά της πολιτικής Μακρόν στη Γαλλία που φορολογεί τους απλούς πολίτες. Έβαλαν τόσα δις για να στηρίξουν τις τράπεζες. Έχουμε τα μέσα να μειώσουμε τους ρύπους», δήλωσε ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Ισπανός Νίκο Κιουέ.

Από την πλευρά της, η υποψήφια της Ομάδας των Φιλελευθέρων και νυν Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μάργκαρετ Βεστάγκερ υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς σήμερα, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, από το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ως τη φορολογία. «Για μένα φορολογικός παράδεισος είναι η χώρα όπου όλοι πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν», είπε η Βεστάγκερ. 

Η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ  υποστήριξε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής πρέπει να μπει στις εμπορικές συμφωνίες. «Παντού στην Ευρώπη οι νέοι βγαίνουν στους δρόμους, γιατί φοβούνται για το μέλλον τους. Έχουν μετατρέψει το φόβο τους σε δράση και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ευρώπη. Χρειάζεται θάρρος», ανέφερε η ίδια.

Μετανάστευση

Στο θέμα της μετανάστευσης, ο Μ. Βέμπερ είπε ότι η πολιτική του ΕΛΚ βασίζεται σε δύο πυλώνες: στην ενίσχυση φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και στην ανθρωπιστική δράση. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο οποίος είπε ότι θέλει μια Ευρώπη με αλληλεγγύη, όπου η μετανάστευση θεωρείται ευκαιρία.

«Κάθε φορά που ένας άνθρωπος χάνεται στη Μεσόγειο, η Ευρώπη χάνει την ψυχή της, χάνει τις αξίες της, γι’ αυτό πρέπει να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα », δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς από τους Σοσιαλιστές, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκων χωρών, αλλά και την ανάγκη να χαραχθεί ένα σχέδιο για την Αφρική.

Η Μάργκαρετ Βεστάγκερ υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται κοινές λύσεις στο μεταναστευτικό, ένα κοινό σύστημα ασύλου και περισσότερη αλληλεγγύη.

Από την πλευρά των Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών, ο Γ. Ζαχραντίλ τάχθηκε κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στη φιλοξενία μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι ενίσχυσαν το διχασμό μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης και υπερασπίστηκε τη δημιουργία μεταναστευτικών κέντρων εκτός Ευρώπης. Ο Ζαχραντί υποστήριξε μια Ευρώπη ευέλικτη και αποκεντρωμένη που δεν θα υπερισχύει των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα