Οι “κόκκινες γραμμές” Καραμανλή για μετεκλογικό διάλογο με Τουρκία 

Οι “κόκκινες γραμμές” Καραμανλή για μετεκλογικό διάλογο με Τουρκία 
Ο Κώστας Καραμανλής Eurokinissi

Ο Κ. Καραμανλής, αλλά και ο Α. Σαμαράς, έβαλαν “φρένο” σε κάθε συζήτηση για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο… από όπου και εάν προέλθει 

Η χθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο για την ημέρα της Ευρώπης είχε σχεδιαστεί πρωτίστως για να δώσει στίγμα ενότητας της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των εκλογών της 21ης Μαϊου.

Πράγματι και ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς εξέπεμψαν στη γαλάζια βάση,σαφές μήνυμα στήριξης όπως επιθυμούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος με τη σειρά του μίλησε με σαφή προεκλογική στόχευση θυμίζοντας το “Μένουμε Ευρώπη”.

Αλλά και έθεσε τους στόχους της επόμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Μόνιμο Ταμείο Ανάκαμψης και νέο σύμφωνο σταθερότητας που δεν θα χαρακτηρίζεται από λιτότητα.

Ο κ. Καραμανλής όμως στην ομιλία του, εκτός από τη σφοδρή κριτική στην ΕΕ με έμφαση στη διεύρυνση των ανισοτήτων, έθεσε και ένα συνολικό και σαφές πλαίσιο για τα ελληνοτουρκικά.

“Είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι τυχόν υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις θα λύσουν το πρόβλημα. Ή ακόμα χειρότερα ότι μια λύση – πακέτο, όλων των διεκδικήσεων δηλαδή που αυθαιρέτως και μονομερώς προβάλλει η Τουρκία, συνιστά ρεαλιστική προσέγγιση”, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα “παγίως είναι έτοιμη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας” και στο σημείο αυτό “έκανε νεύμα” στον κ. Μητσοτάκη για την τήρηση αυτής της γραμμής.

Το “ζουμί” της τοποθέτησης Καραμανλή όμως κρύβεται κυρίως στην εξής παράγραφο:

“Καμιά χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν θέτει υπό κρίση οιασδήποτε διαπραγμάτευσης, διαμεσολάβησης ή δικαστηρίου την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει με τρόπο απόλυτο και αδιαμφισβήτητο η Τουρκία. Αλλά και σύμμαχοι και εταίροι που επαναλαμβανόμενα επιχειρούν να προωθήσουν ιδέες περί συνολικού συμβιβασμού και απεργάζονται σχέδια μοιρασιάς του Αιγαίου.

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του, αν και πραγματοποίησε μία ιδεολογική κυρίως ομιλία ως εκπρόσωπος της εν Ελλάδι alt- right α λα Τραμπ, με “νουθεσίες” προς αποφυγήν του… δικαιωματισμού από τη ΝΔ, πήρε τη σκυτάλη από τον κ.Καραμανλή ως προς τα ελληνοτουρκικά.

“Μου είναι οδυνηρό να βλέπω μιαν Ευρώπη, που αντί να στηρίζει την Ελλάδα, αντίθετα πιέζει την Ελλάδα, για εθνικές παραχωρήσεις. Τις οποίες δεν ζήτησε από καμιά άλλα χώρα-μέλος. Όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει ήδη δημιουργήσει νέα προβλήματα, και νέα αδιέξοδα στα Βαλκάνια. Ή όπως οι λεγόμενες “Πρέσπες του Αιγαίου”, που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν…Και που, βέβαια, δεν θα τους περάσει!”, ήταν η σχετική αναφορά του κ.Σαμαρά.

Σε ποιον έθεσε όμως “κόκκινες γραμμές” ο κ. Καραμανλής; Ο πρώην πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε “συμμάχους και εταίρους”, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως μετά τις εκλογές στην Τουρκία και εφόσον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάσει, η ΕΕ και κυρίως οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν μία νέα προσέγγιση με τον επόμενο Τούρκο πρόεδρο. Και προκειμένου να προσδέσουν ξανά την Άγκυρα γερά στο άρμα της Δύσης, θα πιέσουν και την Αθήνα να μπει σε διάλογο και δη εφ όλης της ύλης.

Ο αμερικανικός ιδίως παράγοντας θα ήθελε Ελλάδα και Τουρκία “να τα βρουν” όσον αφορά στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο, με το σκεπτικό ότι μέχρι και το Ισραήλ κατέληξε σε συμφωνία με το Λίβανο για την ΑΟΖ. Βέβαια σε εκείνη την περίπτωση και οι δύο χώρες αν και εχθρικές η μία με την άλλη, αποδέχθηκαν το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ενώ η Τουρκία ως γνωστόν ζητά να πάρει περισσότερα στη μοιρασιά.

Η παρέμβαση Καραμανλή και Σαμαρά βεβαίως μπορεί να αναγνωσθεί και ως μία “χείρα βοηθείας” στον κ.Μητσοτάκη, εφόσον αναδειχθεί ξανά πρωθυπουργός, ώστε να έχει το επιχείρημα απέναντι σε έξωθεν πιέσεις για συνομιλίες εφ όλης της ύλης με τη γείτονα, πως δεν μπορεί να υπερβεί τις κόκκινες γραμμές που θέτει η ίδια του η παράταξη, χωρίς η κυβέρνηση του να καταρρεύσει.

Σημειωτέον ότι ο κ.Καραμανλής στο κλείσιμο της ομιλίας του επικαλέστηκε τα εθνικά θέματα για να τονίσει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, όπως άλλωστε κάνει συνεχώς στις τελευταίες ομιλίες του και ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα