Προεκλογικά παιχνίδια Μητσοτάκη με “χαρτί” την Τουρκία

Προεκλογικά παιχνίδια Μητσοτάκη με “χαρτί” την Τουρκία
Ταγίπ Ερντογάν - Κυριάκος Μητσοτάκης Turkish Presidency / AP IMAGES

Συσπείρωση της δεξιάς βάσης της ΝΔ στις εκλογές με τα εθνικά θέματα και “γαλάζια πανστρατιά” επιχειρεί ο πρωθυπουργός. Μηνύματα προς τις ΗΠΑ. 

Τα ελληνοτουρκικά βάζει τις τελευταίες ημέρες με όλο και πιο εμφατικό τρόπο στο προεκλογικό “τραπέζι” ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να συσπειρώσει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαϊου.

Και αυτό καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο διαπιστώνουν ότι το δίλημμα “ποιον θέλετε απέναντι σε νέες προκλήσεις της Τουρκίας, τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ” είναι αποτελεσματικό στους δεξιούς ψηφοφόρους, που αξιολογούν ψηλά τα εθνικά θέματα.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης βέβαια δεν έχει κατ’ ανάγκην ως πρόσωπο την απόλυτη εμπιστοσύνη της λεγόμενης “πατριωτικής δεξιάς”, η οποία βλέπει με καχυποψία τις τοποθετήσεις στελεχών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στην εξωτερική πολιτική. Ωστόσο η “απειλή” της επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία λειτουργεί συσπειρωτικά σε αυτό το ακροατήριο.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός σε όλες τις τοποθετήσεις του συνδέει όλο και πιο καθαρά το αφήγημα της κυβερνητικής σταθερότητας με το ερώτημα ποιος θα διαχειριστεί μία νέα κρίση στα ελληνοτουρκικά.

“Το αποτέλεσμα της δικής μας κάλπης θα είναι ένα μήνυμα και στην άλλη όχθη του Αιγαίου”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης χθες βράδυ από την Άρτα. Ενώ νωρίτερα το πρωί μιλώντας στον Ant1 διαβεβαίωσε ότι: “Ζητήματα που πέφτουν κάτω από την ομπρέλα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, αποκλείεται να συζητηθούν με εμένα πρωθυπουργό.”

Ο πρωθυπουργός σημειωτέον πάντως ότι μίλησε για “μία βασική διαφορά με την Τουρκία” και όχι για “τη μόνη διαφορά με την Τουρκία”, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Αντίστοιχες τοποθετήσεις έχει κάνει και στο παρελθόν, δημιουργώντας καχυποψία στην καραμανλική και σαμαρική δεξιά.

Ενώ ερωτηματικά προκάλεσε η δήλωση του πως: “Εάν η Τουρκία επιλέξει να κάνει μία γεωπολιτική στροφή, ένα άνοιγμα προς την Ελλάδα, προς τη Δύση, προς τις ΗΠΑ, αυτό ενδεχομένως θα δημιουργήσει και ένα παράθυρο ευκαιρίας και για την επίλυση του βασικού ζητήματος που έχουμε”.

Και αυτό καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως ιδίως εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάσει τις εκλογές, η Ουάσινγκτον θα πιέσει και την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση να έρθουν σε μία συμφωνία. Αλλά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό στους συμμάχους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να επικρατήσει μία λογική συμβιβασμού και αμοιβαίων υποχωρήσεων και όχι σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Καμία ελληνική κυβέρνηση πάντως, πολλώ δε μάλλον μία κυβέρνηση της ΝΔ, δεν θα μπορούσε να υποχωρήσει πέραν βασικών κόκκινων γραμμών χωρίς να καταρρεύσει εν μία νυκτί. Στο μεταξύ ούτως ή άλλως, η προοπτική παραμονής στην εξουσία και ο “κομματικός πατριωτισμός” ενώνει τους γαλάζιους.

Στη δημιουργία κλίματος πανστρατιάς της “όλης ΝΔ” (κατά το “όλον ΠΑΣΟΚ” που έλεγε κάποτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στοχεύει και η αποψινή εκδήλωση στο Ζάππειο για την Ημέρα της Ευρώπης, στην οποία εκτός από τον κ.Μητσοτάκη, θα μιλήσουν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα