Προεκλογικά ταξίματα Μητσοτάκη με “δημιουργική” αριθμητική του μέσου όρου 

Προεκλογικά ταξίματα Μητσοτάκη με “δημιουργική” αριθμητική του μέσου όρου 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο όρο μισθών 1.500 ευρώ υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ, παίζοντας με τα νούμερα και αγνοώντας την ακρίβεια 

Το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τάζει καλύτερους μισθούς μετά τις εκλογές και κατά μέσο όρο.

Ορισμένες από τις βασικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης 2023-2027 είναι ειδικότερα:

– Αύξηση μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ.

– Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024.

– Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση μισθολογίου του δημοσίου από 1/1/2024.

Ο μέσος όρος είναι βέβαια ένα… θεωρητικό μέγεθος. Και αυτό καθώς οι χαμηλότεροι μισθοί μπορεί να πέσουν κι άλλο, οι υψηλοί μισθοί να αυξηθούν περισσότερο και ο μέσος όρος να έχει ανέβει. Ενώ δυστυχώς η (απολύτως αναγκαία φυσικά) αύξηση του κατώτατου μισθού και των μισθών γενικότερα δεν καλύπτει επ ουδενί τον πληθωρισμό, αφού η ακρίβεια έχει ήδη ροκανίσει τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε πάντως ότι ο πληθωρισμός θα επανέρθει και θα διατηρηθεί στο 2%, ενώ το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 140%. Έθεσε επίσης ως στόχο τη μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027. Και υποστήριξε ότι θα βρει χρήματα από 12μηνη τουριστική περίοδο: Στόχος είναι δημόσια έσοδα 30 δισ. ετησίως.

Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν περιλαμβάνει επίσης λέξη για μείωση των άδικων έμμεσων φόρων. Υπόσχεται όμως:

– Σταδιακή μείωση 20% τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το 2027.

– Οριστική κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες και αύξηση τους κατα 60.000 έως το 2027.

– Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024.

– Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών και μη μισθολογικού κόστους.

– Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025.

Ιδεολογικές στοχεύσεις του προγράμματος της ΝΔ

Την ίδια στιγμή, το γαλάζιο πρόγραμμα κινείται επίσης σε συγκεκριμένους ιδεολογικούς άξονες, προκειμένου να ικανοποιήσει τους οπαδούς του (νεο)φιλελευθερισμού, αλλά και να κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά της σκληρής δεξιάς βάσης.

Έτσι η ΝΔ προαναγγέλλει μεταξύ άλλων:

  • Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις – αυστηροί ψηφιακοί έλεγχοι παντού.
  • Συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, με στόχο τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ.
  • Επέκταση του φράκτη στον Έβρο στο σύνολο (140 χλμ)
  • Οργανωτική Αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ – Αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα.

Στο γαλάζιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης:

– Η πρόσληψη 500 νέων στελεχών στο Πυροσβεστικό Σώμα – Προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιά και 5 +2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας.

– Η απόκτηση 24 αεροσκαφών τύπου Rafale , 3 (+1) φρεγατών Belharra, η αναβάθμιση 83 αεροσκαφών F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper, που βέβαια έχουν ήδη δρομολογηθεί. Σημειώνεται επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση τριών νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Μεγάλα λόγια για υγεία και παιδεία

Η ΝΔ τάζει και στους τομείς της υγείας και της παιδείας, όμως το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει φυσικά τα “ψιλά γράμματα” των πολιτικών της σχεδιασμών.

Το πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρεται ειδικότερα επίσης σε:

– 2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα.

– Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους

– Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης

– Δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγειας σε όλη τη χώρα.

– Διεύρυνση ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

– 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.

– Αύξηση μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση σε νεοδιόριστους.

– Ανέγερση φοιτητικών εστιών για στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.

– Προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – αύξηση συχνότητας δρομολογίων λεωφορείων και Αττικού Μετρό.

– Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες του κατώτατου μισθού.

– 1,8 δισ ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου»

– Αυξάνονται κατά 90.000 οι θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξης νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» – συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17:30 – θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ΝΔ θέλει να “χτίσει” πάνω στο gov.gr και να “πιάσει” ειδικά κοινά

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί στο πρόγραμμα της ΝΔ η “πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα”, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν ότι το gov.gr ήταν μία από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε επομένως ότι το 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κρατους θα ενταχθεί στο gov.gr. Υποσχέθηκε επίσης οπτικές ίνες σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet, αλλά και ότι το 94% της χώρας θα καλύπτεται με 5G έως το 2027.

Το γαλάζιο πρόγραμμα κάνει επίσης λόγο για ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταικά στέγης», εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ δένδρα και πρόγραμμα GR-ECO islands.

Το πρόγραμμα της ΝΔ στοχεύει τέλος να απευθυνθεί σε “ειδικά κοινά”, όπως οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, με υποσχέσεις για:

– Αύξηση κατά 8% Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικών επιδομάτων.

– Επέκταση υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία – Προσωπικός Βοηθός.

– Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών.

– Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα