Το debate του NEWS 247 για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών και το ελληνικό χρέος

Το debate του NEWS 247 για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών και το ελληνικό χρέος

Δείτε τι δήλωσαν 9 υποψήφιοι ευρωβουλευτές στο NEWS 247. Πως πιστεύουν ότι θα διαμορφωθεί το πρώτο ευρωπαϊκό προεδρείο μετά την οικονομική κρίση

Ευρωεκλογές 2014. Η οικονομική κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο, οδήγησε σε ραγδαία αύξηση του ευρωσκεπτικισμού, με την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική ηγεσία της Ε.Ε να κλονίζεται σημαντικά.

Ρεπορτάζ: Σοφία Κατσαρέλη – Χρήστος Δεμέτης

Στην Ελλάδα οι ευρωεκλογές, έχουν έντονη πολιτική χροιά και ως διαδικασία τείνουν να μετατραπούν σε ψήφο εμπιστοσύνης για την συγκυβέρνηση.  Άλλωστε αυτό το δίλημμα τέθηκε ευθέως από τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Το NEWS 247, μίλησε με 9 υποψήφιους ευρωβουλευτές για την επόμενη ημέρα των εκλογών και του ελληνικού χρέους.

Δείτε τι μας είπαν οι Γιώργος Κύρτσος (Ν.Δ), Ράνια Σβίγκου (ΣΥΡΙΖΑ), Κυριάκος Πιερρακάκης (ΕΛΙΑ),Νίκος Μαρκάτος (ΑΝ.ΕΛ), Ανδρέας Παπαδόπουλος (ΔΗΜΑΡ), Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου (Κ.Κ.Ε),Αντιγόνη Λυμπεράκη (Γέφυρες),  Χρήστος Ζώης (Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό) και Κώστας Αργυρός(Το Ποτάμι).

  Γιώργος Κύρτσος:Είχαμε το δημοσιονομικό πλεόνασμα, την αναγνώρισή του, την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές και έχουμε και την εγγύηση τη συμφωνία για μία νέα ρύθμιση του χρέους, η οποία θα είναι ευνοϊκή για τη μείωση των επιτοκίων, αλλά κυρίως θα πάνε τα χρεολύσια από τα 30 στα 50 χρόνια. Το χρέος γίνεται διαχειρίσιμε σε βάθος χρόνου, με τη βοήθεια των αγορών, εφόσον έχουμε βγει στις αγορές. Υπάρχει σχέδιο διαχείρισης του χρέους”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Ράνια Σβίγκου:Μπήκαμε στο πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που έχει γνωρίσει ποτέ χώρα της ΕΕ με πρόσχημα τη μείωση του χρέους και τελικά, αυτό αντί να μειωθεί, αυξήθηκε από το 120 στο 175%. Το πιο εξοργιστικό είναι, ότι συνεχίζουν να λένε, ότι με την ίδια θανατηφόρο συνταγή, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί. Αυτό που διακυβεύεται στις ευρωεκλογές, είναι η ίδια μας η ζωή, το αν θα μάθουμε να ζούμε με μισθούς 500 ευρώ, αν θα μεταναστεύουμε κατά χιλιάδες στο εξωτερικό, αν θα έχουμε πανεπιστήμια και δημόσια υγεία”, είπε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριάκος Πιερρακάκης: “Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι πολύ χρήσιμο σε σχέση με το πρόβλημα του χρέους. Πρέπει να γίνει μία ρύθμιση, όχι μόνο για το τι χρωστάμε, αλλά και για τα επιτόκια και τους χρόνους αποπληρωμής. Η συζήτηση γι’αυτό έχει ανοίξει και φαίνεται ότι έχει ανοίξει, ακριβώς γιατί υπάρχει πολιτική σταθερότητα τα τελευταία χρόνια, παρά τις ελλείψεις και τα λάθη“, τόνισε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ, κάνοντας λόγο για λύση κοντά στο ελληνικό πρόβλημα, με την εφαρμογή της πολιτικής του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος.

Νίκος Μακράτος:Θα ανοίξουμε τη συζήτηση με τις χώρες του Νότου για το ποια Ευρώπη θέλουμε και είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε μαζί τους, λόγω της αποτυχημένης κυβέρνησης. Η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγές, αυτόβουλες που εμείς θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να ζούμε σε μία ελεύθερη Ευρώπη. Ψηφίστε 21 άτομα, που θα διαπραγματευτούν όρθιοι και όχι επί γονάτων. Θα πρέπει ο ελληνικός λαός να ψηφίσει αντιμνημονιακά, γιατί ο δρόμος που ακολουθήθηκε μέχρι στιγμής ήταν λανθασμένος”, υπογράμμισε ο υποψήφιος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ανδρέας Παπαδόπουλος: Από την στιγμή που η χώρα μπήκε στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και ταυτόχρονα βγήκαμε στις αγορές, απαιτείται μία νέα συμφωνία για το χρέος, η οποία θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους του χρέους, μειωμένα επιτόκια, επιμήκυνση και ανάληψη από τον ESM της ανακεφαλαιοποιητικής διαδικασίας των τραπεζών. Απαιτείται πολιτική βούληση και αλλαγή συσχετισμών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου: “Η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ με μονομερή διαγραφή του χρέους, με τον λαό στην εξουσία να κάνει κουμάντο στην οικονομία και την κοινωνία, νομίζουμε πως είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση γιατί συμφέρει τον λαό μας, να απαλλαγεί από τον βραχνά του χρέους και τα μόνιμα μνημόνια διαρκείας. Το ΚΚΕ είναι εγγύηση και για το σήμερα και για το αύριο”, υπογράμμισε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Αντιγόνη Λυμπεράκη: “Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες, αλλά δεν αποτελεί δημοψήφισμα για τη ρύθμιση του χρέους. Η ρύθμιση του χρέους δεν είναι συγχωροχάρτι. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαθιστά, τη δική μας προσπάθεια να νοικοκυρέψουμε τον τόπο. Αλλιώς, αν μας έδιναν το χρέος σαν συγχωροχάρτι, θα ήταν πιθανό να δημιουργήσουμε στο μέλλον χρέος και ελλείμματα. Πρέπει να δείξουμε, ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τις αποφάσεις που δεν θα μας ξαναγυρίσουν στην ντροπή του 2009, ότι πιστεύουμε στις μεταρυθμίσεις και τις προχωράμε, έτσι ώστε να έρθει μετά η ρύθμιση του χρέους και να μας δώσει μία χρήσιμη αναπτυξιακή ώθηση, για να προχωρήσουμε καλύτερα”, σημείωσε η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΔΡΑΣΗΣ.

Χρήστος Ζώης: “Οι φετινές ευρωεκλογές είναι κρίσιμες. Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, για να περάσουν όσο γίνεται πιο απαρατήρητες, υπονομεύοντάς τις και δημιουργώντας ένα πνεύμα αποχής. Εμείς, καλούμε τον ελληνικό λαό σε μαζική παρουσία και συμμετοχή. Δεν είναι αδιάφορες οι φετινές ευρωεκλογές και δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωεκλογές των περασμένων αναμετρήσεων. Η Γερμανία θα επιχειρήσει, να περάσει την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δώσει ένα μήνυμα στους δανειστές και την κυβέρνηση”, τόνισε ο υποψήφιος με την “Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό”.

Κώστας Αργυρός: “Το θέμα του χρέους της Ελλάδας έχει συζητηθεί αρκετά. Αυτό που φαίνεται να επικρατεί, είναι αυτό που λέει και η κυβέρνηση. Βέβαια, υπάρχουν και πολλοί που λένε ότι και πάλι δεν θα είναι διαχειρίσιμο και θα πρέπει να πάμε σε μία πιο δραστική λύση. Πιστεύω, ότι θα πρέπει να έχουμε και μία κυβέρνηση που θα μπορέσει να το διαπραγματευτεί καλύτερα κι ότι στο μέλλον θα γίνει μία συζήτηση στην Ευρώπη, μία γενικότερη συζήτηση για το πώς εξελίχθηκε το χρέος”, δήλωσε ο υποψήφιος με “Το Ποτάμι”.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις των υποψηφίων ευρωβουλευτών στο NEWS 247:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα