Το νόημα της έκτακτης δήλωσης Τσίπρα

Το νόημα της έκτακτης δήλωσης Τσίπρα
- , , . 9 2023 ( /EUROKINISSI) Eurokinissi

Μετέτρεψε σε βασικό θέμα των εκλογών το Σκάνδαλο των Υποκλοπών αλλά και σε γέφυρα σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων.

Νέα διάσταση στην προεκλογική αντιπαράθεση διαμορφώνει η έκτακτη δημόσια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στον απόηχο του χθεσινού debate των πολιτικών αρχηγών.

Με τη δήλωσή του ο πρόέδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το “Σκάνδαλο των Υποκλοπών” σε κυρίαρχο επίδικο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, αναδεικνύοντας παράλληλα την αναγωγή του σε βασική πλατφόρμα σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Εντόπισε την κραυγαλέα αντίφαση στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο debate. Εστιάζοντας στην παραδοχή του ότι παραδέχθηκε δεν υπήρχε εθνικός λόγος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, όμως από την άλλη επικαλέστηκε το απόρρητο για «εθνικούς λόγους». Ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια συγκάλυψης.

2) Ενίσχυσε την εκτίμηση του ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να «θάψει» το σκάνδαλο τονίζοντας την ολιγωρία της ηγεσίας της δικαιοσύνης στην διερεύνηση της υπόθεσης, όπως και την παραμονή της εισαγγελέως της ΕΥΠ στην θέση της. Παρά το ότι υπέγραψε μία επισύνδεση σε πολιτικό αρχηγό δίχως να υφίσταται «εθνικός» λόγος.

3) Με βάση τα παραπάνω ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μετεκλογικά με την Νέα Δημοκρατία. Αφού πρόδηλα μία κυβέρνηση με κορμό την Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να διερευνήσει ένα σκάνδαλο στην καρδιά του οποίου βρίσκεται ο αρχηγός της. Πόσο μάλλον να ικανοποιήσει την απαίτηση που εξέφρασε χθες στο debate o Νίκος Ανδρουλάκης ώστε να λογοδοτήσουν και «να πάνε φυλακή» οι υπεύθυνοι για την δημοκρατική αυτή εκτροπή.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

«Από τη χθεσινή συζήτηση, προέκυψε μία σπάνια είδηση. Για πρώτη φορά δημόσια, ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις.

Αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή και γιατί η κυρία Βλάχου που χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπέγραφε – η εισαγγελέας της ΕΥΠ – τις παράνομες αυτές παρακολουθήσεις;

Γιατί παραμένει ακόμα στη θέση της και γιατί 9 μήνες μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη, καμία κατηγορία σε κανέναν; Η αναφορά του κύριου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη.

Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη.

Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα