Μπέρμποκ: Ανησυχία για τα πυρηνικά και την “αυτοκρατορική τρέλα” του Πούτιν

Μπέρμποκ: Ανησυχία για τα πυρηνικά και την “αυτοκρατορική τρέλα” του Πούτιν
Η Αναλένα Μπέρμποκ AP Photo/Markus Schreiber

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ δήλωσε πως λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ' όψιν τις απειλές του Βλάντιμιρ Πούτιν για τα πυρηνικά, αφού "οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε αμέλεια".

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις πυρηνικές απειλές του Βλάντιμιρ Πούτιν, κατηγορώντας παράλληλα τον Ρώσο πρόεδρο για “τρομοκρατία” και για “αυτοκρατορική τρέλα”, η οποία δεν στρέφεται μόνο κατά της Ουκρανίας.

Είναι πιο απομονωμένος και μοναχικός από ποτέ”, τονίζει και εξηγεί γιατί δεν βλέπει επί του παρόντος πιθανότητες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Σε συνέντευξή της στην Neue Osnabrücker Zeitung, η κυρία Μπέρμποκ εξέφρασε την ανησυχία της για τις επαναλαμβανόμενες απειλές του Βλάντιμιρ Πούτιν σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, ξεκαθαρίζει ωστόσο ταυτόχρονα ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να την εκβιάσουν.

“Παίρνουμε στα σοβαρά τις δηλώσεις του, οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε αμέλεια. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δείξει ότι δεν πτοείται από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου”, δήλωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι καμία χώρα “ούτε καν εκείνες, όπως η Κίνα, που δεν έχουν λάβει ακόμη ξεκάθαρη θέση, δεν θα δεχόταν έτσι απλά μια τέτοια ανάφλεξη. Δεν θα πρέπει να εμπλακούμε σε εκβιασμό, ο Πούτιν θα το εκλάβει ως πρόσκληση για περαιτέρω κλιμάκωση”.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία σήμερα επισκέπτεται την Βαρσοβία, καταλογίζει ακόμη στον Βλαντίμιρ Πούτιν “αυτοκρατορική τρέλα“, η οποία, όπως αναφέρει, δεν στοχεύει μόνο στην Ουκρανία. «Για αυτό και συνεχίζουμε υπεύθυνα την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Εάν η Ρωσία ξεφύγει από τις αρπαγές γης και τον εκβιασμό και κερδίσει τον πόλεμο, καταστρέψει δηλαδή την Ουκρανία, όχι μόνο θα καταστρεφόταν η ευρωπαϊκή ειρηνευτική τάξη, αλλά καμία μικρή χώρα δεν θα ήταν πλέον ασφαλής», προειδοποιεί και δηλώνει πεπεισμένη ότι ο ρώσος πρόεδρος είναι «πιο απομονωμένος και μοναχικός από ποτέ».

Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, υπάρχει το θάρρος των Ουκρανών να υπερασπιστούν τη χώρα τους και έτσι την ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης. “Αυτό μας δίνει ελπίδα”, δηλώνει.

Σχετικά με το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν βλέπει αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα, καθώς, όπως αναφέρει, ο Πούτιν απαντά μόνο με φρικαλεότητες.

Δυστυχώς κατέστησε πολύ σαφές την Παρασκευή ποιο είναι το τρέχον επίπεδο προθυμίας του για διαπραγμάτευση. Η διαπραγματευτική προσφορά του προς τους Ουκρανούς θα ήταν κάπως έτσι: θα ληστέψουμε τη χώρα σας, θα υποτάξουμε τους πολίτες σας και μετά μπορείτε να υπογράψετε. Αυτό είναι το αντίθετο της ειρήνης. Είναι τρομοκρατία και ανελευθερία”, λέει χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά το Βερολίνο επιδιώκει καθημερινά τη διπλωματική λύση, διαβεβαιώνει η κυρία Μπέρμποκ. «Από την 24η Φεβρουαρίου κάθε μέρα μία από τις περισσότερες από 190 χώρες του ΟΗΕ ζητά για λογαριασμό της διεθνούς κοινότητας από τον ρώσο πρόεδρο να σταματήσει τους βομβαρδισμούς», σημειώνει, ενώ, απαντώντας στην κριτική που δέχεται η Γερμανία για διστακτικότητα στην παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, τονίζει: “Τους τελευταίους μήνες το θέμα έχει επανειλημμένα εξεταστεί με διάθεση αυτοκριτικής, αλλά δεν θα πρέπει να κρύψουμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια απρόβλεπτη κατάσταση, επειδή ο Ρώσος πρόεδρος παραβιάζει κάθε διεθνή πολιτικό και ανθρώπινο κανόνα».

Επανέλαβε μάλιστα ότι οι στρατιωτικοί πόροι της Γερμανίας είναι περιορισμένοι. “Θα ήταν αλαζονικό να πιστεύουμε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του πολέμου μόνη της. Μπορούμε να το κάνουμε μόνο μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα