Δίκη Φιλιππίδη: “Αθώος για τον βιασμό, ένοχος για τις δύο απόπειρες” η πρόταση της εισαγγελέως

Δίκη Φιλιππίδη: “Αθώος για τον βιασμό, ένοχος για τις δύο απόπειρες” η πρόταση της εισαγγελέως
Πέτρος Φιλιππίδης INTIME NEWS

Να αθωωθεί ο Πέτρος Φιλιππίδης για τον βιασμό της πρώτης καταγγέλλουσας, αλλά να κριθεί ένοχος για τις δύο απόπειρες βιασμού, πρότεινε η εισαγγελέας. Όσα είπε στην αγόρευσή της.

Να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό κατ’ εξακολούθηση ζήτησε η Εισαγγελέας για τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Όπως ανέφερε η Εισαγγελική λειτουργός παραθέτοντας στοιχειά και καταθέσεις της καταγγέλουσας ΑΜ “αδυνατώ να καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη. Έχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δε μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθεσεις της πρώτης καταγγέλλουσας δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη. Για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό θα προτείνω να τον κηρύξει αθώο“.

Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε σε “πατροναρισμενες απαντήσεις” που έδωσε , παραθέτοντας όσα η ίδια η γυναίκα κατέθεσε. Τόνισε επίσης πως εμφανίζονται διαφοροποιήσεις στις περιγραφές που έχει δώσει στις αρχές. Μάλιστα είπε πως οι διαφοροποιήσεις αυτές έχουν διαφορετικό ποινικό χαρακτηρισμό. Κατά την Εισαγγελέα, η πρώτη γυναίκα που κατηγόρησε τον κατηγορούμενο, “αρχικά κατήγγειλε μια πράξη πλημμεληματικη, δηλαδή προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, και στην Ανάκριση έναν βιασμό. “ Αν από την αρχή είχε πει αυτά που είπε στην συνέχεια, θα το δεχόμουν ” επεσήμανε η Εισαγγελεας.

Αναφερόμενη σε φράση του φερόμενου θύματος ότι μετά από το ένα από τα δύο περιστατικά σεξουαλικής βίας που είχε βιώσει από τον κατηγορούμενο δέχθηκε δουλειά από τον Φιλιππίδη στο θέατρο, και “ήταν ενθουσιασμένη”, η Εισαγγελέας τόνισε πως “καμία γυναίκα δεν ενθουσιάζεται επειδή την καλεί για δουλειά ο βιαστής της. Η ίδια μας είπε πως στον χώρο τους “Ματώνουν. Έτσι είναι γαλουχημενες “. Κατά την ομιλούσα όμως σε όλα υπάρχει μια κόκκινη γραμμή.. Σε επαγγελματικό χώρο είναι ανεκτές κάποιες συμπεριφορές, αλλά δεν είναι ανεκτές κακοποιητικές συμπεριφορές, πόσο μάλλον ένας βιασμός”.

Η καταγγέλουσα σε τρία διαφορετικά όργανα κατέθεσε διαφορετική αποτύπωση των γεγονότων. Αλλά στο ΣΕΗ, αλλά στον εισαγγελέα, αλλά στην ανάκριση. Γιατί δεν είπε στον εισαγγελέα όσα είπε στον ανακριτή. Η καταγγέλλουσα προσήλθε στον εισαγγελέα για να καταγγείλει όσα υπέστη, όχι να τα χαρακτηρίσει νομικά. Το τόσο σοβαρό γεγονός το καταθέτει πρώτη φορά στην ανακρίτρια. Αν το είχε καταθέσει στον εισαγγελλέα, θα είχα διαφορετική τοποθέτηση, δεχόμενη ότι στο ΣΕΗ ήθελε να καταγράψει μια καταγγελία. Ανακάλυπτε όμως κάτι νέο σε κάθε επόμενο στάδιο”.

Αυτές οι διαφοροποιήσεις δημιούργησαν ερωτήματα στην εισαγγελέα της έδρας. «Ήταν ένα περιαστικό που της είχε ξανασυμβεί; Ήταν το συνήθως συμβαίνον; Η πρώτη καταγγέλλουσα υποβάθμισε τα γεγονότα λέγοντας ότι αυτά συμβαίνουν στο θέατρο. Αν ήταν έτσι για ποιο λόγο το απώθησε ως γεγονός;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι όλοι οι επιστήμονες που εξετάσθηκαν, συμφώνησαν σε ένα πράγμα, ότι «το βίωμα του βιασμού δεν μπορεί να σβήσει από τη μνήμη του θύματος».

“Η πρώτη καταγγέλουσα είναι ηθοποιός και γνωρίζει τους κανόνες της υποκριτικής”, επεσήμανε η εισαγγελέας και ανάφερε φράσεις της όπως «στο θέατρο ματώνουμε». «Σε κανένα επαγγελματικό χώρο δεν μαθαίνουν οι δάσκαλοι στους νέους καλλιτέχνες να ανέχονται εγκλήματα. Συμπεριφορές ναι, πίεση ναι, αλλά όχι κακουργήματα ή κακοποιητικές συμπεριφορές» είπε χαρακτηριστικά.

Μου προκάλεσε εντύπωση ότι σε αίτημα για αναπαράσταση η πρώτη καταγγέλουσα είπε: ‘Θα δεχτώ να γίνει αναπαράσταση αν το κάνει ο ιδιος. Μπορεί;’. Στη συνέχεια είπε ότι ήταν χιούμορ και ειρωνία και πως το θεωρεί αναχρονιστικό. Επιτρέψτε μου όμως ότι με το βιαστή σου δε μπορείς να κανείς χιούμορ. Θα εκτιμηθεί και η συμπεριφορά του θύματος. Το θύμα δεν απολογείται για τη συμπεριφορά του, αλλά αξιολογείται η κατάθεση του“.

Πρόταση ενοχής για τις δύο απόπειρες βιασμού

Η εισαγγελέιας ζήτησε την ενοχή για την πρώτη απόπειρα βιασμού. Η κ. Στόγια τόνισε πως η δεύτερη ηθοποιός που έφερε στην Δικαιοσύνη τον θιασάρχη είναι αξιόπιστη μάρτυρας.

Όπως ανέφερε “Η δεύτερη καταγγέλουσα ήταν πολύ χαρούμενη που θα συνεργάζονταν με ένα μεγάλο καλλιτέχνη. Ο κατηγορούμενος την οδήγησε ένα άδειο θέατρο και στην συνέχεια επιχείρησε να τη βιάσει. Εκείνη προσπάθησε να τον αποφύγει, έκανε μια προσχηματική συνομιλία με τη μητέρα της, την οποία αντιλήφθηκε ο κατηγορούμενος και συνέχισε.Η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε όχι επειδή με δίκη του βούληση τη σταμάτησε, αλλά γιατί όπως κατέθεσε η καταγγέλλουσα «ξενέρωσε». Τα καταγγελλόμενα περιστατικά είναι τα ίδια σε όλες τις καταθέσεις της“.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου ότι η δεύτερη καταγγέλουσα εκδικείται τον ηθοποιό επειδή δεν πήρε ρόλο, δεν ευσταθεί: “Αν ήταν συναινετικό αυτό που έγινε γιατί δεν πήρε το ρόλο; Γιατί στη συνέχεια δε συνεργάστηκαν ποτέ; Γιατί δεν έπαιξε στις δυο σειρές του mega;

Η εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή και για την δεύτερη απόπειρα βιασμού.

“Η πράξη τελέστηκε” ανέφερε η η κ. Στογια για την καταγγελία που αφορά σεξουαλική βία στο αυτοκίνητο του κατηγορούμενου το 2014 στο Παλαιό Ψυχικό.

«Η καταγγέλουσα κατά την κατάθεση της είχε πάθει κρίση εκείνη τη στιγμή. Έκανε σαν αγρίμι και προσπαθούσε να αποτρέψει τον κατηγορούμενο από το εγκληματικό σχέδιο του, που ήταν να του κάνει πεολειχία. Μέσα στον πανικό της της είχε μείνει η εντύπωση πως ήταν κλειδωμένη η πόρτα. «Είναι εκείνη η στιγμή που λες, πως δεν το έκανα! Γιατί δεν δοκιμασα να ανοίξω; Και τα βάζεις με τον εαυτό σου» μας κατέθεσε εδώ στο δικαστήριο. Η θέση του κατηγορουμένου απέναντι στην κατηγορία είναι πως υπήρχε ερωτική διάθεση. Αν η συναίνεση έχει συναινετικά γιατί δεν τον αναζήτησε αργότερα; Γιατί δεν επιδιώκει να τον συναντήσει ξανά; Έγινε λόγος για το ημερολόγιο της. Πως είναι δυνατόν είπε η υπεράσπιση για αυτό που της συνέβη να μη γράψει κάτι; Και γιατί να γράψει; Γιατί να καταγράψει κάτι φρικτό που της συνέβη. Οι σελίδες εκείνες τις ημέρες είναι κενές. Είναι ενδεικτικό κι αυτό» τόνισε η εισαγγελέας.

“Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή”

“Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή” είπε για τον Πέτρο Φιλιππίδη η Εισαγγελέας η οποία κλείνοντας την αγόρευση της σκιαγράφησε την προσωπικότητα και την συμπεριφορά του επιφανούς ηθοποιού.

Η Εισαγγελέας είπε πως: Καταχράστηκε την ισχυρή του θέση, ο κατηγορούμενος ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά, συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί που δεν μπορούσε να ακούσει όχι. Και όταν άκουγε το όχι γινόταν αγρίμι. Το όχι το άκουγε σαν ναι. Δεν μπορούσε να δεχθεί ότι νέες ηθοποιοί του λένε όχι. Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή, ο μάρτυρας Μπιμπίλας κατέθεσε για τον αυτοκράτορα Φιλιππίδη. Βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του νόμιζε μπορούσε να έχει ό,τι ήθελε, όποια ήθελε. Μας είπε δεν είχε λόγο να βιάσει, αναρωτιέμαι χρειάζεται λόγος; Ο βιαστής σκέφτεται έχω το δικαίωμα να κυριαρχώ επί του άλλο ατόμου…“.

Στην έναρξη της αγόρευσής της η Εισαγγελέας ζήτησε από τους δικαστές να μην επηρεαστούν από την δημοσιότητα και το αρνητικό κλίμα για τον κατηγορούμενο, να μην τον κρίνουν για την ηθική του υπόσταση αλλά να κρίνουν με βάση τα πραγματικά περιστατικά σε σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Με την έναρξη της αγόρευσης της, η εισαγγελικη λειτουργός έδωσε τις απαντήσεις της σε όσα αντιτείνει ο κατηγορούμενος για όσα του καταλογίζονται.

Σχολιάζοντας την θέση του κατηγορούμενου περί οργανωμένου σχεδίου για να “ξαναμοιραστει η πίτα” η Εισαγγελέας είπε πως “δεν κρίνεται πειστική” και τόνισε:

“Σήμερα η υπεράσπιση με τα στοιχεία που κατέθεσε θεωρεί πως μας έφερε το “κομματάκι που έλειπε από το παζλ”. Όμως για την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου απαιτείται ένας αρχηγός, ένας εγκέφαλος. Σε αυτό ο κατηγορούμενος δεν μας έδωσε οριστικές απαντήσεις. Πώς γνώριζαν οι αρχικές καταγγέλλουσες για την ιστορία των τριών φερόμενων θυμάτων; Αυτές οι κύριες (φερόμενα θύματα) αποφάσισαν να υποβάλουν εαυτούς σε μια οδυνηρή διαδικασία, να εκθέσουν την προσωπική τους ζωή για να πλήξουν τον κατηγορούμενο; Εθελόντριες όπως λέει ο ίδιος;”

Η εισαγγελέας αναρωτήθηκε επίσης: “Τελικά μετά την αποκαθήλωση του κατηγορούμενου ξαναμοιράστηκε η πίτα;’

Όπως ανέφερε η κ. Στογια, στο “γιατί τώρα;” που προβάλλεται από την υπεράσπιση η Εισαγγελεας απάντησε “γιατί τώρα ένιωσαν έτοιμες. Γιατί τώρα ένιωσαν δυνατές“.

Χάος στην αίθουσα

Νωρίτερα χάος επικράτησε στην αίθουσα του δικαστηρίου όταν ηθοποιός, κατά τη συμπληρωματική του απολογία προχώρησε σε παράθεση στοιχείων ισχυριζόμενος πως όλη η υπόθεση σε βάρος του είναι οργανωμένο σχέδιο με οικονομικό κίνητρο.

Συγεκεριμένα είπε: “Απευθυνόμενος προς το δικαστήριο σας θέλω να συμπληρώσω ότι ήρθαν στα χέρια μου έγγραφα από τα αποδεικνύεται ότι ο δικηγόρος Αλεξανδρος Μιντζιας συνήγορος της πρώτης και της τρίτης καταγγέλλουσας έχει συστήσει εταιρία μαζί με τον αδελφό της Αννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους, Ηλία Παπαχαραλάμπους. Πρόκειται για εταιρία διαχείρισης καλλιτεχνών. Εκπροσωπεί τις κύριες Δροσακη, Παπαχαραλάμπους, Αναστασοπούλου, αλλά και την κορη της Εβελίνας Παππουλια, Αφροδίτη Λιάντου η οποία έκλεισε μόλις χθες χορηγικό πακέτο“.

Η συνήγορος του Κική Μπακιρτζίδου είπε πως έδρα της επίμαχη εταιρίας είναι το γραφείο του κ. Μίντζια και ότι στο καταστατικό της προβλέπεται «Σκοπός η προβολή και η προώθηση καλλιτεχνών».

Είπε επίσης πως η εταιρία έχει και σάιτ και ανέγνωσε όσα αναφέρονται σε αυτό . «Έχει πελάτες στο σαιτ το mega, alpha, star. Ποιος έχει τη δύναμη στα μέσα;» είπε η κα. Πακιρτζίδου.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του Πέτρου Φιλιππιδη και της συνηγόρου του, η Αννα Μαρια Παπαχαραλάμπους σηκώθηκε αρκετές φορές φανερά εκνευρισμένη για όσα ακούστηκαν.

Πρόεδρος: Τα έγγραφα αφορούν το συνήγορο κ. Μιντζια. Θεωρείτε ότι πίσω από το οργανωμένο σχέδιο είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος;

Φιλιππίδης: Δεν έχω να προσθέσω κάτι περαιτέρω.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Μιντζιας φανερά οργισμένος είπε πως “Κάθομαι και ακούω τους 8 τελευταίους μήνες να εφευρίσκει ο κατηγορούμενος κίνητρα στον αέρα. Ο κατηγορούμενος δεν έχει το θάρρος να πει το όνομα μου. Είναι δειλός. Απαιτώ να πει ευθέως ότι εννοεί πως εγώ κατέστρωσα το σχέδιο που επικαλείται Αυτός ειναι ο κατηγορούμενος, αυτός ηταν πάντα. Είμαι μαχόμενος δικηγόρος επι 23 χρόνια. Η οικογένεια μου είναι νομική οικογένεια. Όλοι έχουν να λένε για το ήθος και την αξιοπρέπεια μου. Με λυπεί το γεγονός ότι το δικαστήριο επιτρέπει αυτές τις τοποθετήσεις. Έρχεται ένας κατηγορούμενος δειλός. Ζητάω διακοπή για να καταθέσω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση στον Πέτρο Φιλιππίδη”.

Ακολούθησε ένταση μεταξύ των συνηγόρων των δύο πλευρών. Ο κ. Μιντζιας ζήτησε και πάλι να διακόψουν για να μηνύσει τον Π. Φιλιππίδη.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του κ. Μιίτζια για διακοπή και αρχίζει η αγόρευση.

Λίγα λεπτά νωρίτερα οργισμένη η πρόεδρος απευθύνθηκε στις δύο πλευρές. Μεταξύ άλλων είπε: “Θεωρώ ότι πρέπει να βοηθήσετε όλοι οι παράγοντες. Εδώ έχω δει πρωτόγνωρα πράγματα,που δεν τα έχω ξαναδεί στα 16 χρόνια που υπηρετώ σε αυτόν τον χώρο. Θέλετε να εκτονωσετε το θυμικο σας; Δεν θα το κάνετε παρουσία μου”

Διακοπή για τις 19 Ιανουαρίου

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 19 Ιανουαρίου. Θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων των δύο πλευρών.

Πρώτος προγραμματίστηκε να αγορεύσει ο συνήγορος της δεύτερης καταγγελουσας κ. Χάρης Σαλούστρος.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε πως οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι για τον Ιανουάριο στις 26 και 27.

Οι δικάσιμοι που ανακοίνωσε για τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν στις 2, 3, 6, 7, 8 και 9 .

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα