Εμβολιασμός: Οι 30αρηδες σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού – Διευκρινίσεις για τις έγκυες

Εμβολιασμός: Οι 30αρηδες σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού – Διευκρινίσεις για τις έγκυες
Γυναίκα με μάσκα για τον κορονοϊό περνάει έξω από περίπτερο με τουριστικές πληροφορίες, στο κέντρο της Αθήνας AP

Το χρονοδιάγραμμα για τους εμβολιασμούς. Μεγάλη ανταπόκριση από τους 30αρηδες δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44 και τους 45-49 με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά της COVID-19, για τις ηλικίες 30-39 ετών, με το εμβόλιο της AstraZeneca. Για τους πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση ξεκίνησε η αποστολή SMS για ραντεβού από χθες το βράδυ.

Στα άτομα της ηλικιακής αυτής ομάδας δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα απ ότι είχε καθοριστεί με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, δεδομένου, ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού. Σημειώνεται ότι κάποιος που θα κλείσει το ραντεβού του σήμερα, μπορεί να εμβολιαστεί την αμέσως επόμενη μέρα, την Μεγάλη Τετάρτη, καθώς και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη, με 60.000 ραντεβού να κλείνονται μέσα σε λίγες ώρες: “Η πλατφόρμα άνοιξε από χθες το βράδυ για όσους έχουν άυλη συνταγογράφηση κι ήδη όσοι πολίτες είναι από 30-39 ετών έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα και μάλιστα κλείστηκαν 60.000 ραντεβού, δηλαδή 30.000 άτομα”.

Το πλάνο στην συνέχεια είναι τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου να ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η ίδια διαδικασία, δηλαδή, με τους 30-39.

Σύμφωνα με το πλάνο της προτεραιόποιησης, το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49, έτσι ώστε να μπορούν, αν θέλουν, να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια: Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, το οποίο θα χορηγείται από 5 Μαΐου.

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς πλέον τρόπους. Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους. Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Νωρίτερα το ραντεβού για τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δίνει το δικαίωμα ενώ η προτεινόμενη ημερομηνία του συστήματος για τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το διάστημα μεταξύ 11ης ή 12ης εβδομάδας, κάποιος πολίτης ο οποίος επιθυμεί θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη δεύτερη δόση μέχρι τις 8 εβδομάδες. Δηλαδή, από το διάστημα από 8 έως 11 εβδομάδων. Έτσι, λοιπόν, για κάποιον πολίτη που έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση και έχει το ραντεβού της δεύτερης δόσης, μπορεί να μπαίνει στην πλατφόρμα, emvolio.gov.gr και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων. Για όσους εκκρεμούν και τα δύο ραντεβού, και της πρώτης και της δεύτερης δόσης ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση, αλλά από τη Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να φέρνουν, αν επιθυμούν οι ίδιοι, το ραντεβού τους νωρίτερα, έτσι ώστε το μεσοδιάστημα να είναι στους δύο μήνες, στις 8 εβδομάδες.

Διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΜβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε ότι τα mRna εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή για τις εγκύους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι δεν υπάρχει ένα σήμα ανησυχίας σχετικά με τον εμβολιασμό και την κύηση. Από 90 χιλιάδες κυήσεις με mRna εμβόλια προκύπτουν τα τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο εμβολιασμός με mRna εμβόλια είναι ασφαλής. Θυμίζουμε ότι mRna εμβόλια είναι αυτά της Pfizer και της Moderna.

Σχετικά με τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ιικό φορέα ( Johnson & Johnson και AstraZeneca) υποστήριξε ότι «κατά 99,9%» είναι και αυτά ασφαλή κατά την κύηση».

Ο μόνος λόγος που ακόμα μειονεκτούν σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι διότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χρήση τους κατά την κύηση.

Η κ. Θοεδωρίδου, πάντως, τόνισε ότι αν μία γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση χωρίς να το γνωρίζει ότι είναι έγκυος, με εμβόλιο της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι πρέπει να διακόψει την κύηση.

«Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Χρειαζόμαστε, όμως, τα γραπτά τεκμηριωμένα στοιχεία. Είναι προτιμότερο για μία έγκυο μέχρι να προκύψουν αυτά τα στοιχεία να εμβολιαστεί με mRna εμβόλια για 100% σιγουριά» συμπλήρωσε.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα