Γώγος: “Τίποτα δεδομένο για τα σχολεία, όχι σε πλήρες άνοιγμα των εκκλησιών”

Γώγος: “Τίποτα δεδομένο για τα σχολεία, όχι σε πλήρες άνοιγμα των εκκλησιών”
Παιδιά σε σχολείο. Eurokinissi

Ο Χαράλαμπος Γώγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στις 7 Ιανουαρίου, ενώ απέκλεισε το πλήρες άνοιγμα των εκκλησιών. "Να συνεχιστεί η απαγόρευση μετά τις 9 και στις γιορτές".

“Με το παραμικρό μπορούμε να έχουμε τρίτη επιδείνωση” προειδοποίησε για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα ο Χαράλαμπος Γώγος, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, λέγοντας πως “έχουν χαλαρώσει” και ζητώντας τους να είναι “πιο προσεκτικοί”.

Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στην τηλεόραση τον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις 7 Ιανουαρίου, ενώ απέκλεισε και το πλήρες άνοιγμα των εκκλησιών.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται απ’ ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα-εβδομάδα, μέρα-μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία”, τόνισε μεταξύ άλλων για τα σχολεία, ενώ ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ πρέπει να συνεχιστεί ακόμα και στις γιορτές.

Όσο για τις εκκλησίες, ξεκαθάρισε ότι δε γίνεται να ανοίξουν πλήρως, λέγοντας πως “με κανέναν τρόπο δεν γίνεται να διακυβευτεί η δημόσια υγεία θα περιμένουμε, είναι νωρίς, αν χρειαστούν κάποιες παραχωρήσεις θα το δούμε”, τόνισε ο καθηγητής και προσέθεσε: “Με δεδομένη τη διασπορά στην κοινότητα δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση. (Η πανδημία) μπορεί να ξαναφουντώσει. Η εισήγησή μας ήταν να μην αυξηθεί η κινητικότητα μπορούν να ανοίξουν μικροπράγματα, με επιτήρηση, όπως μικρά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ανοιχτή πόρτα μαγαζιού με τίποτα, δεν είναι δυνατό να δούμε τέτοιες σκηνές”.

Εν συνεχεία, ο κ. Γώγος τόνισε πως “υπάρχει ακόμα διασπορά, θα είναι παρά πολύ δύσκολο με εξαντλημένο προσωπικό γεμάτα νοσοκομεία και κουρασμένο κόσμο. Το ποτήρι είναι γεμάτο, το δεύτερο ξεχείλισμα δε θα γίνει ανεκτό”.

Όπως είπε ο καθηγητής “μετά τις γιορτές, πιστεύω ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα μπορούμε να δούμε καλύτερα νούμερα. Τουλάχιστον 30 – 40% ελεύθερες κλίνες στο ΕΣΥ αυτό είναι κάλο ‘’μαξιλάρι”. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μη περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας, είναι προβληματική ακόμα η κατάσταση, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους αριθμούς των νοσούντων και στις εισαγωγές, 20% με 30% αλλά στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία”

Τέλος, ο Χαράλαμπος Γώγος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, λέγοντας: “Ο κόσμος έχει χαλαρώσει πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει κι ο ίδιος κι οι γύρω του να υποστούν σοβαρό χτύπημα υγείας από τον ιό… Όλοι να δουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και να προφυλαχτούν οι ίδιοι”, για να καταλήξει λέγοντας: “Υπάρχουν συμπληγάδες, μια δύσκολη ισορροπία, κουρασμένος κόσμος, επιχειρήσεις που φυτοζωούν, εμείς προσπαθούμε να σώσουμε υγειονομικά το θέμα η κυβέρνηση να αφήσει κάποιες χαραμάδες οικονομικά”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα