Κορονοϊός: Κορύφωση των διασωληνώσεων τις επόμενες ημέρες προβλέπει το ΑΠΘ

Κορονοϊός: Κορύφωση των διασωληνώσεων τις επόμενες ημέρες προβλέπει το ΑΠΘ
MotionTeam

Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την εξάπλωση της πανδημίας στην πόλη.

Αύξηση των διασωληνώσεων το επόμενο διάστημα παρά τη διαφαινόμενη μείωση του ρυθμού αύξησης της πανδημίας του κορονοϊού προβλέπει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον διευθυντή του εργαστηρίου, καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, βασίζει τα συμπεράσματά στις αναλύσεις με μαθηματικά και φυσικά μοντέλα αλλά και με στατιστικές μελέτες των διαθέσιμων δεδομένων για την πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

«Οι διασωληνώσεις ακολουθούν την κορύφωση των λοιμώξεων έπειτα από μία εβδομάδα, ενώ οι θάνατοι έπειτα από δύο εβδομάδες. Δηλαδή μπορεί οι θάνατοι να κορυφωθούν, ενώ πέφτει ο αριθμός των λοιμώξεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο τέλος αυτής της εβδομάδας και αρχές της άλλης ο αριθμός των διασωληνωμένων θα κορυφωθεί και θα πλησιάσει τα 580 άτομα. Κι αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο, γιατί ο αριθμός προσεγγίζει τις δυνατότητες του συστήματος υγείας στο σύνολο της χώρας. Αντίστοιχα, στις αρχές του Δεκέμβρη αναμένουμε ότι θα κορυφωθούν οι θάνατοι», ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Λογοθετίδης.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ είχε «διαγνώσει» από την ανάλυση των δεδομένων ότι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είχε αρχίσει να βγαίνει εκτός ελέγχου από την 1η Οκτωβρίου. «Ξεφεύγαμε και πηγαίναμε για 1.500 με 3.000 λοιμώξεις την ημέρα. Με το lockdown πέσαμε στο επίπεδο που είμαστε αυτή τη στιγμή, δηλαδή από 600 μέχρι 900 λοιμώξεις. Για μερικές μέρες ακόμη θα είμαστε σε αυτά τα επίπεδα και σίγουρα θα χρειαστεί να περάσουν δύο εβδομάδες για να δούμε μείωση. Αντίστοιχη πορεία έχουμε και στην Αθήνα, όμως η Θεσσαλονίκη είχε το μεγαλύτερο φορτίο, πενταπλάσιο σε σχέση με την πρωτεύουσα», τόνισε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, ο καθοριστικός παράγοντας είναι η τήρηση των μέτρων και των απαγορεύσεων που ισχύουν, που θα πρέπει να αίρονται σταδιακά.

«Για να πέσουμε σε έναν αριθμό λοιμώξεων που θα είναι ελέγξιμος χρειαζόμαστε σίγουρα τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες. Και πάλι όμως πρέπει να δει κανείς τι θα γίνει στη συνέχεια και ποια μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται. Προφανώς μερικά μέτρα θα αρθούν, ώστε να ανασάνει ο κόσμος και η οικονομία, όμως αυτό πρέπει να γίνει βήμα προς βήμα. Αν τολμήσουμε πιο δραστική άρση των μέτρων, τότε φοβάμαι ότι τα Χριστούγεννα θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Και τότε θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Θα ξαναζήσουμε το σενάριο που έχουμε τώρα», τόνισε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα