Κορονοϊός: Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στον καταυλισμό της Μόριας τονίζουν οργανώσεις

Κορονοϊός: Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στον καταυλισμό της Μόριας τονίζουν οργανώσεις
Μεταφορά προσφύγων και μεταναστών Eurokinissi

Άμεση δράση “για την αποτροπή μιας καταστροφικής εξάπλωσης του κορονοϊού στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας”, ζητούν η Oxfam και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Τη λήψη μέτρων “ώστε να αποφευχθεί μια υγειονομική τραγωδία στον καταυλισμό” ζητούν οι οργανώσεις Oxfam και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σε κοινή τους ανακοίνωση, μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID 19 στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο.

“Η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της στην Ε.Ε., πρέπει να λάβουν άμεσα δράση και να μεταφέρουν το σύνολο του πληθυσμού των καταυλισμών σε κατάλληλες δομές στην ενδοχώρα και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.”, υπογραμμίζουν.

“Η άφιξη του κορoνοϊού στο ευρωπαϊκό χότσποτ της Μόριας, αποτελεί μια καταστροφή για τους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί. Η ‘κοινωνική αποστασιοποίηση’ και τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα είναι αδύνατον να τηρηθούν – υπάρχουν σχεδόν 12.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε έναν καταυλισμό που σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί λιγότερους από 3.000 ανθρώπους. Δεν υπάρχουν αρκετές τουαλέτες, ντουζιέρες ή επαρκής πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό”, επισημαίνει η Εβελίν βαν Ρούμπουργκ, διευθύντρια της εκστρατείας της Oxfam για τη μετανάστευση στην Ευρώπη.

“Σχεδόν έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας, το έκτακτο σχέδιο που κατάρτισε η ελληνική Πολιτεία παραμένει πλήρως ανεπαρκές για να προστατεύσει τους αιτούντες άσυλο, το προσωπικό που εργάζεται στους προσφυγικούς καταυλισμούς και τον ευρύτερο πληθυσμό των ελληνικών νησιών. Επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στον περιορισμό της κυκλοφορίας των διαμενόντων στους καταυλισμούς”, αναφέρει η Ναταλία-Ραφαέλλα Καφκούτσου, ειδικός επί του προσφυγικού δικαίου στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Προσθέτει, ότι “αντί να στοχεύει στην πρόληψη και την αποτελεσματική προστασία της υγείας των ανθρώπων, η ελληνική Πολιτεία επιβάλλει πρόστιμα στις ιατρικές κλινικές του ‘hotspot’ της Μόριας, ενώ παράλληλα προβαίνει στον περιορισμό των θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα”.

Οι αρμόδιες αρχές, δεν πρέπει να περιμένουν για μια μαζική έξαρση του κορονοϊού ώστε να σώσουν τους ανθρώπους που παραμένουν υπό συνθήκες υπερσυνωστισμού στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών, προσθέτουν οι οργανώσεις. Αντίθετα, όλοι οι διαμένοντες του καταυλισμού της Μόριας θα πρέπει να εξετασθούν για τον ιό του COVID, και όσοι διαπιστωθούν πως είναι θετικοί στον ιό, θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, καταλήγουν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα