Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Μεγαλειώδεις πορείες μνήμης σε όλη τη χώρα

Διαβάζεται σε 4'
Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Μεγαλειώδεις πορείες μνήμης σε όλη τη χώρα
Πορεία για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου SOOC Aris Oikonomou

Χιλιάδες πολίτες στις ειρηνικές πορείες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος σαν σήμερα, 15 χρόνια πριν, δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Μικρής έντασης επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια, με τις πορείες για την επέτειο μνήμης να είναι μεγαλειώδεις.

Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην κρατική βία και την αστυνομική καταστολή.

Μετά τη μεσημεριανή πορεία από εκατοντάδες μαθητές φοιτητές και εκπαιδευτικούς, οργανώσεις και συλλογικότητες έδωσαν δυναμικό “παρών”, το απόγευμα, στην πορεία μνήμης στην Αθήνα.

Η πορεία -όπως κάθε χρόνο- ολοκληρώθηκε ειρηνικά στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια.

Το σημείο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι συμμετέχοντες  ξεπέρασαν τις 6.000.

“Δρόμοι γεμίζουν με χιλιάδες λουλούδια που ποτίζονται κάθε 6η του Δεκέμβρη”, ήταν τα λόγια που γράφτηκαν σε ένα από τα πανό που δέσποζαν.

8 συλλήψεις και 96 προσαγωγές

Μετά το τέλος της πορείας στην Αθήνα, σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια. Άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στην οδό Υπουργού Φιλίππου Δραγούμη και στη συνέχεια αποχώρησαν, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών.

Αντίστοιχο ήταν το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη, όπου άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες, ενώ έβαλαν και φωτιές σε κάδους.

Οι προσαγωγές από το απόγευμα συνολικά -συμπεριλαμβανομένων κάποιων προληπτικών- έφτασαν τις 96, ενώ έγιναν και 8 συλλήψεις.

 

 

Πορεία για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου στη Θεσσαλονίκη EUROKINISSI
Πορεία για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Πορεία για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην Αθήνα EUROKINISSI ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πλήθος κόσμου στην πορεία και μικροένταση στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τις 21:00, η πορεία και στη Θεσσαλονίκη από μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

“15 Δεκέμβρηδες μετά η οργή μας ξεχειλίζει” και “κανένας Δεκέμβρης δεν τελείωσε ποτέ”, ήταν μερικά από τα συνθήματα που αποτυπώνονται στα πανό.

Πορεία για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου στη Θεσσαλονίκη ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Πορεία για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου στη Θεσσαλονίκη NEWS 24/7 Μυρτώ Τούλα

Μετά το τέλος της πορείας, σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια, με ρίψεις μολότοφ, πέτρες και φωτιές σε κάδους.

NEWS 24/7 Μυρτώ Τούλα

Δυναμικό “παρών” και στο Ηράκλειο Κρήτης

Πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές, φοιτητικοί σύλλογοι σωματεία, συλλογικότητες και στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης.

“15 χρόνια μετά τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, η εξέγερση παραμένει ενάντια σε καταστολή, αυταρχισμό και εξαθλίωση”, “Εξέγερση για τον Αλέξη, για τον Χρήστο, για τον Ηρακλή”, ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα