Συναγερμός σε φάρμες βιζόν στη Μακεδονία- Θετικοί στον κορονοϊό εκτροφείς και ζώα

Συναγερμός σε φάρμες βιζόν στη Μακεδονία- Θετικοί στον κορονοϊό εκτροφείς και ζώα
pixabay.com

Προς θανάτωση 2.500 μινκ σε φάρμα στην Κοζάνη. Συνεχίζονται τα τεστ σε εργαζόμενους.

Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες και στη χώρα μας για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στα βιζόν, που εντοπίστηκε στη Δανία και οδήγησε σε μαζικές θανατώσεις γουνοφόρων ζώων εκτροφής. Θετικά στον Covid-19 βρέθηκαν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, και τα 8 δείγματα σε ζώα (4 νεκρά και 4 ζωντανά) σε φάρμα σε περιοχή του Βόιου στην Κοζάνη, στην οποία είχαν ήδη βρεθεί θετικοί ο ιδιοκτήτης-εκτροφέας, αλλά και συγγενικό του πρόσωπο.

Σύμφωνα το Kozanimedia, τα δείγματα εστάλησαν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, όπου αναλύθηκαν κατά προτεραιότητα. Πλέον, το πιο πιθανό είναι η θανάτωση όλων των ζώων στο συγκεκριμένο εκτροφείο, μια απόφαση, πάντως, η οποία θα ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

«Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αποδεικνύεται ότι στη συγκεκριμένη μονάδα εκτροφής υπάρχει ο ιός» δήλωσε στο kozan.gr, o διευθυντής της Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης Θεόφιλος Καντζόγλου. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ανέφερε ότι αναμένει κεντρικές οδηγίες «αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να θανατωθούν όλα τα μινκ στη μονάδα, στο σύνολό τους γύρω στις 2.500». Ο ίδιος έκανε έκκληση προς τους εκτροφείς τέτοιων μονάδων να μπαίνει στις μονάδες το απολύτως απαραίτητο προσωπικό  για τη φροντίδα των ζώων, το οποίο πρέπει να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα βιο-ασφάλειας και να χρησιμοποιεί ρούχα αποκλειστικά για τη μονάδα.

Κατά το kozan.gr, θετικοί έχουν βρεθεί και τρεις εργαζόμενοι σε φάρμα στον Έξαρχο Γρεβενών, με περισσότερα από 50.000 ζώα μινκ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, είχαν βρεθεί θετικοί 10 εργαζόμενοι σε φάρμες εκτροφής βιζόν στην Καστοριά, μετά από τη διενέργεια 91 rapid tests από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα αντίστοιχων ελέγχων στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας και Γρεβενών.

Σήμερα, συνεχίζονται οι έλεγχοι στη Δυτική Μακεδονία, όπου υπάρχουν περίπου 90 φάρμες εκτροφής και εκτρέφονται 1 εκατ. γουνοφόρα ζώα. Οι μισές από τις φάρμες είναι στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, δύο στην Π.Ε. Φλώρινας και οι υπόλοιπες στις Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών.

Ο Ιωάννης Μπιμπίκας, ιδιοκτήτης φάρμας από τον Έξαρχο Γρεβενών, ανέφερε ότι «προσωπικά για εμάς είναι καταστροφή αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν και ζώα θετικά».

ECDC: Κίνδυνος για τα εμβόλια από τις μεταλλάξεις στα μινκ

Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) έχει προειδοποιήσει ότι οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που σχετίζονται με τα μινκ (βιζόν) θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν το επίπεδο της συνολικής αποτελεσματικότητας των υπό ανάπτυξη εμβολίων για την COVID-19.

Σύμφωνα με το ECDC, στις 5 Νοεμβρίου 2020, η Δανία ανέφερε 214 περιπτώσεις μόλυνσης με παραλλαγές του ιού που σχετίζονται με τα βιζόν καθώς και περιπτώσεις μολυσμένων ζώων σε ορισμένες φάρμες. Καταγράφονται μάλιστα και «12 ανθρώπινες υποθέσεις μόλυνσης με στελέχη που δείχνουν τέσσερις γενετικές αλλαγές στην πρωτεΐνη S, τρεις υποκαταστάσεις και μία διαγραφή». Όπως έχει ανακοινώσει ο ECDC , ο κορωνοϊός «μπορεί να εξαπλωθεί από τον άνθρωπο στα μινκ και αντίστροφα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση της Δανίας διέταξε τη μαζική θανάτωση όλων των βιζόν στη χώρα, δηλαδή ενός πληθυσμού μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων ζώων, ύστερα από την ανακάλυψη της μετάλλαξης του κορωνοϊού (Cluster 5). Μετά τις έντονες αντιδράσεις, παραδέχθηκε σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα ότι η εκστρατεία που διεξάγει δεν ήταν νομικά βάσιμη, ενώ παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της εκτροφής των ζώων αυτών έως το 2022.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα