Αύξηση ισχύος για τα φωτοβολταϊκά στέγης μελετά το ΥΠΕΝ

Αύξηση ισχύος για τα φωτοβολταϊκά στέγης μελετά το ΥΠΕΝ
Φωτοβολταϊκά Shutterstock

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει την επανεκκίνηση του προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις ταράτσες μέσα από μια σειρά θετικών αποφάσεων που θα τα κάνουν και πάλι ελκυστικά.

Την αύξηση του ορίου εγκατεστημένης ισχύος για τα φωτοβολταϊκά στέγης εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Σκρέκας σε συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο Υπουργός ανέφερε πως το Υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο από τα 6 Κιλοβάτ που είναι σήμερα, μέχρι και 10 Κιλοβάτ. Για το συγκεκριμένο θέμα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται σε συζητήσεις με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας και τους φορείς ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης, τονίζοντας, ταυτόχρονα, πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει περισσότερα κίνητρα και εργαλεία για να υπάρξει μια σημαντική ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας.

Να σημειώσουμε ότι το σχήμα στήριξης για φωτοβολταϊκά σε στέγες για πώληση ρεύματος στο σύστημα και όχι για αυτοπαραγωγή και συμψηφισμό (net metering) έχει λήξει από το τέλος του 2019 και σήμερα δεν υφίσταται.

Για να λειτουργήσει εκ νέου σχήμα στήριξης πρέπει να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, γεγονός που αναμένεται το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός. Μεταβατικά, με την Υπουργική Απόφαση ορίστηκε εκ νέου Τιμή Αναφοράς (ταρίφα) για τέτοιες εγκαταστάσεις, στα 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Επομένως, η επικείμενη Υπουργική απόφαση έρχεται να ενσωματώσει – εφόσον προκριθεί κάτι τέτοιο – την όποια αύξηση στο επιτρεπόμενο όριο εγκατεστημένης ισχύος και να θέσει σε λειτουργία το σχήμα στήριξης τέτοιων εγκαταστάσεων.

Πρέπει να τονιστεί πάντως, ότι αυτή η επένδυση σε φωτοβολταϊκό στέγης χωρίς net metering με τα 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δίνει χαμηλότερη απόδοση από ό,τι δίνει σήμερα μια αντίστοιχη με net metering που υπολογίζεται από στελέχη της αγοράς στα 100 με 110 ευρώ αν έχει γίνει σωστή διαστασιολόγηση.

Συνεπώς το πρόγραμμα που θα ενεργοποιηθεί θα έχει οικονομικό ενδιαφέρον κυρίως για όσους έχουν το χώρο και τη δυνατότητα να βάλουν το maximum της επιτρεπόμενης ισχύος χωρίς να έχουν μεγάλη κατανάλωση στο σπίτι που θα το εγκαταστήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, ότι τα φωτοβολταϊκά στέγης καλύπτουν σήμερα μόλις το 1% της παραγωγής ΑΠΕ της χώρας, ποσοστό που αναγνωρίζεται ως πάρα πολύ μικρό και πρέπει να αυξηθεί.

Στην αντίληψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι η αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας προς ενίσχυση της “ενεργειακής δημοκρατίας”, με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην διαμόρφωση του ενεργειακού μίγματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα