Ακόμα νωρίτερα σβήνουν τα φουγάρα των λιγνιτικών σταθμών

Ακόμα νωρίτερα σβήνουν τα φουγάρα των λιγνιτικών σταθμών
ΔΕΗ: Λιγνιτικές μονάδες Eurokinissi

Σχέδιο πρόωρου κλεισίματος και άλλων λιγνιτικών σταθμών έχει επεξεργαστεί η ΔΕΗ, τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους. Στήριξη από Μητσοτάκη στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Οι ζημιές που “γράφει” η ΔΕΗ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων σε μία εποχή που τα ευρωπαϊκά πρόστιμα για την εκπομπή ρύπων είναι μεγάλα, έχει οδηγήσει τη διοίκηση της εταιρίας σε επανεξέταση του πλάνου της απόσυρσης των εργοστασίων της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Καταρχάς η εταιρεία έχει λάβει την απόφαση να σβήσει έξι μήνες νωρίτερα τη μονάδα «Μεγαλόπολη 3». Οι τσιμινιέρες θα παγώσουν στα μέσα του 2021 αντί για τις αρχές του 2022 αφού η λιγνιτική μονάδα των 250 Μεγαβάτ από τον Απρίλιο και μετά δεν χρειάστηκε παρά να δουλέψει μόλις 6 μέρες.

Η διοίκηση έχει θέσει στο τραπέζι σχέδιο πρόωρου κλεισίματος κι άλλων λιγνιτικών εργοστασίων, προκειμένου πρώτα από όλα, να σταματήσει να “αιμορραγεί” οικονομικά. Άλλωστε τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Το μέσο μεταβλητό κόστος της λιγνιτικής παραγωγής είναι στα 0,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η μέση χονδρεμπορική τιμή είναι στη χώρα μας στα 0,45 ευρώ. Δηλαδή σχεδόν διπλάσιο κόστος.

Η ΔΕΗ έχει εγείρει, σύμφωνα με πληροφορίες, αίτημα για αποζημίωσή της, για όσο χρόνο υποχρεούται να λειτουργεί τις ρυπογόνες και κοστοβόρες μονάδες για λόγους επάρκειας και ασφάλειας του συστήματος. Η μη ικανοποίηση αυτού του αιτήματος οδηγεί την εταιρία στο να εξετάζει νωρίτερα το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τη “σημαία” της απολιγνιτοποίησης σήκωσε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη.Τόνισε συγκεκριμένα ότι «πρόκειται για προσωπικό μου στοίχημα και στοίχημα της κυβέρνησης η απολιγνιτοποίηση», ενώ ήταν κατηγορηματικός ως προς το ενδεχόμενο συνέχισης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων αφού επισήμανε: «Είναι ειλημμένη απόφαση το κλείσιμο για οικονομικούς λόγους καθώς η ΔΕΗ ζημιώνεται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας του ύψους των δικαιωμάτων των ρύπων αλλά και για περιβαλλοντικούς λόγους».

Ο ίδιος χαρακτήρισε σοβαρή δουλειά το masterplan που εκπονήθηκε, λέγοντας ότι δρομολογούνται επενδύσεις, οι οποίες μετατρέπουν τη Δ. Μακεδονία σε κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ποιοτικού τουρισμού, εκπαίδευσης και έξυπνης αγροτικής παραγωγής.

Έκανε επίσης γνωστό ότι θα επισκεφτεί σύντομα τη Δ. Μακεδονία και θα εγκαινιάσει την έναρξη της κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα