ΕΛΠΕ: Δυναμική ανάπτυξη σε διύλιση, ρεύμα, αέριο και ΑΠΕ

ΕΛΠΕ: Δυναμική ανάπτυξη σε διύλιση, ρεύμα, αέριο και ΑΠΕ
Ελληνικά Πετρέλαια ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME NEWS

Ο Όμιλος είχε το 3ο τρίμηνο πολύ θετικά αποτελέσματα και σε αυτό συνέβαλαν η βελτίωση των περιθωρίων διύλισης, οι πολύ καλές λειτουργικές επιδόσεις, αλλά και η ανάκαμψη της ζήτησης.

Την εκτίμηση ότι δεν θα αποκλιμακωθούν σύντομα οι τιμές ενέργειας εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Α. Σιάμισιης, στο χθεσινό conference call για τα οικονομικά αποτελέσματα του 3ου τρίμηνο και του 9μηνου. Εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα του ενεργειακού κόστους, το οποίο παρά τον σχεδόν διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας το 3ο τρίμηνο, επηρέασε την ανάκαμψη των μεγεθών του Ομίλου.

Όπως πρόσθεσε, το ενεργειακό κόστος θα «φρενάρει» σε κάποιο βαθμό τις θετικές επιδόσεις των ΕΛΠΕ. Επιδόσεις που πάντως αναμένεται να είναι εξίσου καλές, ίσως και καλύτερες, το 4ο τρίμηνο.

Στο conference call, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε πως ο εταιρικός μετασχηματισμός του Ομίλου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Επομένως, στις αρχές του 2022 θα γίνει το rebranding των Ελληνικών Πετρελαίων, με τα αποκαλυπτήρια της νέας εταιρικής τους ταυτότητας.

Από τα καλύτερα των τελευταίων ετών το 3ο τρίμηνο

Χαρακτηρίζοντας το 3ο τρίμηνο ως ένα καλύτερο των τελευταίων ετών, σημείωσε πως σε αυτό συνέβαλαν η βελτίωση των περιθωρίων διύλισης, οι πολύ καλές λειτουργικές επιδόσεις, αλλά και η ανάκαμψη της ζήτησης.

Παράλληλα, στα μεγέθη του Ομίλου έχουν αρχίσει να αφήνουν το «αποτύπωμά» τους ορισμένες από τις στρατηγικές πρωτοβουλίες του Vision 2025, όπως και επενδύσεις που έχουν προηγηθεί για τη βελτίωση της απόδοσης των διυλιστηρίων, συνεισφέροντας στην ενίσχυσή τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ο CEO των ΕΛΠΕ σημείωσε πως περίπου το 50% του ποσού που θα εισπραχθεί θα αποδοθεί στους μετόχους, όπως συνέβη και με τον ΔΕΣΦΑ. Υπογράμμισε πως αυτό θα γίνει το επόμενο έτος, με συνέπεια το ήδη βελτιωμένο μέρισμα για το 2021, να ενισχυθεί περαιτέρω. Επομένως, το 2022 θα υπάρξει σημαντικό μέρισμα για τους μετόχους.

«Plan B» για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Απαντώντας σε ερώτηση για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, και το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση έχει «παγώσει», επισήμανε πως τα ΕΛΠΕ χρειάζεται να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους τους προσεχείς μήνες, καθώς θα πρέπει να βρουν λύση στο θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ εταιρειών εντός Ομίλου, με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε εντός του 2021, όπως προβλεπόταν.

Όπως πρόσθεσε, αν πρόκειται να μην πωληθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα ΕΛΠΕ δεν μπορούν να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους εταιρείες με παρόμοιες δραστηριότητες, δηλαδή στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Ένα σχόλιο που δείχνει ότι ο Όμιλος είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε «Plan B», ώστε να παραμείνει με μόνο ένα επιχειρηματικό «όχημα» στον συγκεκριμένο τομέα.

Προβληματισμός για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ

Λίγες ώρες νωρίτερα, στο περιθώριο της εκδήλωσης βράβευσης από τα ΕΛΠΕ της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο κ. Σιάμισιης είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, η οποία γίνεται με κρατική παρέμβαση.

Όπως επισήμανε, οι χρεώσεις στη λιανική ρεύματος χαμηλότερα των χονδρεμπορικών τιμών μπορούν να αιτιολογηθούν μόνο αν ισχύσουν για το χρονικό διάστημα της ενεργειακής κρίσης. Κι αυτό γιατί παρά το ότι η ΔΕΗ γίνεται «όχημα» του κράτους, για να ασκήσει κοινωνική πολιτική, το αποτέλεσμα είναι να συγκρατηθούν οι ανατιμήσεις στους καταναλωτές. Αν ωστόσο αυτή η εμπορική στρατηγική συνεχιστεί και μετά, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά.

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι περίπλοκη η εφαρμογή της έκπτωσης του 15% από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πώς αυτή θα «περάσει» στους προμηθευτές μόνο για τις ποσότητες του χαρτοφυλακίου τους στη λιανική, ώστε αυτοί να την μετακυλίσουν στους τελικούς καταναλωτές-πελάτες τους.

Ενίσχυση και των τριών τομέων δραστηριοποίησης

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, τα ΕΛΠΕ πρέπει να ενισχύσουν και τους τρεις τομείς δραστηριοποίησής τους (Διύλιση-εμπορία καυσίμων, Αέριο-ρεύμα, ΑΠΕ) καθώς και οι τρεις αυτοί κλάδοι εμπλέκονται στην ενεργειακή μετάβαση. Έτσι, στόχος δεν είναι μόνο η επέκταση στις ΑΠΕ, όπως μπορεί να συμβαίνει με άλλους ενεργειακούς Ομίλους, καθώς πεποίθηση των Ελληνικών Πετρελαίων είναι πως τα καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα έχουν θέση στο μελλοντικό ενεργειακό μίγμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος των ΕΛΠΕ είναι να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία με ανάλογα προηγμένα καύσιμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, τα οποία θα γίνουν πολύ σημαντικά θα είναι τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η υλοποίηση του Vision 2025, για τον στρατηγικό μετασχηματισμό των Ελληνικών Πετρελαίων, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία διαδικασία σε συνεχή εξέλιξη, καθώς ο Όμιλος θα πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στα δεδομένα που θα δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση.

Εξαγορά νέου έργου ΑΠΕ

Στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης, ο κ. Σιάμισιης αποκάλυψε πως σύντομα τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώσουν την εξαγορά ενός νέου έργου ΑΠΕ, σχετικά μικρής ισχύος. Όπως πρόσθεσε, έως το τέλος του έτους η εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ του Ομίλου θα φτάσει τα 300 MW, τη στιγμή που μόλις πριν από δύο χρόνια μπήκε στον κλάδο.

Ο CEO των Ελληνικών Πετρελαίων συμπλήρωσε πως ο Όμιλος διαθέτει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο υποψήφιων σταθμών 2 GW περίπου, από τα οποία θα «ωριμάσει» τα επόμενα έργα του. Όπως πρόσθεσε, τα ΕΛΠΕ εξετάζουν και το ενδεχόμενο νέων εξαγορών, ωστόσο πρέπει να είναι επιλεκτικά στις κινήσεις τους, καθώς η ζήτηση έργων από υποψήφιους αγοραστές έχει ανεβάσει τις τιμές.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σιάμισιη, θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές ενίσχυσης του φυσικού αερίου, παράλληλα με τις ΑΠΕ, καθώς αποτελεί το καύσιμο μετάβασης για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος. Επομένως, η ανάγκη που υπάρχει σήμερα για επενδύσεις σε νέες μονάδες αερίου, για παράδειγμα, δεν μπορεί να συμβαδίσει με τον «εκτοπισμό» τους από την αγορά στο τέλος της 10ετίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα