Φυσικό αέριο: Ευνοϊκή συμφωνία της ΔΕΠΑ με τους Ρώσους για την τιμολόγησή του

Φυσικό αέριο: Ευνοϊκή συμφωνία της ΔΕΠΑ με τους Ρώσους για την τιμολόγησή του
istock

Η φόρμουλα τιμολόγησης θα συνδέεται και με την τιμή του πετρελαίου, οπότε θα δημιουργηθεί κάποιο περιθώριο για συνέχιση των παροχών προς τους καταναλωτές όσο θα διαρκεί η κρίση.

Η πολύμηνη διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη Ρωσική Gazprom, αναφορικά με τη φόρμουλα τιμολόγησης του Ρωσικού φυσικού αερίου που θα απορροφήσει η χώρα μας το 2022 και τα επόμενα χρόνια έως το 2026, κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συμφωνία των δύο μερών, με σχετικά ευνοϊκούς όρους για την ελληνική πλευρά, δεδομένης βεβαίως της μεγάλης διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας, η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα, είναι τα εξής:

  • Για το 2022, σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 80% με τον δείκτη TTF (Ολλανδική πλατφόρμα συναλλαγών) και κατά 20% με την τιμή του αργού πετρελαίου (Oil Indexed). Η Ρωσική πλευρά είχε απαιτήσει τη σύνδεση κατά 100% με το δείκτη TTF.
  • Οι ποσότητες του συμβολαίου παραμένουν μέχρι το 2026, οπότε λήγει, στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 2 δισ. κ.μ. ετησίως. Η Gazprom ζητούσε αρχικά, να μειωθούν οι ετήσιες συμβολαιοποιημένες ποσότητες για τη χώρα μας.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ισχυρό πλεονέκτημα για τη ΔΕΠΑ στην εγχώρια αγορά αερίου καθώς «κλειδώνει» την προμήθεια ισχυρών ποσοτήτων ρωσικού αερίου σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από τις τρέχουσες στην ελεύθερη αγορά, δεδομένου ότι περιλαμβάνουν σύνδεση, έστω και κατά μικρό ποσοστό, με το πετρέλαιο.

Τούτων δοθέντων η ΔΕΠΑ Εμπορίας εκτιμάται ότι κατοχυρώνει για τα επόμενα χρόνια τη διατήρηση ηγετικού ρόλου στην ελληνική αγορά και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα, εξασφαλίζοντας προνομιακή τιμολόγηση από το σύνολο των συμβολαίων προμήθειας που διαθέτει, να συνεχίσει την παροχή εκπτώσεων προς τους οικιακούς (αλλά και βιομηχανικούς) καταναλωτές, όσο θα συνεχίζεται η πίεση από την ενεργειακή κρίση.

Το σήριαλ της διαπραγμάτευσης

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα συζητήθηκε και κατά τις προ ημερών επισκέψεις Μητσοτάκη και Σκρέκα στη Ρωσία.

Η αρχική απαίτηση των Ρώσων, κοινοποιημένη επίσημα στη ΔΕΠΑ από τον Αύγουστο, ήταν για 100% σύνδεση με το δείκτη TTF. Μετά την αρχική υποχώρηση  στο 80% TTF και 20% oil indexed, η Gazprom ζήτησε, αφενός μεν να μειωθούν οι κατ΄έτος συμβολαιοποιημένες ποσότητες που απορροφά η ΔΕΠΑ, αφετέρου δε, να υπάρξει συμφωνία όχι μόνον για το 2022, αλλά μέχρι το 2026 οπότε και τελειώνει το υφιστάμενο διμερές συμβόλαιο.

Η απαίτηση των Ρώσων για μείωση των ποσοτήτων θεωρήθηκε «κόκκινη γραμμή» από την διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ας σημειωθεί ότι το νούμερο των 2 δις. κυβικών μέτρων ετησίως προέκυψε το 2016, όταν και άλλαξε η σύμβαση με τους Ρώσους και μειώθηκαν οι ποσότητες κατά 1 δισ. κυβικά μέτρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα