Με ριζικές αλλαγές αλλά και συμβατικά “εργαλεία” το σχέδιο Τσίπρα για την ενέργεια

Με ριζικές αλλαγές αλλά και συμβατικά “εργαλεία” το σχέδιο Τσίπρα για την ενέργεια
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ SOOC

Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και οι περιορισμοί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αποτελούν τα καινοφανή στοιχεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχει αναφορά σε αρκετά από τα μέτρα που έχουν συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έξι εθνικές προτεραιότητες περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, ανάμεσά τους και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι προέχει η επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη, ώστε το Δημόσιο να φτάσει τουλάχιστον ένα μερίδιο 51%.

«Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Καθαρές κουβέντες. Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι», τόνισε σχετικά.

Στη συνέντευξη τύπου, αναφορικά με τη ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το πρώτο για το οποίο δεσμευόμαστε είναι ότι αυτό το πάρτι θα τελειώσει σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού θα περάσει ξανά υπό δημόσιο έλεγχο προκειμένου να λειτουργεί για την Κοινή Ωφέλεια για το δημόσιο συμφέρον και όχι για να έχουν κάποιοι ιδιώτες μέτοχοι ή fund έσοδα από την μετοχή και τα μερίσματα».

Παράλληλα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τα εξής:

Αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο στα πρότυπα του ιβηρικού μοντέλου.

Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.

Παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας με ανώτατα όρια τιμών και προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρισμού. Για το ζήτημα του χρηματιστηρίου ενέργειας, ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου ανέφερε τα εξής:

«Η λειτουργία του χρηματιστηρίου Ενέργειας προσδιορίζεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο του target model το οποίο είναι μια ευρωπαϊκή οδηγία. Η εποπτεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης και δεν έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή οδηγία. Υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης της τιμής της ενέργειας από το φυσικό αέριο. Το διεκδίκησαν και το πέτυχαν οι Ισπανία και η Πορτογαλία. Η Ελλάδα με ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά, γιατί δεν το διεκδίκησε;».

– Θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής στη λιανική.

– Επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

– Αξιοποίηση του λιγνίτη για όσο χρειαστεί.

– Προστασία ευάλωτων καταναλωτών από αποκοπές.

– Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

– Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

– Φορολόγηση υπερκερδών σε ηλεκτρισμό, αέριο και πετρέλαιο.

Επιπλέον, στην ενότητα για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και αναφερόμενος στη “Δίκαιη και Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση” ο κ. Τσίπρας είπε:

  • Σπάμε τον αποκλεισμό ΜμΕ και νοικοκυριών από τις ΑΠΕ. Η Ενεργειακή Δημοκρατία είναι η προϋπόθεση για την πράσινη ανάπτυξη και πολύτιμο εργαλείο για να γίνει το κάθε ελληνικό σπίτι ένας μικρός παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας.
  • Ανακατευθύνουμε μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση Νοικοκυριών, Αγροτών, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ. (μοντέλο prosumer).
  • Προχωράμε στις αναγκαίες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και επέκταση των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου προκειμένου να υποδεχτούν τις νέες ΑΠΕ.
  • Εξασφαλίζουμε ικανό μέρος του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου για μικρά έργα ΑΠΕ και επιταχύνουμε τις επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποθήκευση ενέργειας για να εισαχθούν περισσότερες.
  • Υλοποιούμε ένα διευρυμένο πρόγραμμα Εξοικονομώ για Κατοικίες συνεχώς ανοιχτό για αιτήσεις που θα καλύπτει 100ντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
  • Θεσπίζουμε ενισχυμένο πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης για Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενους – αγρότες (Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις)
  • Χρηματοδοτούμε τους Δήμους για την εγκατάσταση ΑΠΕ με σκοπό την κάλυψη των καταναλώσεών τους αλλά και των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων δημοτών τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα