Περισσότερο LNG και άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ενόψει προβλημάτων στην προμήθεια αερίου

Περισσότερο LNG και άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ενόψει προβλημάτων στην προμήθεια αερίου
Μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα SOOC

Το να διακοπεί η τροφοδοσία της χώρα μας με Ρωσικό αέριο από τον αγωγό Turk Stream θεωρείται ακραίο σενάριο, αλλά ακόμα και αν δεν επιβεβαιωθεί, οι επιπτώσεις από το κλείσιμο του Nord Stream θα είναι υπαρκτές.

Σενάρια με δεδομένο ότι η βόρεια όδευση του Ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, δηλαδή ο αγωγός Nord Stream 1, δεν θα τροφοδοτεί κανονικά τις παραλήπτριες χώρες, κάνουν πλέον και στο ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται βέβαιον ότι η κρίση εφοδιασμού θα μεταφερθεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και αγορές, ακόμα και στη χώρα μας η οποία ως γνωστόν τροφοδοτείται από άλλη δίοδο, μέσω Τουρκίας.

Το να κλείσει η Ρωσία τη στρόφιγγα και στον αγωγό Turk Stream, από τον οποίο τροφοδοτείται και η Ελλάδα, θεωρείται το απολύτως ακραίο (και φυσικά το χειρότερο) σενάριο. Εναντίον αυτού του σεναρίου συνηγορεί το γεγονός ότι έως τώρα ο Turk Stream λειτουργεί αδιάλειπτα.

Γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο ότι μέσω του έργου τροφοδοτούνται η Σερβία και η Ουγγαρία, δύο χώρες που έχουν ακολουθήσει μία πιο φιλορωσική στάση, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, μόλις στις αρχές Ιουνίου, η Σερβία ανακοίνωσε νέα 3ετή συμφωνία προμήθειας ρωσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση κινούνται σε δύο άξονες:

Πρώτον να διασφαλίσουν επιπλέον ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα φτάσει στις ενισχυμένες πλέον υποδομές της Ρεβυθούσας. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται ήδη η ΔΕΠΑ έχοντας συνομιλίες με τους παραδοσιακούς προμηθευτές της αλλά και με εταιρείες που εμπορεύονται ελεύθερα φορτία.

Δεύτερον να εξασφαλίσουν την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας κατά την επόμενη περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, πρώτη κίνηση είναι η σκληρή εφαρμογή των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί για μείωση της ενεργειακής δαπάνης στο δημόσιο. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Η επόμενη κίνηση αφορά την προετοιμασία της βαριάς βιομηχανίας για να περάσει σε «λειτουργία υπό συνθήκες κρίσης». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας έχει συναντηθεί ήδη με μεγάλους ιδιοκτήτες βιομηχανιών από τους οποίους ζήτησε να συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας τους επόμενους δύσκολους μήνες τους χειμώνα.

Συγκεκριμένα να εκπονήσουν σχέδια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας ώστε η χώρα να είναι έτοιμη το χειμώνα να αντιμετωπίσει πιθανές δυσάρεστες επιπτώσεις από μία πλήρη διακοπή της παροχής του ρωσικού αερίου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να αποφύγει τις περικοπές φορτίων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε ένα ακραίο σενάριο παρατεταμένης διακοπής της παροχής αερίου.

Την ίδια στιγμή όμως θα ζητήσει από τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρότερες επιχειρήσεις, σε προαιρετική βάση, να συμβάλλουν στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Προετοιμάζεται ενημερωτική εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από απλές κινήσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως με τη ρύθμιση του θερμοστάτη, το σβήσιμο των φώτων σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται κλπ.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι η πιθανότερη παρενέργεια για την Ελλάδα από τη ρωσική κλιμάκωση είναι η ενεργοποίηση της υποχρεωτικής μείωσης κατά 15% της κατανάλωσης αερίου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορεί να περιορίσει τον δεσμευτικό στόχο μείωσης, αξιοποιώντας τη σχετική ρήτρα που περιλαμβάνεται στην εφαρμογή του μέτρου, για τα κράτη στα οποία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το αέριο. Ακόμη κι έτσι, όμως, θα πρέπει να μειωθεί η εγχώρια ζήτηση για καύσιμο, ακόμη και από τα τρέχοντα, ήδη αποκλιμακωμένα επίπεδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα