ΡΑΕ: Σε διαβούλευση το σχέδιο πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

ΡΑΕ: Σε διαβούλευση το σχέδιο πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

H ενίσχυση των επιλογών που έχουν οι μικρότεροι σε μέγεθος συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, τόσο από την πλευρά του πωλητή (seller) όσο και από την πλευρά του αγοραστή (off-taker) είναι από τους βασικούς στόχους της ανάπτυξης από τη ΡΑΕ του σχεδίου πλατφόρμας για σύναψη διμερών συμβολαίων προμήθειας "πράσινης" ενέργειας.

Στη βάση δυο μελετών ξεκινά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τη δημόσια διαβούλευση για το άνοιγμα της αγοράς “πράσινων” διμερών συμβολαίων, που θεωρούνται ως βασικό εργαλείο τόσο της πράσινης μετάβασης, όσο και της διασφάλισης οικονομικότερων λύσεων για ενέργεια, καθώς μάλιστα εκκρεμεί και σχέδιο επιδοτήσεων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, “η ΡΑΕ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της λειτουργίας των αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς και της προσήλωσης της Αρχής στην επίτευξη των βιώσιμων στόχων που τίθενται σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, διερεύνησε, με τη συνδρομή εξειδικευμένου συμβούλου, τις εναλλακτικές για τη δημιουργία πλατφόρμας η οποία θα ενισχύσει την δραστηριότητα της σύναψης συμβολαίων αγοροπωλησίας ενέργειας, παραγόμενη από ΑΠΕ (RES PPAs) στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, διερευνά τις επιλογές που διαφαίνονται για την δημιουργία μιας πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, το μέγεθος της ελληνικής αγοράς, καθώς και τις λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε περιπτώσεις άλλων χωρών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Σημειώνεται πως το ΕΧΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της εν λόγω μελέτης, ήτοι την αποτύπωση επιλογών για τον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω πλατφόρμας και στην παρούσα Δημόσια Διαβούλευση λαμβάνονται υπόψη τα πρώτα δύο στάδια ήτοι, η ανάλυση για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς και η ανάλυση για τις περιπτώσεις λύσεων άλλων χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ τονίζει ότι “κύριες στοχεύσεις στο πλαίσιο της θέσπισης μιας πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (RES PPAs Platform), αποτελούν:

  • η ενίσχυση της ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ με όρους αγοράς, καθώς η βιωσιμότητά τους άρα και η χρηματοδότησή τους θα διασφαλίζεται -ως επί το πλείστων- απαλλαγμένη από σχήματα κρατικής ενίσχυσης
  • η ενίσχυση των επιλογών που έχουν οι μικρότεροι σε μέγεθος συμμετέχοντες τόσο από την πλευρά του πωλητή (seller) όσο και από την πλευρά του αγοραστή (off-taker)

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση τα ευρήματα των μελετών οι οποίες έχουν καταρτιστεί προς την κατεύθυνση θέσπισης μιας πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, με σκοπό την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και των συμμετεχόντων, καθώς επίσης για την λήψη σχολίων επί των ευρημάτων των μελετών και την κατάθεση σχετικών προτάσεων.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση [email protected].

Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.”

Επισυνάπτονται οι δύο σχετικές μελέτες:

High level analysis of possible options for a centrally organised RES PPA platform

RES CPPAs platform

Όπως αναφέρεται στη μελέτη της Grant Thornton το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η Ελληνική αγορά διμερών συμβολαίων PPAs θα κινηθεί μεταξύ 3,6 TWh ετησίως/ 2,4 GW, έως το Φθινόπωρο του ’27.

Κύριες αιτίες αναφέρονται:

  • Η πανδημία SARS-Cov2, η ενεργειακή κρίση και η γεωπολιτική αναταραχή που ακολούθησε έχοντας προκαλέσει ημιμόνιμες διαταραχές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Η όλη αλυσίδα, όχι μόνο θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει, αλλά είναι πολύ αμφίβολο εάν θα πετύχει ποτέ επίπεδα προ κρίσεως.
  • Οι προκύπτουσες υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστούν κάτι που θα ωθήσει την αναζήτηση διμερών συμβολαίων καθώς θα βασίζονται και στη διαφορά τιμής της ενέργειας από ΑΠΕ σε σχέση με το φυσικό αέριο.
  • Ακόμη και όταν οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας σταθεροποιηθούν, η βεβαιότητα δεν θα είναι πλέον δεδομένη, αλλά μάλλον στόχος. Κι έτσι οι ΑΠΕ θα παρέχουν ασφαλή, χαμηλού κόστους ενέργεια.

Με βάση μάλιστα τη μελέτη εκτιμάται ότι η συνολική ισχύς ΑΠΕ θα είναι στην Ελλάδα λίγο πάνω από 15 GW (αιολική & ηλιακή), μέχρι το Φθινόπωρο του ‘27.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα