Κακοκαιρία “Μήδεια”: Σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ρεύματος – Προειδοποίηση για εκ περιτροπής διακοπές

Κακοκαιρία “Μήδεια”: Σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ρεύματος – Προειδοποίηση για εκ περιτροπής διακοπές
Χιόνια σε στύλους της ΔΕΗ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) EUROKINISSI

Η κάθοδος του χιονιά έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με πιο σοβαρά εκείνα των Σποράδων που δεν έχουν ρεύμα από το βράδυ της Κυριακής.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σημεία του Πηλίου όπου έχουν πέσει δέντρα πάνω στις γραμμές μεταφοράς, με αποτέλεσμα να είναι χωρίς ρεύμα από την Κυριακή η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος.

Είναι η σοβαρότερη μέχρι τώρα ζημιά, ενώ οι περιπτώσεις που σημειώθηκαν προβλήματα είναι δεκάδες, με πολλές από αυτές να έχουν ήδη αντιμετωπιστεί.

Εν τω μεταξύ ο ΑΔΜΗΕ, αρμόδιος Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς (πυλώνες υψηλής τάσης) προειδοποιεί ότι  παρότι έχει τεθεί σε επιφυλακή ολόκληρος ο διαθέσιμος μηχανισμός, δεν αποκλείονται οι κυκλικές περικοπές ηλεκτροδότησης, λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια», η οποία μετατοπίζεται σήμερα από τη Θεσσαλία και κάτω, με χιονοπτώσεις και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Σημειώνεται ότι κλειστά θα παραμείνουν σήμερα πολλά σχολεία σε αρκετούς δήμους της χώρας, με τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης να επηρεάζουν και την τηλεκπαίδευση.

Επιπλέον των έκτακτων μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί ενόψει του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, ο ΑΔΜΗΕ έχει ενεργοποιήσει Σχέδιο Άμυνας για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα σε όλη τη χώρα.

Το έκτακτο σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα. Σκοπός των εν λόγω ασκήσεων ήταν να προβλεφθεί η ζήτηση και η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας και να υπολογιστεί η επάρκεια του Συστήματος για το διάστημα κλιμάκωσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων (14 έως 20 Φεβρουαρίου).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ, «σε ακραίες καιρικές συνθήκες ενδέχεται να σημειωθούν σφάλματα στις εναέριες γραμμές μεταφοράς ή και τους υποσταθμούς. Συνήθως οι επιπτώσεις είναι μεταβατικές και αντιμετωπίζονται με ανασχεδιασμό της λειτουργίας του Συστήματος. Για την άμεση επιδιόρθωση τυχόν βλαβών, έχει τεθεί σε επιφυλακή το αρμόδιο προσωπικό του ΑΔΜΗΕ.

Με βάση τα ανωτέρω, δεν αποκλείεται -σε συνδυασμό δυσμενών παραγόντων- να πραγματοποιηθούν αυτόματα διακοπές σε καταναλωτές για μικρά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος στο παραγωγικό δυναμικό, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο για αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών που προβλέπει κυκλικές περικοπές καταναλωτών, μικρής διάρκειας, με συνεργασία ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, κατόπιν προγραμματισμού και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού».

«Όλο το δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται επί ποδός και θα συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς τις προσπάθειες για την αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκληθεί στο Δίκτυο πανελλαδικά από τη σφοδρή κακοκαιρία, όπου υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης» αναφέρει από την πλευρά του ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ καλούν τους πολίτες να είναι φειδωλοί στην κατανάλωση ρεύματος: «Καθ’ όλη τη διάρκεια των φαινομένων, είναι κρίσιμη η συνετή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα