Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: Το πλαφόν στο αέριο της Ρωσίας διχάζει την Ευρώπη

Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: Το πλαφόν στο αέριο της Ρωσίας διχάζει την Ευρώπη
istock

Η χώρα μας, όπως και άλλες ευρωπαϊκές, θα δηλώσουν τη διαφωνία τους με πλευρές της πρότασης της Κομισιόν, κατά τη σημερινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Η επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο κρίνεται από την Αθήνα ως ένα μέτρο αμφιβόλου αποτελεσματικότητας το οποίο δεν πρόκειται να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές συνολικά για το φυσικό αέριο. Αντίθετα, μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου, να δημιουργήσει συνθήκες έλλειψης του καυσίμου και κατά συνέπεια σε γιγάντωση των τιμών του εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Το ίδιο πιστεύουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιολογώντας τις προτάσεις από τις Βρυξέλλες για να καμφθούν οι υψηλές τιμές ενέργειας ενόψει του χειμώνα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιαζόμενου πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου που έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε κάποιες πρωτεύουσες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την Τετάρτη, μέτρα για τη μείωση των υψηλών τιμών αερίου και ενέργειας ενόψει του χειμώνα.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν τα μέτρα αυτά σήμερα. Στη συνεδρίασή τους δεν αναμένεται να εγκριθεί κάποια πολιτική, αλλά εκτιμάται ότι θα καταστήσουν σαφές ποιες επιλογές συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη στήριξη –δίνοντας στις Βρυξέλλες μια κατεύθυνση για το τι θα πρέπει να περιληφθεί στις τελικές προτάσεις.

Πάντως, το σχέδιο για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου έτυχε ανάμικτης υποδοχής.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιδρά, καθώς τόσο η Ιταλία, όσο και η Τσεχία θεωρούν ότι το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν αποτελεί περισσότερο πολιτική κίνηση και όχι αποτελεσματικό ενεργειακό εργαλείο.

Το αποτέλεσμα της πρότασης της Κομισιόν θα είναι ότι θα κοπεί η τροφοδοσία και στις χώρες που την διατηρούν ακόμα, όπως η δική μας μέσω του αγωγού Turk Stream, επηρεάζοντας αρνητικά το ενεργειακό τους ισοζύγιο σε μια ευαίσθητη χρονική συγκυρία.

Η Ελλάδα εκτιμά ότι το δικό της μοντέλο με πλαφόν ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής σε συνδυασμό με ένα πλαφόν στο ίδιο το TTF θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως προς το ανώτατο όριο των 200 ευρώ οριζόντια που ζητά η Κομισιόν στις τεχνολογίες πλην του αερίου, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα ήδη εφαρμόζεται πλαφόν ύψους 112 ευρώ για την υδροηλεκτρική ενέργεια και 85 ευρώ για τις ΑΠΕ. Μια καθολική εφαρμογή του μέτρου της Επιτροπής θα οδηγούσε στο να μειωθούν τα έσοδα του δημοσίου από τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, με αποτέλεσμα τη συνεπαγόμενη μείωση των κονδυλίων για επιδοτήσεις των καταναλωτών.

Επιπλέον, παράγοντες της αγοράς ενέργειας εκτιμούν ότι το πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα είχε ως συνέπεια να σπάσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας τα συμβόλαιά τους με την Gazprom, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε δικαστικές περιπέτειες με αβέβαιη έκβαση και πιθανές σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Η Ελληνική πρόταση

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, προτείνεται η έμμεση επιβολή “πλαφόν” στην τιμή TTF, δηλαδή στη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, όπως αυτή διαμορφώνεται στον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμβο εμπορίας αερίου στην Ολλανδία.

Πώς μπορεί να τεθεί περιορισμός στην τιμή TTF του φυσικού αερίου; Μια καλύτερη εικόνα για το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κ. Ξιφαράς, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει από πλευράς ΕΕ παρέμβαση για τη δημιουργία ενός νέου δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου. “Θα είναι πιο αποδοτικό για την Ε.Ε. να δημιουργήσει έναν νέο δείκτη αγοράς που θα βασίζεται στη ρευστότητα της αγοράς και στην πραγματική ισορροπία προσφοράς και ζήτησης” αναφέρει ο κ. Ξιφαράς, ο οποίος σημειώνει ότι το TTF ουσιαστικά λειτουργεί με κερδοσκοπικές πιέσεις από την αγορά παραγώγων και δεν αντανακλά το πραγματικό κόστος αλλά και τις πραγματικές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης στην αγορά του φυσικού αερίου.

Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Όπως εξηγούν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές η διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να συνδεθεί με άλλους δείκτες που σχετίζονται με τις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου και σε άλλες αγορές πχ των ΗΠΑ (Henry Hub) ή της Ασίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα