Κορονοϊός: “Η ενεργή συμμετοχή είναι ζωτικής σημασίας” – Πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση

Κορονοϊός: “Η ενεργή συμμετοχή είναι ζωτικής σημασίας” – Πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση
Πολίτες κοινότητας στο Νέο Χαμσάιρ, προσφέρουν ένα τραπέζι γεμάτο φαγητά για όσους έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. AP

Με αφορμή την σημερινη Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, ο Guardian δημοσίευσε μια μελέτη που μας βοηθά να ξεπεράσουμε την κρίση του κορονοϊού.

Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, προσφέρει στον πλανήτη ευκαιρίες για θετικές αλλαγές. Ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαραμίσουμε, όπως σημείωσαν οι ειδικοί σήμερα κατά την 8η ετήσια “Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας“.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας και εν μέσω της “κρίσης του κορονοϊού” υπογραμμίζονται τα θεμελιώδη συστατικά που συνθέτουν την “ευεξία” ή αυτό που λέμε διαφορετικά το “well being”.

Ένα από τα κυριότερα ευρήματα των ερευνών, όπως καταγράφει ο Guardian, είναι πως η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια αποτελούν καταλυτικούς παράγοντες της ευτυχίας. Σύμφωνα με τον Richard Layard (συντονιστή προγραμμάτων ευεξίας του Ερευνητικού ινστιτούτου Οικονομικών Αποδόσεων) “για να ξεπεράσουμε την κρίση θα χρειαστεί να αναπτύξουμε το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα, αλλά παράλληλα υπάρχουν αυτοί που μένουν προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του συνόλου. Θέλω να πιστεύω πως μέσα από όλο αυτό η κοινωνία μας θα μεταλλαχτεί από ατομοκεντρική σε μια κοινωνία που νοιάζεται”.

Η Vanessa King, ψυχολόγος της οργάνωσης “Action for Happiness υπογραμμίζει “Εν μέσω της πανδημίας είναι σημαντικό να δημιουργούμε δεσμούς εμπιστοσύνης καθώς και να στηρίζουμε τους ανθρώπους”. Το να φροντίζουμε τους γύρω μας είναι το ‘κλειδί’ εξηγεί η Vanessa. “Μπορεί να ξεκινάς κάνοντας το για να προσφέρεις στους γύρω σου, αλλά καταλήγεις – χωρίς να το ξέρεις- να βοηθάς και εσένα”.

Η κρίση του κορονοϊού φέρνει στην επιφάνεια το αίσθημα του “εμείς”. Είμαστε όλοι ενωμένοι ενάντια σε έναν κοινό “εχθρό”. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρούμε τον τρόπο να αναλάβουμε δράση. Είναι σημαντικό να παίρνουμε τις καταστάσεις στα “χέρια” μας. “Μην βυθίζεστε στη δίνη των αρνητικών ειδήσεων. Αποφασίστε ποιες στιγμές της ημέρας θα ενημερώνεστε”, σημειώνει η ψυχολόγος.

Η ενεργή συμμετοχή είναι ζωτικής σημασίας. “Το να προσπαθεί κανείς να προσφέρει έστω και το παραμικρό είναι πολύ σημαντικότερο από το να μην συνεισφέρει καθόλου. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ανθρωπότητα και χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο”. Και μην ξεχνάτε: Εκτός από τον κορονοϊό μεταδοτική είναι και η ευτυχία. Αν βγείτε έξω χαμογελάστε στους ανθρώπους. Θα προκαλέσει μια τεράστια αλλαγή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα