Γιατί δεν πρέπει να κουνάτε το κεφάλι για να ξεβουλώσετε το αυτί από νερό

Γιατί δεν πρέπει να κουνάτε το κεφάλι για να ξεβουλώσετε το αυτί από νερό
Παιδί προσπαθεί να βγάλει το νερό που έχει βουλώσει το αυτί του 123rf

Ξεχάστε την συνηθισμένη κίνηση που κάνουμε όταν το αυτί μας έχει βουλώσει από νερό. Ερευνητές προτρέπουν να την σταματήσουμε και δίνουν εναλλακτική λύση.

“Φρένο” σε μία από τις κοινές μεθόδους που χρησιμοποιούμε για να απαλλαγούμε από το νερό που έχει παγιδευτεί στα αυτιά μας, βάζουν επιστήμονες. Σύμφωνα με ερευνητές των πανεπιστημίων Κορνέλ και Βιρτζίνια Τεκ, το κούνημα του κεφαλιού για να φύγει το νερό που έχει βουλώσει το αυτί, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη στα μικρά παιδιά.

“Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην επιτάχυνση που απαιτείται για να εξαχθεί το νερό από το κανάλι του αυτιού. Η επιτάχυνση που έχουμε διαπιστώσει πειραματικά ήταν περίπου 10 φορές η δύναμη της βαρύτητας για το μέγεθος των αυτιών των βρεφών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο” δήλωσε ο Άνουι Μπασκότα, εκ των ερευνητών, όπως αναφέρει το Eurekalert.

Για τους ενήλικες, η επιτάχυνση ήταν μικρότερη λόγω της μεγαλύτερης διαμέτρου των αυτιών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συνολικός όγκος και η θέση του νερού στο κανάλι αλλάζει την επιτάχυνση που απαιτείται για την απομάκρυνσή του.

Οι ερευνητές έδωσαν και εναλλακτική λύση για το ξεβούλωμα των αυτιών. “Η τοποθέτηση μερικών σταγόνων υγρού με μικρότερη επιφανειακή τάση από το νερό, όπως το αλκοόλ ή το ξύδι, θα μειώσει τη δύναμη της επιφανειακής τάσης, επιτρέποντας στο νερό να φύγει”, επεσήμανε ο Μπασκότα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα