“Προπαγάνδα Μητσοτάκη” χωρίς Μητσοτάκη και “καλή χρονιά” με ιδιωτικοποίηση

Διαβάζεται σε 4'

Σαφές και ξεκάθαρο κυβερνητικό μήνυμα με το πρώτο νομοσχέδιο της χρονιάς ενώ ο Κασσελάκης θεωρεί πως βρίσκεται στο στόχαστρο του πρωθυπουργού

Το πρώτο

Συμβολική δίχως αμφιβολία η επιλογή της κυβέρνησης για το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από την Βουλή: Μια ιδιωτικοποίηση!

Έτσι λοιπόν σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής «μπαίνει» για συζήτηση η κύρωση σύμβασης που μεταξύ άλλων αφορά την εκχώρηση σε ιδιώτες 30% των μετοχών του δημοσίου που αφορούν την εταιρία «Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών Α.Ε» η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μέσω της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Έτσι το δημόσιο από το 55% των μετοχών που κατείχε (με το management να διαχειρίζεται η καναδική εταιρία στην οποία έχει εκχωρηθεί το αεροδρόμιο) γίνεται και τυπικά 25% που το κράτος έχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Μάλιστα το νομοσχέδιο αναμένεται να «περάσει» με συνοπτικές διαδικασίες, αφού τέτοιες προβλέπονται για τις κυρώσεις συμβάσεων. Ο καλύτερος τρόπος να ευχηθεί … «Καλή Χρονιά» μια κυβέρνηση που κάθε άλλο παρά σκέπτεται να αποποιηθεί τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της.

Χωρίς Μητσοτάκη

Για «γιγαντιαία προπαγάνδα του συστήματος Μητσοτάκη» εναντίον του, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Φυσικά ο καθένας μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του, αλλά οφείλουμε να παρατηρήσουμε πως μάλλον πρόκειται για μία «γιγαντιαία προπαγάνδα του Μητσοτάκη» …χωρίς τον Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός σχεδόν ποτέ δεν αναφέρεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα σχετικά σχόλια «αφήνονται» στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και δεν θα λέγαμε πως είναι και ακραία …επιθετικά. Εκτός αν θεωρείται «σφοδρή επίθεση» ο ισχυρισμός πως τα καλτσούνια που προσφέρθηκαν στον Α.Μπλίνκεν δεν αγοράστηκαν με χρήματα του ελληνικού κράτους.

Όσον αφορά τα ΜΜΕ που (παραδοσιακά) στηρίζουν την Ν.Δ όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς δεν «δείχνουν τα δόντια τους» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι τίποτε άλλο μα έχουμε διαπιστώσει τις «δυνατότητες» του επικοινωνιακού μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος όταν ήθελε να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα. Οπότε υπάρχει μέτρο σύγκρισης…

Αναβολή για τις Σπέτσες;

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως πληθαίνουν οι φήμες σχετικά με το ότι το πολυθρύλητο 3ήμερο στις Σπέτσες τείνει προς …αναβολή. Πιθανότατα μάλιστα οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν μετά την συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Βλέπετε οι βουλευτές που έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη όσο και για το ύφος με το οποίο έγινε προσπάθεια αυτή να επιβληθεί είναι περισσότεροι από εκείνους που την έχουν δημοσιοποιήσει.

Το μόνο πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει είναι ο αντίκτυπος που αντικειμενικά θα προκύψει για το κύρος του προέδρου. Ως εκ τούτου πιθανότατα να αναζητηθούν λύσεις που θα μοιάζουν «σολομώντειες». Όπως για παράδειγμα η πραγματοποίηση της διαδικασίας μέσω τηλεδιάσκεψης.

Άρση διακρίσεων …κατά περίπτωση

Αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα η επισήμανση που έκανε η Θεανώ Φωτίου με ερώτησή της στην Βουλή για τον νέο Κανονισμό Δικαιωμάτων Επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τα άτομα με αναπηρία.

Εστιάζει στο άρθρο 3 του κανονισμού σημειώνοντας πως «ενώ στην πρώτη παράγραφο του άρθρου ορίζεται ότι όλοι οι πολίτες, ιδιαίτερα άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα δικαιούνται να κάνουν χρήση, χωρίς καμία άμεση ή έμμεση διάκριση, των δημόσιων οδικών μέσων μεταφοράς … και μέσων σταθερής τροχιάς  στη δεύτερη παράγραφο αυτό το δικαίωμα αναιρείται δια της αναφοράς μιας  εξαίρεσης που έθετε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός του 2001: Ότι δηλαδή μπορούν οι μεταφορείς να αρνούνται να εκδώσουν εισιτήριο ή να επιβιβάσουν άτομα με αναπηρία με μειωμένη κινητικότητα εφόσον, τόσο ο σχεδιασμός του οχήματος, όσο και οι στάσεις, αφετηρίες και τερματικοί σταθμοί των οχημάτων δεν είναι ασφαλείς».

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς η … «απουσία διακρίσεων» είναι «α λα κάρτ». Σε κάθε περίπτωση δίχως να περιορίζονται τα δικαιώματα των εταιριών που διαχειρίζονται τα τραίνα. Αλίμονο…

Για την Δόμνα

Πάντως δεν είναι μόνον η αντιπολίτευση που έχει τις ενστάσεις της για την κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία. Όχι αν κρίνουμε από μια ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Αφορά το πρόγραμμα «Προσωπικός βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» για το οποίο ζητά διευκρινίσεις σχετικά με το πώς επιλέγονται οι δικαιούχοι του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπήρξε «αποδέκτης διαμαρτυριών από ΑμεΑ, που συμμετείχαν στις διαδικασίες του εν λόγω προγράμματος και εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την επιλογή των ωφελούμενων και την απουσία αξιολόγησης από τις ειδικές επιτροπές  του προγράμματος».

Η ερώτηση έχει ως αποδέκτη την νέα υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα