Δικαστικός πόλεμος ExxonMobil – ΕΕ για τον φόρο στα υπερκέρδη

Δικαστικός πόλεμος ExxonMobil – ΕΕ για τον φόρο στα υπερκέρδη
Εγκαταστάσεις της ExxonMobil στις ΗΠΑ istock

Για υπέρβαση των νόμιμων εξουσιών της, κατηγορεί την ΕΕ ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός σε μήνυση που κατέθεσε λόγω του έκτακτου φόρου υπερκερδών στις πετρελαϊκές εταιρίες.

Σε μηνύσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωράει ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον νέο φόρο υπερκερδών στις πετρελαϊκές εταιρείες.

Οι εταιρείες ενέργειας κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τους, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για εφοδιασμό μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Exxon κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για υπέρβαση των νόμιμων εξουσιών της, χαρακτηρίζοντας το μέτρο “αντιπαραγωγικό”. Η εταιρία ανέφερε τριμηνιαία κέρδη σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο. Μαζί με άλλους σημαντικούς παράγοντες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχει υποστηρίξει ότι λήψη δραστικών μέτρων, ωστόσο, θα αποθάρρυνε τις επενδύσεις.

Τον Σεπτέμβριο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να καταβάλουν “εισφορά κρίσης” επί των αυξημένων κερδών τους το 2022.

Ανακοινώθηκε φόρος 33% στα κέρδη του τρέχοντος έτους. Τα κέρδη αυτά ήταν πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.

“Οι επενδύσεις στην Ευρώπη εξαρτώνται από το πόσο ελκυστική θα είναι”

Η Exxon υποστήριξε επίσης ότι η εισφορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σε μια προσφυγή που κατατέθηκε στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ με έδρα το Λουξεμβούργο.

Το αν θα επενδύσουμε εδώ εξαρτάται πρωτίστως από το πόσο ελκυστική και ανταγωνιστική θα είναι παγκοσμίως η Ευρώπη“, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος της Exxon, Κέισι Νόρτον.

Σε μια συνάντηση επενδυτών νωρίτερα αυτό το μήνα, ο οικονομικός διευθυντής της ExxonMobil εκτίμησε ότι ο φόρος της ΕΕ θα κόστιζε στον όμιλο “πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι “λαμβάνει γνώση” της αγωγής της Exxon. Σε δήλωσή της την Πέμπτη (29/12), η εκπρόσωπός της είπε ότι τώρα εναπόκειται στο Γενικό Δικαστήριο να αποφανθεί για την υπόθεση. “Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τα εν λόγω μέτρα συμμορφώνονται πλήρως με το δίκαιο της ΕΕ“, ανέφερε η Arianna Podesta σε δήλωση.

Οι υπουργοί της ΕΕ εκτιμούν ότι μπορούν να αντλήσουν 140 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εισφορές από παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου που αποκομίζουν μεγαλύτερα από το συνηθισμένο κέρδη από τα τρέχοντα επίπεδα ζήτησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα