Έξι υποψήφιοι αγοραστές αναζητούν τα “μυστικά” της ΔΕΠΑ Υποδομών

Έξι υποψήφιοι αγοραστές αναζητούν τα “μυστικά” της ΔΕΠΑ Υποδομών
ΔΕΠΑ Eurokinissi

Άνοιξε το Virtual DataRoom για παροχή πληροφοριών, ενώ η ίδια διαδικασία θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες για το υπόλοιπο μισό κομμάτι, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Τη δυνατότητα να εισέλθουν στην εικονική βάση δεδομένων της ΔΕΠΑ Υποδομών έχουν από την περασμένη Παρασκευή τα έξι επενδυτικά σχήματα τα οποία και θα ανταγωνιστούν στην δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση της εταιρείας στην οποία έχουν περιέλθει τα δίκτυα αερίου και οι αντίστοιχες εταιρείες διανομής.

Η τσεχική EPH, η ιταλική Italgas, τα επενδυτικά αυστραλιανά funds First State Investments και Macquarie, το αμερικανικό KKR καθώς και η κινεζική Sino-CEEF & Shanghai Dazhong Public Utilities, μπορούν εδώ και μερικές ημέρες να αντλούν όποια πληροφορία χρειάζονται μέσω του Virtual DataRoom, όπου και έχουν αναρτηθεί όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες.

Αντίστοιχη δυνατότητα θα έχουν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι επτά υποψήφιοι μνηστήρες για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, δηλαδή οι κοινοπραξίες Motor Oil Hellas-ΔΕΗ και ΕΛΠΕ-Edison, η Mytilineos, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ο όμιλος Κοπελούζου, η ολλανδική Shell και η MET Group με έδρα την Ελβετία.

Σύμφωνα με την επιλεγείσα διαδικασία, για λόγους που σχετίζονται με την διασφάλιση του ανταγωνισμού στην αγορά, η άντληση στοιχείων για την ΔΕΠΑ Εμπορίας θα γίνει σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη, που αφορά τα “μη ευαίσθητα δεδομένα”, η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη. Στην δεύτερη, που αφορά τα “ευαίσθητα δεδομένα”, πρόσβαση θα έχουν μόνο οι σύμβουλοι και όχι οι ενδιαφερόμενοι, ενώ στην τρίτη φάση, που αφορά τα απόρρητα στοιχεία, η διάθεση αυτών θα γίνει υπό όρους και με απαιτούμενη την φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων.

Τόσο στην μία, όσο και στην άλλη περίπτωση, στόχος είναι να υπάρξουν προτιμητέοι επενδυτές μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως είχε εκτιμήσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ρ. Λαμπίρης. Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις της αγοράς, το πιθανότερο είναι αυτό να συμβεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για την δίδυμη εταιρεία των Υποδομών, οι συμμαχίες δυνάμεων επιτρέπονται. Βάσει αυτών και υπό την αίρεση πάντα του ΤΑΙΠΕΔ, οι 7 συμμετέχοντες μπορούν να καταρτίσουν κοινοπρακτικά σχήματα. Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και μήνες καταγράφεται έντονη κινητικότητα και θεωρείται βέβαιο ότι τελικώς θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην τελική λίστα όσων θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Σε κάθε περίπτωση το δέλεαρ είναι σημαντικό ιδιαίτερα για τις εταιρείες που έχουν και άλλα κίνητρα, όπως για παράδειγμα όσες δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή και οι οποίες μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στοχεύουν σε βελτίωση της θέσης τους στην αγορά.

Καταρχήν στόχος όλων είναι το “φιλέτο” του χαρτοφυλακίου της, δηλαδή η θυγατρική της στην αγορά λιανικής, η Φυσικό Αέριο Αττικής. Έχοντας ένα πελατολόγιο κοντά στα 400.000 νοικοκυριά και 10.000 επιχειρήσεις, η Φυσικό Αέριο προσφέρει σε όποιον την αποκτήσει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα στην αγορά, καθιστώντας τον κυρίαρχο του παιχνιδιού. Ενός παιχνιδιού μάλιστα που τώρα μόλις ανοίγει, αφού το φυσικό αέριο θα είναι το μεταβατικό καύσιμο για την εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την πλήρη απανθρακοποίηση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα