KPMG CEO Outlook: Αισιόδοξοι οι Έλληνες επιχειρηματίες για το μέλλον των επιχειρήσεων τους

H Σιάνα Κυριάκου, Γενική Διευθύντρια & COO της KPMG

Τέσσερις στους πέντε Έλληνες CEOs εκφράζουν εμπιστοσύνη για τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους, ενώ για τη χώρα αντίστοιχα εμφανίζονται κάπως πιο επιφυλακτικοί

Συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο πραγματοποίησε την Τετάρτη 23 Μαΐου η KPMG με αφορμή την παρουσίαση του 4ου CEO Outlook, το οποίο για πρώτη φορά περιέχει ελληνικά ευρήματα. Η μεγάλη αυτή έρευνα, καταγράφει τις προτεραιότητες, τις προκλήσεις αλλά και τις προσδοκίες 1 300 CEOs για διάστημα τριών ετών σε ορισμένες από τις 11 κύριες χώρες του κόσμου και 11 κλάδους.

Παρότι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι (CEOs) ανά τον κόσμο ήταν μέχρι πρότινος σχετικά αισιόδοξοι όσον αφορά στην ευρύτερη οικονομία, αλλά και στις συνολικές προοπτικές της χώρας τους, η αισιοδοξία τους αυτή έχει μετριαστεί από μια υγιή δόση ρεαλισμού, με περισσότερους τους μισούς (55%) να αναμένουν συγκρατημένους ρυθμούς ανάπτυξης του κύκλου εργασιών της επιχείρησής τους. Οι περισσότεροι από τους μισούς CEOs (52%) δηλώνουν ότι πρέπει πρώτα να πιάσουν τους στόχους της ανάπτυξης και έπειτα να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Σύμφωνα με την έρευνα Global CEO Outlook της KPMG, οι CEOs προσπαθούν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους υπό συνθήκες σημαντικών δημογραφικών μεταβολών, γεωπολιτικής αστάθειας και -κατά γενική ομολογία- αναπόφευκτων μελλοντικών κυβερνοεπιθέσεων. Οι CEOs επιδεικνύουν πυγμή στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του κυβερνοχώρου, με το 59% να δηλώνουν ότι νιώθουν προσωπικά υπεύθυνοι για την προστασία των δεδομένων των πελατών τους.

ADVERTISING
H Σιάνα Κυριάκου, Γενική Διευθύντρια & COO της KPMG
H Σιάνα Κυριάκου, Γενική Διευθύντρια & COO της KPMG

«Οι CEOs αξιοποιούν αυτές τις αλλαγές για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους», επισημαίνει η Σιάνα Κυριάκου, Γενική Διευθύντρια & COO της KPMG. «Οι CEOs με τους οποίους συνομιλώ, αντιλαμβάνονται τη γεωπολιτική αστάθεια, το disruption και τις απειλές του κυβερνοχώρου ως τη νέα τους πραγματικότητα. Οι καλύτεροι εξ αυτών αναζητούν τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη νέα αυτή κατάσταση, αλλάζοντας τα συστήματά τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και ολόκληρη την επιχείρησή τους. Είναι σαφές, ότι η αύξηση της ανάπτυξης για το 2018 θα απαιτήσει από τους Διευθύνοντες Συμβούλους να συνδυάσουν ισόποσα την ευρηματικότητα με τον ρεαλισμό».

Ρεαλιστική η ανάπτυξη

Η οπτική των Ελλήνων CEOs σε σχέση με την ανάπτυξη συνοψίζεται ως ακολούθως:

Τέσσερις στους πέντε Έλληνες CEOs (80%) εκφράζουν εμπιστοσύνη για τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους, ενώ για τη χώρα αντίστοιχα εμφανίζονται κάπως πιο επιφυλακτικοί, γεγονός που μάλλον οφείλεται στην πολιτικοοικονομική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα τα τελευταία έτη.

Οι Έλληνες CEOs εξέφρασαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους CEOs των κύριων χωρών για τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου τους (92% εμπιστοσύνη σε σύγκριση με 78%), της παγκόσμιας οικονομίας (72% σε σύγκριση με 67%), και της χώρας τους (84% σε σύγκριση με 74%).

Το κλειδί για την ανάπτυξη αυτή κατά το 36% των Ελλήνων CEOs είναι η εφαρμογή στρατηγικής οργανικής ανάπτυξης, δηλαδή μέσω κεφαλαιακών επενδύσεων, προσλήψεων, καινοτομιών και ερευνών.

Περισσότεροι από τους μισούς (52%) κατατάσσουν τις στρατηγικές συμμαχίες ως τη δεύτερη πιο σημαντική στρατηγική, σε σύγκριση με το 36% των CEOs στις κύριες χώρες.

Λιγότερο από το ένα τέταρτο (24%) συμφωνούν ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι το κύριο μέσο για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία, ενώ σε ποσοστό μόλις 4% λένε πως χρειάζεται να βελτιώσουν τις διαδικασίες καινοτομίας τους (σε σύγκριση με το 35% των CEOs στις κύριες χώρες).

Η πλειοψηφία (92%) των Ελλήνων CEOs προβλέπει αύξηση των ακαθάριστων εσόδων έως 1,99% το χρόνο για τα επόμενα 3 έτη. Το ίδιο ποσοστό αναμένει αύξηση του αριθμού απασχολούμενων έως 5%, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν κάποια υψηλότερη πρόβλεψη, σε αντίθεση με τους CEOs στις κύριες χώρες.

Προσωπικό στοίχημα η ψηφιοποίηση

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αποτελεί το γεγονός πως μόνο ένας στους πέντε Έλληνες CEOs δηλώνει ότι η εταιρεία του δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους ρυθμούς της τεχνολογικής καινοτομίας στον κλάδο τους, ενώ όλοι (100%) βλέπουν τις τεχνολογικές αλλαγές περισσότερο ως ευκαιρία παρά ως απειλή. Περισσότεροι από τους μισούς (56%) συμφωνούν ότι οι τεχνολογικές αλλαγές αποτελούν τη μοναδική σημαντική αλλαγή που αντιμετωπίζουν.

Η πλειοψηφία (88%) των Ελλήνων CEOs απάντησε πως δυσκολεύονται στην εκτέλεση παράλληλων διαδικασιών για τον ψηφιακό και τον μη ψηφιακό μετασχηματισμό, σε σύγκριση με το 30% των CEOs στις κύριες χώρες. Η επένδυσή τους στην τεχνολογία γίνεται περισσότερο με όρους στρατηγικής παρά τακτικής. Το θετικό είναι πως μόνο το 4% των Ελλήνων Διευθύνοντων Συμβούλων έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες στο παρελθόν επενδύοντας περιστασιακά στις λάθος νεοεμφανιζόμενες τεχνολογίες, ποσοστό που αγγίζει το 26% για τις κύριες χώρες.

Οι κυβερνοαπειλές ενισχύονται

Οι περισσότερες Ελληνικές εταιρείες (84%) έχουν προετοιμαστεί για τη διαχείριση των εξωτερικών ενδιαφερομένων μερών στην περίπτωση κυβερνοεπίθεσης, ενώ σε ποσοστό 68% έχουν προετοιμαστεί για τον περιορισμό του στρατηγικού αντικτύπου. Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς (48%) δήλωσαν ότι είναι «πολύ καλά» ή «καλά» προετοιμασμένοι για μια επίθεση γενικά. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως πάνω από το 60% των εταιρειών και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δηλώνουν πως είναι ικανές κι έχουν τα μέσα να αναγνωρίζουν νέες πιθανές κυβερνοαπειλές.

Οι αναδυόμενες αγορές προτεραιότητα για την ανάπτυξη

Περισσότεροι από τους μισούς (56%) Έλληνες CEOs δηλώνουν ότι οι εταιρείες τους σκοπεύουν να επιδιώξουν την ανάπτυξη τα επόμενα 3 έτη εισερχόμενες σε κλαδικές κοινοπραξίες για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, ενώ το ίδιο ποσοστό σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις στον εντοπισμό των αλλαγών και στην καινοτομία.

SHARE:

24Media Network