25 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα: Θα καταντήσει το ΠΑΣΟΚ “τσόντα” του αντιπάλου του;

25 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα: Θα καταντήσει το ΠΑΣΟΚ “τσόντα” του αντιπάλου του;
Ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την οριακή στιγμή που ενδέχεται να βρεθεί φέτος το ΠΑΣΟΚ, με τη μορφή του ΚΙΝΑΛ.

Συμπληρώνονται σήμερα 25 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Του πολιτικού ηγέτη που σημάδεψε ανεξίτηλα την Ελλάδα την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, σταματώντας τη μακρόχρονη κυριαρχία μιας παράταξης, της παραδοσιακής Δεξιάς. Πάνω απ’ όλα, όμως, οι κυβερνήσεις του κόμματος που ίδρυσε, του ΠΑΣΟΚ, έβγαλαν από την απομόνωση(πολιτική, κοινωνική, οικονομική) το άλλο μισό του ελληνικού λαού.

Είναι ο μοναδικός πολιτικός ηγέτης που κάθε χρόνο-την ημέρα της γέννησής του και περισσότερο την ημέρα του θανάτου του-δεν περνάει απαρατήρητος, δεν ξεχνιέται. Και συχνά-πυκνά γίνονται συγκρίσεις με τους μετέπειτα και τίθενται τα ερωτήματα «τι θα έκανε σήμερα ο Ανδρέας;»(ειδικά σε περιόδους κρίσεων) και «γιατί το κόμμα του υπέστη πρωτοφανή καθίζηση;» μετά το 2010.

Φέτος το ΠΑΣΟΚ, με τη μορφή του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), θα βρεθεί σε μια, ίσως, οριακή στιγμή. Το φθινόπωρο είναι προγραμματισμένη η εκλογή αρχηγού. Θα είναι η τέταρτη από το 2004, όταν αποχώρησε ο Κώστας Σημίτης. Ακολούθησαν ο Γιώργος Παπανδρέου(2004), ο Ευάγγελος Βενιζέλος(2012) και η Φώφη Γεννηματά(2015).

Στο, μικρό πλέον, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φιλοδοξεί να γίνει αρχηγός ένας …άλλος Ανδρέας. Ο οποίος είναι το πιο αντιΣΥΡΙΖΑ στέλεχός του, δεν κρύβει τη συμπάθεια του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εκφράζεται με θερμά λόγια για στελέχη της ΝΔ όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης. Παρόλα αυτά, ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνει προεκλογική εκστρατεία με το όνομα ΠΑΣΟΚ, «παίζει» με το έμβλημά του, τον ήλιο, επενδύει το προεκλογικό βίντεό του με τα Κάρμινα Μπουράνα(παλιός ύμνος του ΠΑΣΟΚ). Ιεροσυλία!

Την εκλογή Λοβέρδου είναι φυσικό να καλοβλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας ότι στις επόμενες εκλογές ίσως χρειαστεί εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση. Και με τον κ. Λοβέρδο αρχηγό τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα.. Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος ως αρχηγός δεν θα δεχόταν να σχηματίσει κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα(αν, λόγω απλής αναλογικής, «έβγαιναν τα κουκιά»), αφού έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ «υπαρξιακό αντίπαλο».

Και τώρα ένα ερώτημα συνδεδεμένο με τη σημερινή 25 επέτειο του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου: τι θα έλεγε για όλα αυτά ο ιδρυτής του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ; Με βάση όσα έκανε στην πολιτική του πορεία, ένα συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε με ασφάλεια: δεν θα επέτρεπε ποτέ το κόμμα που ίδρυσε να καταντήσει συμπλήρωμα(κοινώς «τσόντα») του μεγάλου αντίπαλου κόμματος, της ΝΔ. Διότι γνώριζε ότι τα κόμματα-«τσόντες», που συνεργάζονται με τον αντίπαλο, οδηγούνται προς την εξαφάνιση. Το ΠΑΣΟΚ, με αρχηγό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έφτασε κοντά σ’ αυτήν τον Ιανουάριο του 2015(πήρε 4,68%), αφού είχε προηγηθεί η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Ο λόγος της συνεργασίας («η διάσωση της χώρας από την χρεοκοπία») δεν εκτιμήθηκε από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ διασώθηκε, άντεξε και επανήλθε στην εξουσία αυτοδύναμη. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ βολοδέρνει με καχεκτικά(μονοψήφια) ποσοστά.

Φυσικά, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. Όμως, η περίφημη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου για το τι είναι το ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, αφού δεν αποτελεί πλέον κόμμα εξουσίας. Και αν πέσει σε χέρια που θα το οδηγήσουν εκεί που δείχνουν ότι σχεδιάζουν, ίσως έρθουν τα χειρότερα. Ισως συμβεί, δηλαδή, αυτό που υπονοεί η ρήση του Ταλεϊράνδου: «Η τέχνη της πολιτικής είναι να προβλέπεις το αναπόφευκτο και να επισπεύδεις την εμφάνισή του»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα