Ασύστολη κυβερνητική προπαγάνδα: “Έρχονται οι Ρώσοι να ρίξουν τον Μητσοτάκη”…

Ασύστολη κυβερνητική προπαγάνδα: “Έρχονται οι Ρώσοι να ρίξουν τον Μητσοτάκη”…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Αρχείο) Eurokinissi

Η κυβερνητική προπαγάνδα είναι τόσο εξόφθαλμη που μοιάζει με το αντίστοιχο «ο Βενιζέλος έγινε ΣΥΡΙΖΑ», επειδή ασκεί κριτική στον κ. Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις.

Όταν οι κυβερνήσεις αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι ικανές να χρησιμοποιήσουν κάθε είδους προπαγάνδα, ακόμα και την πιο ξεδιάντροπη. Ένα παράδειγμα των ημερών είναι χαρακτηριστικό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταγγέλλεται πανταχόθεν για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν της χαρίστηκαν ούτε πολιτικά πρόσωπα που μέχρι πρότινος την αντιμετώπιζαν θετικά, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τώρα, όπως εύστοχα επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «θα βγάλουν και τον Βενιζέλο ΣΥΡΙΖΑίο»!

Φαίνεται ότι το επιχείρημα «Βενιζέλος ΣΥΡΙΖΑίος» δεν περπατάει. Και η ελληνική προπαγάνδα σκαρφίστηκε κάτι άλλο. Ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απειλείται από τη ρωσική προπαγάνδα. Με αφορμή μια αμερικανική έκθεση που λέει ότι η Ρωσία έχει δαπανήσει 300 εκατομμύρια δολάρια, για να αυξήσει την πολιτική επιρροή της σε δυτικές χώρες, η κυβέρνηση άρχισε να παίζει το παιχνίδι «έρχονται οι Ρώσοι», για να πλήξουν-εννοείται- την ίδια. Τι κι αν μέχρι στιγμής, όπως λέει το υπουργείο Εξωτερικών, οι Αμερικανοί δεν μας έχουν στείλει τίποτα; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει προεξοφλήσει ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει «συνθήκες αστάθειας», αλλά μας διαβεβαιώνει ότι «είμαστε θωρακισμένοι».

Μέχρι τώρα η μόνη γνωστή απόπειρα ρωσικής παρέμβασης στην Ελλάδα ήταν για να υπονομευθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, γεγονός που επιδείνωσε τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν τότε η ΝΔ, αλλά ουδείς είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέπλευσε τότε με τις επιδιώξεις της Ρωσίας.

Πώς έχει σήμερα η κατάσταση; Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καμιά υπολογίσιμη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα δεν υποστηρίζει τις ενέργειες του Πούτιν. Το μόνο κόμμα, στο οποίο ο πρωθυπουργός έχει καταλογίσει ότι «θαυμάζει τον Πούτιν», είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που αποτελεί εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ, αν στις προσεχείς εκλογές δεν έχει αυτοδυναμία.

Αλλά και στο χώρο των μέσων ενημέρωσης η δύναμη πυρός κατά του Πούτιν είναι συντριπτική. Ούτε ένα μέσο δεν υποστηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία. Αντίθετα, προβάλλεται αυτούσια όλη η δυτική προπαγάνδα και εσχάτως και η ουκρανική, χωρίς κανένα φίλτρο δεοντολογίας.

Επομένως, πώς θα καταφέρει η ρωσική προπαγάνδα να διεισδύσει και να προκαλέσει «συνθήκες αστάθειας;». Ποιο μέσο ενημέρωσης, που θα στηθεί με ρωσικά χρήματα, θα καταφέρει να επιβιώσει μέσα σε τέτοιο κλίμα; Εκτός αν η κυβέρνηση φοβάται ότι ο «θαυμαστής του Πούτιν» κ. Βελόπουλος θα «σαρώσει» στις εκλογές και θα απειλήσει τη «σταθερότητα». Πρόκειται για αστειότητες.

Ασφαλώς, οι μεγάλες δυνάμεις χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να διευρύνουν την επιρροή τους σε άλλες χώρες. Οι Αμερικανοί το έχουν κάνει σε πλήθος χωρών, δυτικών και ανατολικών, πότε με πακτωλό δολαρίων, πότε με πραξικοπήματα και πότε με πολέμους. Γιατί να μην το κάνουν και οι Ρώσοι;

Όμως, ακόμα κι αν το επιχειρήσουν, οι πιθανότητες επιτυχίας στην Ελλάδα, είναι μηδαμινές. Όλα τα άλλα, που ακούμε και διαβάζουμε εσχάτως, είναι κινδυνολογία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απειλείται από την πολιτική της και όχι από Ρώσους πράκτορες, κανονικούς ή του κυβερνοχώρου. Για να βγει από τη δύσκολη θέση, που περιήλθε από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ανακαλύπτει «ρωσικό δάκτυλο».

Κάποτε, στις εποχές της παλιάς Δεξιάς, ο «από Βορράν κίνδυνος» ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα «εθνικός» κίνδυνος. Έχει εκλείψει πλέον οριστικά, ειδικά μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού στρατοπέδου το 1989.

Να που ήρθε η στιγμή να βρουν κάτι για να αντικαταστήσουν αυτόν τον «κίνδυνο». Και βρήκαν τα «ρωσικά δολάρια». Αλλά η προπαγάνδα είναι τόσο εξόφθαλμη που μοιάζει με το αντίστοιχο «ο Βενιζέλος έγινε ΣΥΡΙΖΑ», επειδή ασκεί κριτική στον κ. Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις.

Το έχει πει άριστα ο Τζορτζ Όργουελ: «Όλη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα