Μητσοτάκης-Ιερώνυμος: Βαριές ευθύνες, αν επαναληφθεί το ”λάθος” της Θεσσαλονίκης…

Μητσοτάκης-Ιερώνυμος: Βαριές ευθύνες, αν επαναληφθεί το ”λάθος” της Θεσσαλονίκης…
Ο πρωθυπουργός μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Eurokinissi

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τη στάση της Εκκλησίας, την κυβέρνηση που δεν έχει υποχρέωση να σεβαστεί καμιά εκκλησιαστική παράδοση, αλλά και τη στάση του πρωθυπουργού.

Όλοι γνωρίζουμε πλέον τι συνέβη εκείνο το πρωί της 26ης Οκτωβρίου, του Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη. Και όσοι δεν το γνώριζαν το έμαθαν από τα χείλη ενός υπουργού, ο οποίος σε μια κρίση ειλικρίνειας το ξεφούρνισε: « Από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία και στην πίστη δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη και το παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή».

Με μια διαφορά. Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν είχε γίνει εισήγηση από τους τοπικούς άρχοντες και τους ειδικούς. Τώρα ο Αδωνις Γεωργιάδης εισφέρει το νέο στοιχείο ότι «κάποιοι λοιμωξιολόγοι» είχαν εισηγηθεί καραντίνα, αλλά η κυβέρνηση δεν την επέβαλε «από σεβασμό στην παράδοση κτλ».

Πόσο στοίχισε αυτός ο «σεβασμός»; Πόσοι άνθρωποι πήγαν στα νοσοκομεία; Πόσοι έχασαν τη ζωή τους; Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, διότι τέτοια καταμέτρηση δεν μπορεί να γίνει. Είναι, όμως, αδιαμφισβήτητο: εκείνη η ανεύθυνη στάση των Ιεραρχών που έσπευσαν στον Αγιο Δημήτριο, μαζί με την πολιτικάντικη στάση της κυβέρνησης και τη σιωπή της επίσημης Επιτροπής των Ειδικών, προκάλεσε το δράμα που έζησε η πόλη επί ενάμιση μήνα.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν ευθύνες που μπορεί να διερευνήσει ένας εισαγγελέας. Το πιθανότερο είναι ότι είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθούν. Τουλάχιστον εκείνο το μοιραίο λάθος να μην επαναληφθεί. Διότι, όπως φαίνεται, μπορεί να επαναληφθεί-και αυτή τη φορά όχι μόνο σε μια πόλη- επ’ ευκαιρία της γιορτής των Θεοφανείων.

Φαίνεται αδιανόητο αυτό που κάνει τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της Εκκλησίας, η οποία απειλεί ότι θα ανοίξει τους ναούς περιφρονώντας την απαγόρευση. Μητροπολίτες και άλλοι ιερωμένοι έχουν πεθάνει από κορονοϊό. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος νοσηλεύθηκε και επέζησε χάρη στην ιδιαίτερη φροντίδα που είχε. Πώς είναι δυνατόν ακόμα και να διανοούνται σήμερα οι κεφαλές της Εκκλησίας να επαναλάβουν ένα λάθος σαν της Θεσσαλονίκης; Ελπίζουμε η διαφαινόμενη υποχώρηση της τελευταίας στιγμής του Αρχιεπισκόπου να συγκρατήσει τους ανά την επικράτεια ανεγκέφαλους και η μέρα να περάσει χωρίς συνωστισμούς στις εκκλησίες.

Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να σεβαστεί καμιά εκκλησιαστική παράδοση. Εκλεισε τα σχολεία και χιλιάδες εργαζόμενοι γονείς βασανίζονται καθημερινά για το τι θα κάνουν με τα παιδιά τους. Εκλεισε τα μαγαζιά και χιλιάδες επαγγελματίες καταστρέφονται. Θα είναι εγκληματική ανευθυνότητα αν ξανακάνει τα στραβά μάτια, γα χάρη της Εκκλησίας, όπως στη Θεσσαλονίκη. Δεν θα πάθει τίποτα η παράδοση αν δεν αγιαστούν τα ύδατα για μια φορά. Του χρόνου εδώ θα είμαστε. Όμως, το «λάθος» της Θεσσαλονίκης, που δεν ήταν και τόσο λάθος, όπως αποκαλύπτεται σήμερα, δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν είμαστε υπέρ των επεμβάσεων της Αστυνομίας ειδικά σε χώρους λατρείας. Όμως, όπου εμφανιστούν «τσαμπουκάδες» ιερωμένοι και ανεγκέφαλοι πιστοί δεν πρέπει να τους επιτραπεί να γίνουν αιτία για νέα υπερ-μετάδοση του ιού.

Το λάθος της Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να επαναληφθεί. Διότι τότε θα έχουμε το «δις εξαμαρτείν». Και τέτοια αμαρτία δεν θα είναι συγχωρητέα ούτε για τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς του ούτε για τον Αρχιεπίσκοπο και τους αγίους αδελφούς του…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα