Ο Μητσοτάκης βλέπει παντού “επιτυχίες”, αλλά τον διαψεύδουν οι δικοί του…

Ο Μητσοτάκης βλέπει παντού “επιτυχίες”, αλλά τον διαψεύδουν οι δικοί του…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης sooc

Τρία παραδείγματα κάτι παραπάνω από επιβεβαιωμένων αποτυχιών της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί ως "επιτυχίες".

Η κυβερνητική προπαγάνδα κλίνει τη λέξη «επιτυχία» σε όλες τις πτώσεις του πληθυντικού αριθμού. Παντού υπάρχουν «επιτυχίες». Τι γίνεται, όμως, όταν τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς διαψεύδουν δικοί τους άνθρωποι; Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας τα δούμε με τρία παραδείγματα.

Πρώτο παράδειγμα: Την ώρα που έρχονται στην επιφάνεια υποθέσεις διαφθοράς αστυνομικών, αλλά και εγκληματικών πράξεων μέσα σε αστυνομικά τμήματα, ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός κάνουν προπαγανδιστικές φιέστες, για να μας πείσουν ότι φροντίζουν για την ασφάλειά μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος ισχυρίστηκαν ότι είναι «μεμονωμένα» περιστατικά και διαβεβαίωσαν ότι η εγκληματικότητα έχει μειωθεί. Τα στατιστικά στοιχεία διαβάζονται με πολλούς τρόπους, όμως οι πολίτες δεν έχουν την ίδια αίσθηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό του. Και βαριά εγκλήματα βλέπουν μέρα παρά μέρα, αλλά και η ηπιότερη εγκληματικότητα και παραβατικότητα είναι καθημερινό θέμα στην ειδησεογραφία. Ειδικά στην Αθήνα η αίσθηση αυτή είναι πολύ πιεστική. Το έχει πει ο δήμαρχός της, που έχει χαρακτηρίσει πολύ δύσκολη την κατάσταση σε γειτονιές της πόλης. Ο οποίος δεν είναι κάποιος αντιπολιτευόμενος υπονομευτής, αλλά βέρος νεοδημοκράτης και ανιψιός του πρωθυπουργού.

Δεύτερο παράδειγμα: Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας ουκ ολίγες φορές έχουν αυτοεπαινεθεί για την «επιτυχή» αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο (τέως)εθνικός μας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε πρόσφατα για «παταγώδη αποτυχία» στην επικοινωνιακή διαχείριση, επειδή οι «ιδεοληψίες» νίκησαν την επιστήμη.

Όμως, το μεγάλο θέμα δεν είναι αυτό. Η αποτυχία δεν είναι επικοινωνιακή, όπως είπε ο καθηγητής. Μακάρι να ήταν μόνο τέτοια. Η αποτυχία ήρθε στην πορεία, όταν αποκαλύφθηκε το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος χιλιάδων ασθενών, οι οποίοι δεν είχαν τη νοσηλεία που έπρεπε. Και το έγκλημα αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, αφού το αποκάλυψε στενός συνεργάτης του κ. Τσιόδρα. Χιλιάδες άνθρωποι, που δεν βρήκαν θέση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, πέθαναν. Ο επιστήμονας, συνεργάτης του κ. Τσιόδρα, με επίσημα στοιχεία έκανε σκόνη τον πρωθυπουργικό ισχυρισμό ότι η θνητότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι μεγαλύτερη.

Τρίτο παράδειγμα: Ο πρωθυπουργός έχει κάνει σημαία του την κυβερνητική εξαγγελία ότι θα φορολογηθούν με συντελεστή 90% τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Μάλιστα, στην τελευταία αντιπαράθεσή του στη Βουλή με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε εμφατικά ότι αυτή η φορολόγηση έχει ήδη αποφέρει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, λίγες μέρες νωρίτερα ο αρμόδιος επί των εσόδων αναπληρωτής υπουργός Θ. Σκυλακάκης είχε πει από το ραδιόφωνο(«Real fm») πρώτον ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υπερκέρδη» και, δεύτερον, ότι «στο τέλος του χρόνου θα δούμε αν θα υπάρχουν για να τα φορολογήσουμε». Ποιος λέει την αλήθεια; Ο πρωθυπουργός που διαβεβαιώνει ότι έχουν ήδη φορολογηθεί τα υπερκέρδη και εισπραχθεί 2,7 δισεκατομμύρια ή ο υπουργός που ακόμη δεν γνωρίζει τίποτα;

Όλες οι κυβερνήσεις έχουν ανάγκη από επιτυχίες. Οι σημερινοί το έχουν παρακάνει. Ακόμα κι εκεί που η αποτυχία είναι κάτι παραπάνω από επιβεβαιωμένη την εμφανίζουν σαν επιτυχία, ακολουθώντας τη συμβουλή του Γούντι Άλεν «το 80% της επιτυχίας είναι να κάνεις φιγούρα».

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, που τόσο εξιτάρει από καιρού εις καιρόν τους λογογράφους του κ. Μητσοτάκη, το είχε πει αλλιώς: «Επιτυχία είναι η ικανότητα να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα