Ζορίζεται ο Μητσοτάκης, κλείνει το μάτι στους “νοικοκυραίους” ο Τσίπρας…

Ζορίζεται ο Μητσοτάκης, κλείνει το μάτι στους “νοικοκυραίους” ο Τσίπρας…
Οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για το διπλό συμπέρασμα που προέκυψε μετά την "μονομαχία" του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Η χτεσινή «μονομαχία» ΜητσοτάκηΤσίπρα στη Βουλή με φόντο τα τελευταία γεγονότα στη Νέα Σμύρνη οδηγεί σε ένα διπλό συμπέρασμα: ο πρωθυπουργός ζορίζεται κάθε φορά και περισσότερο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να απευθυνθεί στο μεγάλο όγκο των ψηφοφόρων που συνωστίζονται στο λεγόμενο κεντρώο χώρο.

Τα ζόρια του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλονται σε μια αλυσίδα γεγονότων που έχει ήδη «μουτζουρώσει» την εικόνα της κυβέρνησης και του ίδιου: η Ικαρία, η κακοκαιρία, η υπόθεση Λιγνάδη και τώρα Νέα Σμύρνη. Και η πανδημία, που παραμένει μόνιμη πηγή κινδύνων, καθώς κάθε μέρα διαψεύδονται οι αναγγελίες υπουργών για άνοιγμα της αγοράς και έρχονται στην επιφάνεια διαφωνίες μέσα στην επιστημονική επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός έπεσε σε αντιφάσεις προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο θέσεις. Από τη μία δεν μπορούσε παρά να καταδικάσει την αστυνομική βία, αλλά από την άλλη επέμεινε στη βασική κυβερνητική γραμμή του «νόμου και της τάξης», η οποία είναι αυτή που ενισχύει τη «λογική του τσαμπουκά» στις τάξεις των αστυνομικών μονάδων, όπως απέδειξαν τα απανωτά περιστατικά αυθαιρεσιών και βίας των τελευταίων ημερών.

Η «συγγνώμη» που είπε ο κ. Μητσοτάκης για όλα αυτά τα περιστατικά επιβεβαιώνει ότι η Νέα Σμύρνη έχει επιδράσει και σε τμήματα συντηρητικών ψηφοφόρων, που βλέπουν την πανδημία να καλπάζει και την Αστυνομία να κυνηγάει οικογένειες με παιδιά ακόμα και σε πλατείες. Είναι μεσοαστοί ψηφοφόροι, που βλέπουν τη μια μέρα τους υπουργούς να εξαγγέλλουν το άνοιγμα της αγοράς και την επομένη να διαψεύδονται από τη εκτίναξη των κρουσμάτων και ακούνε μέλη της επιστημονικής επιτροπής να παραδέχονται ότι έχουν πάρει λανθασμένες αποφάσεις. Όλα αυτά, φυσικά, έρχονται σε αντίθεση με το success story στην πανδημία , που περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή.

Οι επί της επικοινωνίας σύμβουλοι του πρωθυπουργού σωστά έχουν διαγνώσει ότι οι νεότερες γενιές βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις κυβερνητικές επιλογές. Το επιβεβαίωσε και μια πρόσφατη δημοσκόπηση. Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να απευθυνθεί στους νέους, αν και με ύφος συμβουλευτικό και πατερναλιστικό, γι’ αυτό και καθόλου πειστικό. Μάλιστα, η προσπάθεια να ακυρώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη οι νεότεροι ψηφοφόροι, ήταν ατυχέστατη και μεγαλώνει την καχυποψία τους. Ατυχέστατη μεν, αλλά ευεξήγητη: τα μέσα αυτά είναι για τους νέους πεδίο ασκήσεων ελευθερίας, σε αντίθεση με τα συμβατικά ΜΜΕ που τα θεωρούν ελεγχόμενα.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του επέλεξε εμφανώς να αποσείσει την κατηγορία που συνοδεύει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ενθαρρύνει» ή «συμπορεύεται» με «φίλους του Κουφοντίνα». Ταυτόχρονα, απευθύνθηκε στο κοινό που στις τελευταίες εκλογές προτίμησε κατά πλειοψηφία τη ΝΔ, λέγοντας στον πρωθυπουργό: «Υπάρχει οργή, αλλά δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων. Είναι η οργή των νοικοκυραίων, αυτήν την οργή να φοβάστε».

Το πλεονέκτημα που είχαν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε αυτόν τον κόσμο στις εκλογές του 2019 θα αρχίσει να απειλείται σοβαρά αν συνεχιστούν γεγονότα σαν αυτά του τελευταίου διαστήματος. Για να συμβεί, όμως, αυτό θα χρειαστεί να πείσει αυτόν τον κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ,

Πάντως και για τους δύο-Μητσοτάκη και Τσίπρα- ισχύει αυτή η διαπίστωση του Αμερικανού συγγραφέα Γκορ Βιντάλ: «Δεν αρκεί να πετύχεις εσύ. Πρέπει και οι άλλοι να αποτύχουν».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα