Η απότομη γήρανση του ελληνικού λαού

Η απότομη γήρανση του ελληνικού λαού
Tsimiski street, Thessaloniki, Greece on February 3, 2017. / , , 3 2017. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

H αλλαγή δεν θα έρθει, θρηνώντας για αυτούς που πολύ καλά κάνουν και φεύγουν, αλλά κινητοποιώντας ξανά αυτούς που έμειναν πίσω

Ο Γερμανός συγγραφέας Ζαν Πολ Ρίχτερ, συνήθιζε να λέει ότι “τα γηρατειά είναι δυσάρεστα, όχι επειδή δεν έχουν απολαύσεις, αλλά γιατί δεν έχουν ελπίδα”.

Δεν υπάρχει μέτρηση που να μην καταγράφει την απουσία ελπίδας στην συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ελάχιστοι πιστεύουν ότι η οικονομία θα πάει καλά, ότι τα οικονομικά τους θα βελτιωθούν τον επόμενο χρόνο και τοποθετούν την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση 10 ή περισσότερα χρόνια μετά.

Η γήρανση του ελληνικού πληθυσμού, συνδυάζεται έτσι, με τα απότομα γηρατειά για όλους εδώ και τώρα.

Ελπίδα δεν υπάρχει και γιατί οι πολίτες δεν βλέπουν κάποιο όραμα ή έναν στόχο μπροστά τους, αλλά και γιατί και οι αριθμοί των τεχνοκρατών διαψεύστηκαν πολλές φορές τα τελευταία 7 χρόνια.

Οι διαπιστώσεις για το έθνος των γερόντων δεν αρκούν βεβαίως. Όλα έχουν ειπωθεί και γραφτεί.

Πρέπει εδώ και τώρα να αναζητηθούν, εντός της ελληνικής κοινωνίας, οι δυνάμεις που δεν τα έχουν παρατήσει. Είναι θεμιτό, βεβαίως να διακοπεί το brain drain και να παραμείνουν οι νέοι με όρεξη στην Ελλάδα, ωστόσο κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τους αποκλεισμένους άλλων ηλικιών.

H αλλαγή δεν θα έρθει, θρηνώντας για αυτούς που πολύ καλά κάνουν και φεύγουν, αλλά κινητοποιώντας ξανά αυτούς που έμειναν πίσω.

Οι 40αρηδες και 50αρηδες, που είναι εκτός αγοράς εργασίας και δεν βλέπουν καμία προοπτική, πρέπει να αξιοποιηθούν και να στηριχθούν.

Η χώρα, δεν θα ορθοποδήσει μόνο με τις απολύτως απαραίτητες επενδύσεις, τα πλεονάσματα, τις υποχωρήσεις και τα καλά ή δήθεν καλά αποτελέσματα σε Eurogroup, αλλά και με την ανανέωση της ελπίδας όσων για διάφορους λόγους παραμένουν εδώ.

Και η ελπίδα αυτή θα πρέπει να βασιστεί αυτή τη φορά, όχι σε μεγάλα λόγια και τα γνωστά παραμύθια, αλλά σε θέσεις εργασίας, σαφείς πολιτικούς και οικονομικούς στόχους και ένα νέο συμβόλαιο με τον λαό, που θα τηρηθεί.

Διαφορετικά, όλοι γνωρίζουμε τι ακολουθεί τα γηρατειά.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα