Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα: Αντί για σαμπάνια, κάποιοι ήπιαν ξύδι…

Διαβάζεται σε 4'
Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα: Αντί για σαμπάνια, κάποιοι ήπιαν ξύδι…
Yποδοχή νέου χρόνου στην πλατεία Συντάγματος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Τα φασιστοτρόλ ταράχτηκαν με τα αραβικά της Σάττι, τις σημαίες της Παλαιστίνης και την πολυπολιτισμικότητα στην εορταστική εκδήλωση στο Σύνταγμα.

Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχτηκε το 2024 από την Πλατεία Συντάγματος με μια εκδήλωση γεμάτη μουσική, χορό και τον νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, στο “3, 2, 1 Καλή Χρονιά!”.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, χρώματος και θρησκείας συγκεντρώθηκαν στην καρδιά της πόλης, για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ, κυριάρχησαν οι σημαίες της Παλαιστίνης, με τους συγκεντρωμένους να στέλνουν ηχηρό μήνυμα για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Γάζα.

Η βραδιά ξεκίνησε με τις εορταστικές μελωδίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, ενώ στη συνέχεια ο Νίκος Πορτοκάλογλου πήρε τη σκυτάλη, ερμηνεύοντας πολλές από τις επιτυχίες του.

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, η Μαρίνα Σάττι ανέβηκε στη σκηνή, με την γνωστή καλλιτέχνιδα να πραγματοποιεί ένα μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά, έθνικ και αραβικά κομμάτια.

Πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε τη συναυλία ύψωσε σημαίες της Παλαιστίνης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον λαό της Γάζας που υποφέρει.

EUROKINISSI

Χιλιάδες άνθρωποι, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκεύματος και χρώματος βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, ελπίζοντας σε μια κοινωνία λίγο πιο ελεύθερη και συμπεριληπτική.

Ωστόσο, αυτό το χαρούμενο κλίμα δυσαρέστησε ορισμένους στα social media, οι οποίοι ταράχτηκαν από τα αραβικά της Μαρίνας Σάττι, τις υψωμένες σημαίες της Παλαιστίνης και την πολυπολιτισμικότητα στην εορταστική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Η αλλαγή του χρόνου στην πλατεία Συντάγματος προκάλεσε ταραχή σε ορισμένα ακροδεξιά στοιχεία, καθώς η Μαρίνα Σάττι πραγματοποίησε μια εμφάνιση με έντονα πολυπολιτισμικά στοιχεία.

Από τη «Μάντισσα» ως τη «Yenna» της κι από όλο το εύρος της παραδοσιακής μουσικής των Βαλκανίων, ως την εναλλακτική μουσική και την αραβική κουλτούρα, η Μαρίνα Σάττι ξεσήκωσε το πλήθος με ζουρνά, νταούλι και πολυφωνικές αλχημείες.

Με την ερμηνεία διαφορετικών στυλ τραγουδιών πέρασε το μήνυμα της ποικιλομορφίας των πολιτισμών, συνδυάζοντας την τραπ, το έθνικ, το ελληνικό παραδοσιακό και τα αραβικά ακούσματα μέσα σε ένα πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, αρκετοί πολίτες ύψωναν σημαίες της Παλαιστίνης, ως έκφραση αλληλεγγύης προς έναν λαό που βασανίζεται ανελέητα, σε μια εκδήλωση που έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της συμπερίληψης και της πολυπολιτισμικότητας.

EUROKINISSI

Το όλο σκηνικό στην πλατεία Συντάγματος προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, καθώς γράφτηκαν σκοταδιστικές απόψεις, μεταξύ των οποίων η ιδέα να ελέγχεται από την αστυνομία το ποιος μπορεί να παραβρεθεί στη γιορτή της αλλαγής του χρόνου και ποιος όχι.

Αυτή η τραγική και απάνθρωπη άποψη, αντικατοπτρίζει μια επικίνδυνη τάση περιορισμού της ελευθερίας της συμμετοχής, λόγω κοινωνικού backround, χρώματος και θρησκείας.

Στον πυρήνα της ταραχής που δημιουργήθηκε στα social media από τα γνωστά φασιστοτρόλ, αναδεικνύεται η πρόκληση να καταφέρουμε το νέο έτος να αποδεχτούμε και να γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα, να μην τη μισούμε, να μην τη φοβόμαστε…

Είναι σημαντικό να αντιταχθούμε σε τέτοιες απόψεις και το νέο έτος να βρει τον προοδευτικό κόσμο πιο ενωμένο και συσπειρωμένο. Η ελευθερία της έκφρασης, η αγκαλιά στο διαφορετικό και η πρόσβαση σε ίσα δικαιώματα θα πρέπει να αποτελούν τα θεμέλια μιας πραγματικά πλούσιας κοινωνίας.

Όσο κι αν κάποιοι δεν μπορούν να το δεχθούν, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλα τα υπόλοιπα, αποτελούν απλώς σκοτάδι…

Καλή χρονιά, με υγεία και λιγότερο μίσος!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα