Στην ελληνική αριστερά, δεν υπάρχουν αδιέξοδα

Στην ελληνική αριστερά, δεν υπάρχουν αδιέξοδα

Η νίκη είναι βέβαιη είτε “βγούμε από τα μνημόνια” είτε καταφέρουμε να μας δώσουν ακόμη ένα μνημόνιο

Το μεγάλο επικοινωνιακό πλεονέκτημα της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι δεν μεμψιμοιρεί. Αποδέχεται τα γεγονότα και χωρίς εμμονές προχωρά με ότι έχει πρόχειρο. Για κάθε εξέλιξη υπάρχει και μια ερμηνεία. Μια θετική ανάγνωση που ανεξάρτητα αν είναι ρεαλιστική ή όχι εμφανίζεται να βολεύει την κυβέρνηση και κυρίως σαν είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού. Πώς το κάνει; Πατώντας συνήθως σε δυο βάρκες αλλά κυρίως αδιαφορώντας για τη συνέπεια όσων με θέρμη στηρίζει.

Ακόμη και σήμερα, θα ήταν δυνατό για τον ΣΥΡΙΖΑ να ξαναπιάσει το αντιμνημονιακό κουβάρι από εκεί που το άφησε μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Δεν θα το κάνει, όσο τουλάχιστον διαβλέπει μια δυνατότητα εξόδου με τα συμβατικά και αποδεκτά από τους δανειστές εργαλεία. Ήτοι κάποιες μεταρρυθμίσεις και μια -όσο γίνεται- φυσιολογική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Είναι αλήθεια ότι παρά τις αντίθετες εξαγγελίες, η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εφαρμόζει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. «Αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό, θα βρούμε τρόπο να το καλύψουμε, καθώς είναι υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να είναι συνεπείς σε όσα έχει συμφωνήσει», ανέφερε πρόσφατα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Όμως η συνεπής μνημονιακή στάση της Κυβέρνησης, δεν εμποδίζει ακόμη και στελέχη που συμμετέχουν σε αυτή να τοποθετούνται σαν να μην αναγνωρίζουν τίποτε από όσα συμβαίνουν -με δική τους ευθύνη- στη χώρα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναδεικνύεται με συνέπεια η διαφορετικότητα των απόψεων εντός του κόμματος. Την ώρα που στελέχη της Κυβέρνησης πανηγυρίζουν για την επιτυχή ολοκλήρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων και αυτοαποθεώνονται για τα αποτελέσματα που επιφέρουν οι σκληρές φιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούν, οι 53+ εκδίδουν ανακοινώσεις με τις οποίες αποποιούνται της ιδιοκτησίας του προγράμματος. “Αυτό που πολλές φορές συλλογικά έχουμε πει πως το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στην κατεύθυνση της προστασίας – υπεράσπισης των τμημάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την εφαρμογή τους” ανέφερε η ανακοίνωση της Τρίτης που ακολούθησε τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος.

Για του λόγου το αληθές, δείτε το παράδειγμα της εξόδου στις αγορές. Δεν έχουν περάσει παρά τέσσερις μήνες από την ομιλία του Πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist κατά την οποία προανήγγειλε την “καθαρή έξοδο” της χώρας στις αγορές μετά την “λήξη των μνημονίων” το καλοκαίρι του 2018. “Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με το σπαθί της και όχι προστατευμένη” είπε εκείνο το ζεστό βράδυ του Ιούνη ο πρωθυπουργός. Τις τελευταίες ημέρες άπαντες συμφωνούν ότι  η έξοδος θα είναι τουλάχιστον “υβριδική”. Η Κυβέρνηση δεν πτοείται, θα πορευτεί με την βρόμικη έξοδο και θα πανηγυρίσει το τέλος των μνημονίων ξεχνώντας το σπαθί στο σπίτι.

Το ίδιο έκανε και με την ανάπτυξη. Η αρχικά θετική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016 έκανε την Κυβέρνηση να πανηγυρίζει υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης (που επετέυχθησαν μέσω μνημονιακών πολιτικών) είναι που έκαναν τη χώρα να μην βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Όταν τελικά η ΕΛΣΑΤΑΤ ανακοίνωσε οριακή ύφεση για το ίδιο διάστημα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι πρόκειται για μικροδιαφορές στα όρια του στατιστικού λάθους. Άλλαξαν και το “αφήγημα” υποστηρίζοντας ότι τελικά το 2017 θα είναι η πρώτη χρονιά με “βιώσιμη ανάπτυξη”. Υποννοώντας ότι η ανάπτυξη που πέτυχαν οι Σαμαροβενιζέλοι δεν ήταν βιώσιμη από μόνη της. Ήταν τυχαία, μη επαναλαμβανόμενη και φυσικά και δεν έφταιξε η παλαβή διαπραγμάτευση και τα νταούλια.

Έτσι χειρίστηκε περίπου όλα τα θέματα. Από την επιτυχία της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση που δεν ήρθε ποτέ, μέχρι τη λύση για το χρέος μετά τα σκληρά μέτρα της προηγούμενης αξιολόγησης.

Έτσι θα διαχειριστεί και το νέο αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια. Ακόμη και αν η μόνη διαφορά σε σχέση με σήμερα θα είναι η έλλειψη δανείων ενώ η εποπτεία συνεχιστεί κανονικά, θα υποστηρίξει ότι καταφέραμε να μην χρεώσουμε περαιτέρω τη χώρα. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα επικοινωνιακής διαχείρισης ακόμη και αν τελικά υπάρξει και επόμενο μνημόνιο. Τότε θα υποστηρίξει ότι “τα πήραμε” από τους τοκογλύφους και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version