Τα 'δουλικά' της εξουσίας

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2017 ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΛ // ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
(EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)
ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2017 ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΛ // ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ (EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο "κακός πρωθυπουργός" έγινε "κακός επιστήμονας". Όταν η επιστήμη σηκώνει όχι μόνο τα χέρια αλλά και τα πόδια για να υποκλιθεί στο μεγαλείο της σκέψης

Υπάρχουν φορές που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Και όταν η επιστήμη σηκώνει τα χέρια αρχίζουν όλοι να προσεύχονται και να σταυροκοπιούνται. Αυτή την περίοδο, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το πείραμα με την κωδική ονομασία "Πρώτη φορά Αριστερά", έφθασαν στο σημείο να παραποιήσουν κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά στις εξετάσεις των υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων!

Οι "επιστήμονες" φρόντισαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας να αντικαταστήσουν την φράση "από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό" με την φράση από έναν "κακό επιστήμονα"! Δεν ξέρω πόσο σοβαρό παράπτωμα είναι η παραποίηση κειμένου, κάτι στο οποίο οφείλει να πάρει θέση η πολιτική ηγεσία, αλλά και μόνο η πράξη δείχνει ότι η χώρα έχει καταληφθεί από αρρωστημένους εγκεφάλους.

Επειδή το γεγονός είναι πρωτοφανές, τουλάχιστον από την αποκατάσταση της δημοκρατίας μέχρι και σήμερα, ο νους ταξιδεύει σε κάποιες ιστορίες από το παρελθόν που είναι συγκρίσιμες ως προς την αρρωστημένη νοοτροπία που τις συνδέει με το παρόν. Όπως λοιπόν ο "κακός πρωθυπουργός" έγινε "κακός επιστήμονας" κάπως έτσι και στις φωτογραφίες εξαφανίζονταν όσοι έπεφταν σε δυσμένεια από τους δικτάτορες. Η "εξαφάνιση" του Τρότσκι από τον Λένιν και του Γιεζόφ από τον Στάλιν, ο οποίος μάλιστα απέκτησε το προσωνύμιο "αόρατος κομισάριος" λόγω της εξαφάνισης του από φωτογραφίες μετά την εκτέλεση του.

Προφανώς εδώ δεν υπάρχουν εκτελέσεις και "εξαφανίσεις" δυσάρεστων διαφωνούντων που στο παρελθόν εμφανίζονταν ευτυχισμένοι στο πλευρό του πρωθυπουργού(πχ Βαρουφάκης). Υπάρχουν όμως "εκτελέσεις" συγγραφέων με σοβιετικού τύπου παραποιήσεις. Είναι αυταπόδεικτο ότι οι "επιστήμονες" που πλαισιώνουν τους υπουργούς στερούνται χιούμορ. Είναι όμως και κάτι άλλο που ο Στέλιος Ράμφος χαρακτηρίζει "ιδεοληπτική παράνοια". Αυτή που δίνει το δικαίωμα στον "ανατρεπτικό αριστερό" να θεωρεί ότι του επιτρέπονται όλα. Και αφού θεωρεί ότι του επιτρέπονται όλα, έχει το δικαίωμα να ξαναγράφει την ιστορία, να προσθέτει ή να αφαιρεί λέξεις και προτάσεις που θεωρεί ότι βλάπτουν τον λαό.

Ασφαλώς κανείς δεν περιμένει από τα δουλικά της εξουσίας να έχουν το στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στο έργο ενός συγγραφέα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανακόλουθο με την αρρωστημένη νοοτροπία τους. Αλλά ο υπουργός Παιδείας θεωρεί ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε καθιστά "καλό" τον πρωθυπουργό; Τι πάει να πει "τα κείμενα προσαρμόζονται λεξιλογικά και δομικά, έτσι ώστε να διευκολύνουν την διατύπωση κατάλληλων επιμέρους ερωτημάτων";

Σοβαρολογεί ο κ. Γαβρόγλου όταν λέει ότι "είναι εντελώς αβάσιμη η πληροφορία ότι συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου"; Είναι "πληροφορία" ότι ο "κακός πρωθυπουργός" έγινε "κακός επιστήμονας"; Ή μήπως αποτελεί "διασκευή" η αλλαγή ιδιότητας; Εκτός κι αν ο καθηγητής Γαβρόγλου θεωρεί ότι η πρωθυπουργία είναι επιστήμη. Κι εδώ η επιστήμη σηκώνει όχι μόνο τα χέρια αλλά και τα πόδια για να υποκλιθεί στο μεγαλείο της σκέψης.

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

SHARE:

24Media Network