Εμβόλιο κορονοϊού: Η Moderna ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα στο 94,5%

Εμβόλιο κορονοϊού: Η Moderna ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα στο 94,5%
Νέες ελπίδες από τις ανακοινώσεις της Moderna για το εμβόλιο κορονοίού Shutterstock

Ελπίδες για την ανακάλυψη αποτελεσματικού "όπλου" στη μάχη κατά του κορονοϊού. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα και μικρές παρενέργειες.

Το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna κατά της Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας.

Τα αποτελέσματα της Moderna είναι παρόμοια με εκείνα της εταιρείας Pfizer και μεγαλώνουν τις ελπίδες πως τα εμβόλια θα είναι σύντομα έτοιμα και θα μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν μια εξαιρετικά καινοτόμα και πειραματική προσέγγιση στο σχεδιασμό των εμβολίων τους.

“Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη… είναι μια υπέροχη μέρα”, δήλωσε ο Ταλ Ζακ, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna.

Οι φάσεις της δοκιμής

Στη δοκιμή συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, ενώ οι μισοί έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, με απόσταση τεσσάρων εβδομάδων.

  • Η Φάση 3 της δοκιμής έδειξε αποτελεσματικότητα εμβολίου που φτάνει το 94,5% (p <0.0001)
  • Στην πρώτη ενδιάμεση ανάλυση συμμετείχαν 95 εθελοντές που είχαν επιβεβαιωμένα νοσήσει από COVID-19
  • Η Moderna σκοπεύει να αιτηθεί για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Use Authorization – EUA) στον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων τις επόμενες εβδομάδες και αναμένει ότι η Άδεια θα βασιστεί στην τελική ανάλυση 151 επιβεβαιωμένων νοσούντων με COVID-19 και ενδιάμεση επαναξιολόγηση άνω των δυο μηνών.

“Πρόκειται για μια στιγμή ορόσημο στην ανάπτυξη του υποψήφιου εμβολίου μας έναντι της COVID-19. Από τις αρχές Ιανουαρίου, ακολουθούμε στενά αυτόν τον ιό με τον στόχο να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι κάθε μέρα μετράει. Αυτή η ιδιαίτερα θετική εξέλιξη από την ενδιάμεση ανάλυση της Φάσης 3 της δοκιμής μας προσφέρει την πρώτη κλινική επικύρωση ότι το εμβόλιό μας μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση από COVID-19 και να προλάβει την βαριάς μορφής νόσηση”, δήλωσε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Τι δεν γνωρίζουμε

Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία, καθώς οι εθελοντές θα πρέπει να παρακολουθούνται για πολύ περισσότερο διάστημα, προτού έχουμε μία σίγουρη απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν υποδείξεις που δείχνουν ότι πιθανόν το εμβόλιο να προσφέρει προστασία σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από την Covid, αλλά δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία.

Ο επικεφαλής της δοκιμής είπε στο BBC ότι τα δεδομένα τους μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το εμβόλιο “δεν φαίνεται να χάνει την ισχύ του” με την ηλικία.

Επίσης, αυτό που δεν έχει απαντηθεί επακριβώς, είναι το αν το εμβόλιο απλώς σταματά τους ανθρώπους από το να γίνουν σοβαρά άρρωστοι ή αν τους σταματά και τη διάδοση του ιού από τον έναν στον άλλον.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Είναι ασφαλές;

Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου. Αίσθηση κούρασης και πονοκέφαλος ήταν μερικές από τις παρενέργειες που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό σε μερικούς ασθενείς.

“Αυτά τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα περιμέναμε από ένα εμβόλιο που λειτουργεί και προκαλεί καλή ανοσολογική απόκριση”, δήλωσε ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College London.

Παραγωγή και διανομή

Η Moderna λέει ότι θα αιτηθεί έγκριση του εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες από τις αρχές των ΗΠΑ και αναμένει να διαθέσει 20 εκατομμύρια δόσεις στη χώρα.

Η εταιρεία ελπίζει να έχει μέχρι και ένα δισεκατομμύριο δόσεις διαθέσιμες για χρήση σε όλο τον κόσμο το επόμενο έτος (2021) και σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση και σε άλλες χώρες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα