Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 90%

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 90%
Shutterstock

Ολοκληρώθηκαν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό. Αισιοδοξία για άμεση επίδραση στη μάχη με τον κορονοϊό. Τι ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έφτανε το 90% στην πρώτη ομάδα των ατόμων, στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση και ένα μήνα αργότερα μία ολόκληρη δόση. Μειώθηκε στο 62% στην ομάδα που έλαβε δύο ολόκληρες δόσεις με ένα μήνα διαφορά.

Η μελέτη ανέλυσε αποτελέσματα από 2 διαφορετικά δοσολογικά σχήματα έδειξαν αποτελεσματικότητα με το ένα να δείχνει πολύ υψηλό προφίλ αποτελεσματικότητας και ο μέσος όρος προέκυψε από τα παρακάτω στοιχεία:

  • αποτελεσματικότητα εμβολίου 90% : σε 2,741 συμμετέχοντες, που έλαβαν αρχικά την τυπική δόση κατά το ήμισυ, ακολουθούμενο από πλήρη δόση τουλάχιστον ενός μήνα μετά, και
  • αποτελεσματικότητα εμβολίου 62%: σε 8,895 συμμετέχοντες, που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις με διαφορά τουλάχιστον ενός μήνα.

Σε δήλωσή του, ο καθηγητής Andrew Pollard, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής εμβολίων, δήλωσε: “Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα σώσει πολλές ζωές. Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ένα από τα δοσολογικά σχήματά μας, μπορεί να είναι περίπου 90% αποτελεσματικό. Αν χρησιμοποιηθεί αυτό το δοσολογικό σχήμα, περισσότερα άτομα θα μπορούσαν να εμβολιαστούν με προγραμματισμένη παροχή εμβολίων”.

“Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στον αγώνα μας ενάντια στην πανδημία. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid-19 και ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία“, σχολίασε ο Pascal Soriot επικεφαλής της AstraZeneca.

“Επιπλέον, χάρη σε ένα απλό δίκτυο προμήθειας και στη δέσμευσή μας για ευρεία, δίκαιη και έγκαιρη πρόσβαση στο εμβόλιο, θα είναι προσιτό και παγκοσμίως διαθέσιμο. Θα παρέχουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις κατόπιν έγκρισης”, πρόσθεσε.

Η Sarah Gilbert, καθηγήτρια εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε σχετικά: “Η ανακοίνωση σήμερα μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην εποχή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια για να σταματήσουμε την καταστροφή που προκαλείται από την Covid-19“.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να παρέχουμε τις λεπτομερείς πληροφορίες στις ρυθμιστικές αρχές. Ήταν προνόμιο να συμμετέχω σε αυτήν την πολυεθνική προσπάθεια, η οποία θα φέρει οφέλη σε ολόκληρο τον κόσμο”, πρόσθεσε.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 131 μολύνθηκαν από κορονοϊό.

Συνολικά στις κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης για το εμβόλιο της AstraZeneca συμμετέχουν 60.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και διεξάγονται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα και τη Λατινική Αμερική.

Πρόκειται για τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιούνται στη Βρετανία και τη Βραζιλία, επεσήμανε η AstraZeneca.

Το εμβόλιο αυτό φαίνεται προς το παρόν να είναι λιγότερο αποτελεσματικό από αυτά της Pfizer/BioNTech και της Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%. Όμως χρησιμοποιεί πιο παραδοσιακή τεχνολογία από τους δύο ανταγωνιστές του, κάτι που το καθιστά λιγότερο δαπανηρό και πιο εύκολο στην αποθήκευση καθώς δεν χρειάζεται να διατηρείται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Ο γραμματέας επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Alok Sharma, χαρακτήρισε “πολλά υποσχόμενα” τα αποτελέσματα της AstraZeneca, γράφοντας στο twitter:

“Πολύ ελπιδοφόρα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 της AstraZeneca και της Οξφόρδης. Βρισκόμαστε στην κορυφή μιας τεράστιας επιστημονικής ανακάλυψης, που θα μπορούσε να προστατεύσει εκατομμύρια ζωές. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξασφαλίσει έγκαιρη πρόσβαση σε 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους”.

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα στην παρασκευή 3 δισεκατομμυρίων δόσεων, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες το 2021.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε μιλώντας στο Sky News “πολύ χαρούμενος” για το νέο αυτό, το οποίο χαρακτήρισε “ενθαρρυντικό”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα