Βρετανία: Το αντιφυματικό εμβόλιο BCG στη μάχη κατά του κορονοϊού

Βρετανία: Το αντιφυματικό εμβόλιο BCG στη μάχη κατά του κορονοϊού
Έρευνες για το εμβόλιο. AP

Το αντιφυματικό εμβόλιο BCG δοκιμάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από επιστήμονες, ώστε να διαπιστωθεί αν προστατεύει και από την Covid-19.

Το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιφυματικό εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette-Guerin) θα δοκιμασθεί σε εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή του βρετανικού συστήματος υγείας για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του κατά του κορονοϊού, δήλωσαν ερευνητές που διευθύνουν το βρετανικό σκέλος μιας παγκόσμιας δοκιμής.

Το εμβόλιο Βάκιλλος Καλμέτ-Γκερέν (BCG), που χρησιμοποιείται για την προστασία από τη φυματίωση, προκαλεί εκτεταμένη εγγενή απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει φανεί πως προστατεύει εναντίον μόλυνσης ή σοβαρής νόσου από άλλα παθογόνα του αναπνευστικού.

«Το BCG έχει φανεί πως ενισχύει την ανοσία με γενικό τρόπο, κάτι που μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από την Covid-19», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Κάμπελ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Έξετερ.

«Επιδιώκουμε να διαπιστώσουμε αν το εμβόλιο BCG μπορεί αν βοηθήσει στην προστασία ανθρώπων που κινδυνεύουν από την Covid-19. Αν το κάνει, μπορούμε να σώσουμε ζωές κάνοντας ή συμπληρώνοντας αυτόν τον διαθέσιμο και μη δαπανηρό εμβολιασμό».

Η μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τμήμα μιας υφιστάμενης δοκιμής με επικεφαλής την Αυστραλία, η οποία άρχισε τον Απρίλιο και έχει επίσης σκέλη στην Ολλανδία, την Ισπανία και τη Βραζιλία. Το εμβόλιο BCG δοκιμάζεται επίσης ως προστασία κατά της Covid-19 στη Νότια Αφρική.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα