Ο οδικός χάρτης για ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη από το 2022

Ο οδικός χάρτης για ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη από το 2022
Ελληνικό χρηματιστήριο AP

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συμμετέχοντας στο αφιέρωμα "Η Ελλάδα στο μέλλον" γράφει στο NEWS 24/7 για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και για τις προτεραιότητες και τους στόχους του οικονομικού επιτελείου τη νέα χρονιά.

Το 2021 ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε από έντονη αβεβαιότητα και ισχυρές αναταράξεις, εξαιτίας αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων – υγειονομική, κλιματική, ενεργειακή – και γεωπολιτικών εντάσεων.

Χρονιά που κληροδοτεί σημαντικές δυσκολίες και προκλήσεις στο 2022, με κυριότερες, τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση και την άνοδο των τιμών, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Ωστόσο, για τη χώρα μας, κληροδοτεί στο 2022 μια σημαντική δυναμική, καθώς η ελληνική οικονομία όχι μόνο επέδειξε ανθεκτικότητα, αλλά πέτυχε και ισχυρή ανάκαμψη, τύπου “V”, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που υπέστη το ΑΕΠ, εξαιτίας της πανδημίας.

Η επίδοση αυτή αποτελεί καρπό και ταυτοχρόνως επιστέγασμα:

  • Της εφαρμογής μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, που προσαρμόστηκε άμεσα και αποτελεσματικά στις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν η υγειονομική κρίση και οι άλλες, εξωγενείς, παγκόσμιες δοκιμασίες, συνεχίζοντας, παράλληλα, να έχει στο επίκεντρό της τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
  • Του σχεδιασμού και της υλοποίησης μιας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.
  • Της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, παρά τις αντίξοες συνθήκες.
  • Της διαμόρφωσης και εφαρμογής ενός ευρύτατου και αναγνωρισμένης – εντός και εκτός συνόρων – αποδοτικότητας πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους 43,3 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Κυβέρνηση.
  • Πακέτο που κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας, έδωσε στην αγορά τη δυνατότητα να επανεκκινήσει δυναμικά, προστάτευσε τις θέσεις εργασίας και απέτρεψε τα λουκέτα, που ορισμένοι είχαν προεξοφλήσει.
  • Της περαιτέρω αναβάθμισης της αξιοπιστίας και του διεθνούς κύρους της χώρας, όπως αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, σε σειρά εγκωμιαστικών δηλώσεων για την Ελλάδα από ξένους αξιωματούχους το τελευταίο διάστημα.

Και, βεβαίως, αποτελεί καρπό της σκληρής, συστηματικής και υπεύθυνης δουλειάς όλων μας – Κυβέρνησης, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ως Κυβέρνηση και Υπουργείο Οικονομικών, με τις πολιτικές αυτές πετύχαμε στρατηγικούς στόχους, όπως είναι:

  • Η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η οποία προσδίδει βιωσιμότητα στην οικονομική μεγέθυνση.
  • Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας.
  • Η έναρξη οικονομικής δραστηριότητας από σημαντικό αριθμό νέων επιχειρήσεων.
  • Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
  • Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Το – σταθερά – αρνητικό κόστος δανεισμού στις αγορές χρήματος.
  • Το χαμηλό κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου.
  • Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
  • Η αναβάθμιση της χώρας από οίκους αξιολόγησης.

Όλα τα ανωτέρω συγκροτούν ένα ισχυρό momentum για το 2022.

Έτος το οποίο όλες οι αναλύσεις θεσμών, οίκων αξιολόγησης, χρηματοπιστωτικών οργανισμών και επενδυτών συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας, δυναμικής και βιώσιμης αναπτυξιακής διαδρομής για τη χώρα μας.

Ως Κυβέρνηση, έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων.

Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο, σύνεση, αποδοτικότητα και διορατικότητα, προκειμένου να τις ξεπεράσουμε και να διασφαλίσουμε συνθήκες ευημερίας για όλους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε θέσει 8 κεντρικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική μας:

1ον. Επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

2ον. Στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Είμαστε και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας, για όσο απαιτηθεί!

3ον. Συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Αξιοποιούμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από τις καλές επιδόσεις της οικονομίας και την αύξηση του πλούτου, κατανέμοντάς τον δίκαια στην κοινωνία.

4ον. Συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων.

5ον. Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, υλοποιώντας πολιτικές, όπως είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, και το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

6ον. Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η παροχή φορολογικών κινήτρων για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία – ενέργεια – ψηφιοποίηση, τα φορολογικά κίνητρα για μεγέθυνση των επιχειρήσεων, η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που καταγράφει σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων πρόσφατων συναλλαγών (Εγνατία Οδός, ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ κ.ά.), αποτελούν μερικές από τις βασικές πολιτικές μας στον συγκεκριμένο τομέα.

7ον. Ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 2,5 χρόνια, στη διάρθρωση νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.

8ον. Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.

Ήδη, τα πρώτα 48 έργα, με προϋπολογισμό 2,76 δισ. ευρώ, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο.

Έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, καθώς αφορούν τομείς, όπως είναι η Υγεία, η Έρευνα και Καινοτομία, η βελτίωση υπηρεσιών του Δημοσίου, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η Ενέργεια, οι Υποδομές και Μεταφορές, η Δικαιοσύνη, ο Πολιτισμός, η Αγροδιατροφή κ.ά.

Οι προαναφερθείσες προτεραιότητες αποτελούν τον οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει στην επίτευξη των επιμέρους στόχων που έχει θέσει το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης, προκειμένου η χώρα μας να ξεκινήσει, από το 2022, μια νέα πορεία ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης, πράσινης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Στόχοι φιλόδοξοι, αλλά καθ’ όλα ρεαλιστικοί, οι οποίοι συνοψίζονται στα εξής:

1ον. Διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από εφέτος.

2ον. Βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

3ον. Μείωση των οικονομικών ανισοτήτων.

4ον. Έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.

5ον. Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, εντός του 2022.

6ον. Σημαντική δημοσιονομική βελτίωση το 2022 και επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, με κινητήριο μοχλό την υψηλή ανάπτυξη, από το 2023.

7ον. Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέχρι το 2023.

Όλα τα παραπάνω πιστοποιούν ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πορεύεται με σχέδιο, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και διορατικότητα.

Με γνώμονα την, ολόπλευρη, περαιτέρω ισχυροποίηση της χώρας και την ευημερία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ισχυροποίηση και ευημερία τις οποίες, με ενότητα, σύνεση, αυτοπεποίθηση και σκληρή δουλειά, μπορούμε να κάνουμε πράξη!

*Ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι Υπουργός Οικονομικών

27 άρθρα σημαντικών προσωπικοτήτων που μοιράζονται σκέψεις και απόψεις για την Ελλάδα και τη θέση της στο μέλλον. Ανακαλύψτε περισσότερα στο αφιέρωμα “2022: Η Ελλάδα Στο Μέλλον”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα